Δέκα εμπνευσμένοι από το εξωτερικό τρόποι να πιείτε καφέ

kafes-anoiksi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Η κάθε χώρα έχει τις δικές της γεύσεις και το δικό της τρόπο να πίνει καφέ. Ας δούμε 10 από αυτούς, για να δούμε μήπως μας βοηθήσουν να πάμε τον καφέ μας στο επόμενο επίπεδο, τώρα που πρωταγωνιστεί ίσως λίγο παραπάνω στην καθημερινότητά μας.

Café des épices, Μαρόκο
Όσοι αγαπούν τα μπαχαρικά θα λατρέψουν τον μαροκινό αυτό καφέ, ο οποίος περιέχει ένα μείγμα μπαχαρικών, όπως σπόρους σουσαμιού, μαύρο πιπέρι, μοσχοκάρυδο κ.ά., τα οποία τρίβονται με τους κόκκους καφέ και αφήνουν ένα άκρως αρωματικό αποτέλεσμα.

Καφές με… αβγό, Βιετνάμ
Οι συνταγές μπορεί να ποικίλλουν, τα βασικά συστατικά του, όμως, είναι ο κρόκος αβγού, το συμπυκνωμένο γάλα, η ζάχαρη και ο ζεστός καφές. Το αποτέλεσμα είναι πλούσιο, σαν επιδόρπιο, που σε πολλούς θυμίζει –αν σε αυτόν προστεθεί και βούτυρο ή τυρί- ένα υγρό… τιραμισού.

Kaffeost, Φινλανδία
Σερβίρεται παραδοσιακά στο Kainuu στην κεντροανατολική Φινλανδία και πρόκειται για ένα τυρί που ονομάζεται juustoleipä και σερβίρεται με καφέ. Το τυρί κόβεται σε μικρά κομμάτια και τοποθετείται στον πάτο του φλιτζανιού, με τον καφέ να περιχύνεται πάνω του. Αφού πιείτε τον καφέ, τρώτε το τυρί με ένα κουτάλι.

Cafe Lagrima, Αργεντινή
Ελαφρύς και… αεράτος, ο καφές αυτός είναι ουσιαστικά αφρόγαλα με ένα «δάκρυ» (lagrima) καφέ.

www.wikipedia.com
Cafe del Olla, Μεξικό
Φτιάχνεται παραδοσιακά σε πήλινο δοχείο και σερβίρεται με κανέλα και piloncillo, δηλαδή ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, που αποτελεί μια στερεή μορφή σουκρόζης.

Cafe Bombon, Ισπανία
Εσπρέσο με γλυκό, συμπυκνωμένο γάλα, τον οποίο πολλοί προτιμούν με μισή δόση κανονικού γάλακτος και μισή γλυκού, συμπυκνωμένου, που τότε αλλάζει ονομασία και γίνεται “leche y leche”.

Espresso Romano, Ιταλία
Ο κλασικός εσπρέσο, όπως τον ξέρετε, με την προσθήκη μιας φέτας λεμονιού. Το λεμόνι τρίβεται πρώτα στο στόμιο του φλιτζανιού και ο στόχος είναι η οξύτητα του λεμονιού να τονίσει τη γεύση του καφέ.

Pharisäer, Γερμανία
Πώς θα σας φαινόταν καφές με ρούμι και χτυπημένη κρέμα γάλακτος; Στη Γερμανία πάντως συνηθίζεται πολύ και η ονομασία του προήλθε από έναν πάστορα στον οποίο σερβιρίστηκε το 1872, χωρίς να του αποκαλυφθεί ότι περιείχε ρούμι, με την κρέμα στην κορυφή του να καλύπτει τη μυρωδιά του αλκοόλ. Όταν ο ίδιος το ανακάλυψε φώναξε “Ihr Pharisäer!” δηλαδή «Ω, Φαισσαίοι!», στιγματίζοντας τον καφέ για πάντα.

Yuan Yang, Χονγκ Κονγκ
Μείγμα καφέ με τσάι με γλυκό συμπυκνωμένο γάλα, που συγκεντρώνει και αντιοξειδωτικά, αλλά και αρκετή ζάχαρη και λιπαρά.

Buna, Αιθιοπία
Όχι απλά ένα ρόφημα, αλλά ολόκληρη ιεροτελεστία που περιλαμβάνει ψήσιμο των καρπών, άλεσμα, ζύμωση, στράγγισμα και τέλος… το πολυπόθητο σερβίρισμα.