David Murray: «…Το ελληνικό κοινό μού άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις…»

murray
ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Ο κορυφαίος σαξοφωνίστας και μπάσο - κλαρινετίστας που έγραψε, με τον δικό του τρόπο, προσέγγιση και ήχο, την ιστορία της σύγχρονης jazz και συνεχίζει να το κάνει ακατάπαυστα έως τις μέρες μας, ο David Murray, επισκέπτεται ξανά τη χώρα μας και μιλά για τις συναυλίες του στο Half Note Jazz Club, από την Παρασκευή 27 έως και τη Δευτέρα 30 Μαρτίου.

Από την post - free των ‘70’s, μέχρι τη σημερινή ουσιώδη και διαχρονική jazz, μέσα από μια τεράστια δισκογραφία που αριθμεί πάνω από 150 άλμπουμ με το όνομά του, ο David Murray έχει δώσει σχεδόν τα πάντα: από σόλο παρουσιάσεις και έργα για ορχήστρες, μέχρι πλήρη οπερατικά έργα, από ντουέτα και τρίο, μέχρι σαρωτικές big bands, ορίζοντας πάντα με τη μουσική του τη φύση και την ουσία της jazz και προσεγγίζοντας και μουσικές του κόσμου. Αυτήν τη  φορά, έρχεται στην Αθήνα, για να παρουσιάσει μια άλλη πλευρά του, και μιλά για αυτές τις βραδιές και για το θερμό ελληνικό κοινό.

Τι θα παρουσιάσετε στο ελληνικό κοινό αυτές τις 4 βραδιές;

Θα παρουσιάσω ένα τρίο με τον μυθικό ντράμερ John Betsch, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τους Mal Waldron και Steve Lacy, Sam Rivers και πολλά άλλα αστέρια της jazz σε Ευρώπη και Αμερική. Ο Jaribu Shahid, ο μπασίστας μου εδώ και περίπου 20 χρόνια, είναι εξαιρετικά ταλαντούχος και με μεγάλη εμπειρία. Έχει παίζει με πολλά σχήματα και μουσικούς, όπως οι The Art Ensemble of Chicago, Sun Ra, Martha Reeves και James Carter. Η μουσική, που θα παρουσιάσουμε, θα είναι πολλές πρόσφατες συνθέσεις μου, καθώς και μία πρώτη γεύση από ένα έργο αφιερωμένο στον Mehmet Ulug.  Μαζί, θα παρουσιάσουμε και πολλά αγαπημένα μου κομμάτια, καθώς και κλασικές  Jazz συνθέσεις.

Τι σας μάγεψε στην jazz μουσική;

Αυτό, που με μάγεψε από την αρχή, ήταν το γεγονός ότι μπορούσα να σταθώ στη σκηνή, μπροστά από ένα σχήμα, και να παρουσιάσω την παράδοση των ανθρώπων μου και να γράψω και τη δική μου εκδοχή αυτής της παράδοσης. Γεννήθηκα μέσα στην black gospel μουσική και μεγάλωσα, παίζοντας blues και rhythm and blues, οπότε η jazz ήταν το φυσικό επόμενο βήμα.

Ποια στιγμή - ή στιγμές - του ξεκινήματος σας θεωρείτε ότι στάθηκε καθοριστική για την εξέλιξη της μεγάλης καριέρας σας;

Όταν έφτασα στη Νέα Υόρκη, στις 2 Μαρτίου του 1975.

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την Ελλάδα;

Την τελευταία φορά που έπαιξα στην Ελλάδα, σε club, ήταν με το Cuban Ensemble. Ήμουν πολύ ενθουσιασμένος, και το κοινό ήταν πολύ θερμό και καλά διαβασμένο. Υπήρχαν πολλές γυναίκες στο κοινό, και αυτό ήταν τέλειο, γιατί μετέδωσε τρομερή ενέργεια στην μπάντα. Σε πολλά μέρη σε Ευρώπη και Αμερική, βλέπουμε, κυρίως, άνδρες φοιτητές και καθηγητές, υπερβολικά διανοούμενοι και λίγο βαρετοί για μένα και την μπάντα μου. Η συμμετοχή του κοινού είναι απαραίτητη για μία δυνατή, έντονη και ζωηρή jazz συναυλία. Το ελληνικό κοινό μού άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και ελπίζω αυτό να επαναληφθεί στις ερχόμενες παραστάσεις.

Πληροφορίες: Half Note Jazz Club, Τριβωνιανού 17 - Μετς, τηλ.: κρατήσεων: 210 9213310. Ώρα έναρξης: Παρασκευή και Σάββατο: 22.30, Κυριακή και Δευτέρα: 21.30. Τιμές εισιτηρίων: Α΄ ζώνη: 30 ευρώ, Β΄ ζώνη και εξώστης: 25 ευρώ, μπαρ: 20 ευρώ.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]