Η Ανταρκτική «χτύπησε» τους 17 βαθμούς Κελσίου

antarktiki
ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Μάλλον αρχίζουν και… ζεσταίνονται τα πράγματα στην Ανταρκτική, αφού στις 24 Μαρτίου ο υδράργυρος έφτασε τους 17 βαθμούς Κελσίου.

Οι 17 βαθμοί Κελσίου είμαι μια ευχάριστη θερμοκρασία της πρώιμης άνοιξης σε όλο τον κόσμο, όχι, όμως, όταν σημειώνεται στην Ανταρκτική.

Η παγωμένη ήπειρος σημείωσε αυτή τη θερμοκρασία στις 24 Μαρτίου, πιθανόν σημειώνοντας ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας σύμφωνα με το αμερικάνικο Weather Underground.

Η συγκεκριμένη θερμοκρασία σημειώθηκε στη βάση Esperanza της Αργεντινής, στη βόρεια μύτη της Ανταρκτικής χερσονήσου, ενώ ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός βρίσκεται στις διαδικασίες δημιουργίας επιτροπής 10 κλιματολόγων και μετεωρολόγων, οι οποίοι θα ξεκινήσουν να συγκεντρώνουν τις σχετικές αποδείξεις.

Η επιτροπή θα εξετάσει πρώτα απ’ όλα τον εξοπλισμό που κάνει τις μετρήσεις, για να διαπιστώσει αν όντως λειτουργεί σωστά, αν ακολουθήθηκαν οι κατάλληλες διαδικασίες, αν ήταν τοποθετημένος σωστά και αν τα αποτελέσματά του συμπίπτουν με αυτά από τους γύρω σταθμούς.

Οι ερευνητές που μελετούν την κλιματική αλλαγή, παρακολουθούν προσεκτικά τις αλλαγές στον καιρό της περιοχής της Ανταρκτικής, αλλά και άλλων περιοχών, για να διαπιστώσουν αν η γη αρχίζει να… ζεσταίνεται.