Τρώμε σούσι όπως του αξίζει

sousi-maki-rolls
ΤΡΙΤΗ, 04 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Το έχετε δοκιμάσει 1-2 φορές, αλλά θέλετε να εντρυφήσετε στον κόσμο του γιαπωνέζικου αυτού εδέσματος; Μάθετε όλα αυτά που χρειάζεται να ξέρετε για να το απολαύσετε σωστά.

Αν έχετε δοκιμάσει σούσι λίγες φορές στη ζωή σας ή ποτέ, είναι φυσιολογικό να σας τρομάζει η ιδέα του ωμού ψαριού στο πιάτο σας. Η γεύση και η εμπειρία του σούσι, όμως, επηρεάζεται κατά πολύ από το πώς ετοιμάζεται, αλλά και από το πώς το τρώτε και οι παρακάτω οδηγίες θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε αυτή τη γιαπωνέζικη… περιπέτεια στο έπακρο.

Μέρος 1ο: Μάθετε τα βασικά
Διαλέξτε το σωστό εστιατόριο: Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό αν πρόκειται να φάτε σούσι για πρώτη φορά, καθώς η λάθος επιλογή θα σας αφήσει άσχημη εμπειρία και ενδεχομένως να μη θελήσετε να ξαναφάτε σούσι ποτέ –ειδικά αν γενικότερα δεν είστε φίλοι των θαλασσινών. Ρωτήστε φίλους, διαβάστε κριτικές εστιατορίων και μην συμπεράνετε ότι το ακριβό σημαίνει και καλό. Παρ’ όλο που γενικότερα το σούσι θεωρείται πιο ακριβό από άλλα εστιατόρια, δεν σημαίνει ότι όπου βρείτε το πιο ακριβό, θα είναι και η καλύτερη ποιότητα.

Μάθετε τα βασικά είδη του: Σχεδόν σε κάθε εστιατόριο σούσι θα βρείτε sashimi, nigiri, maki και temaki. Το maki θα το συναντήσετε και ως sushi roll και είναι ένας ή δύο τύποι ψαριού και λαχανικά τυλιγμένα μαζί με ρύζι σε φύκι, κομμένο σε μικρές ροδέλες στο μέγεθος μιας μπουκιάς. Τα maki είναι η πιο καλή λύση για ξεκίνημα και για όσους δεν αισθάνονται άνετα με το ωμό ψάρι. Το nigiri αναφέρεται σε φέτες ωμού ψαριού που τοποθετούνται πάνω σε μια οβάλ μπάλα από ρύζι και συνήθως τους προστίθεται ελάχιστη ποσότητα wasabi (καυτερή πράσινη πάστα) και σάλτσα σόγιας. Το sashimi είναι φέτες ωμού ψαριού στο πιάτο χωρίς ρύζι και είναι ο πιο βασικός και «καθαρός» τρόπος να γευτείτε σούσι, αλλά ίσως όχι ο πιο κατάλληλος για έναν αρχάριο. Το temaki είναι παρόμοιο με το maki, μόνο που τα υλικά τυλίγονται σε μορφή κώνου, το οποίο κρατάτε και τρώτε, όπως ένα τάκο.
Τσεκάρετε το μενού του εστιατορίου για… κακά σημάδια: Αν και δεν είναι απαραίτητο ότι τα παρακάτω υποδεικνύουν κακή ποιότητα, παρ’ όλ’ αυτά συχνά συμβαίνει όταν διαπιστώνετε κάποια από αυτά, να έχετε το νου σας. Αν δείτε προσφορές τύπου «φάτε όσο σούσι αντέχετε με x ευρώ», αν δείτε πιάτα στο μενού να μην είναι στα ιαπωνικά, αν το μεγαλύτερο μέρος του μενού είναι rolls, αν το εστιατόριο σερβίρει και άλλα είδη κουζίνας, όπως κινέζικο ή ταϊλανδέζικο, αν τα μισά από τα διαθέσιμα υλικά είναι μαγειρεμένα ή τηγανητά, τότε πάρτε και μια δεύτερη γνώμη για το εστιατόριο.
Γνωρίστε τα καρυκεύματα: Ένα πιάτο σούσι συνήθως περιλαμβάνει wasabi, που μοιάζει με μια πράσινη πάστα και είναι πολύ καυτερό, πικλαρισμένο τζίντζερ σε λεπτές, ροζ φέτες, το οποίο «καθαρίζει» τον ουρανίσκο σας ανάμεσα στα πιάτα και ένα ρηχό πιατάκι για να βουτήξετε το σούσι σας σε σάλτσα σόγιας.

Μέρος 2ο: Πώς να το παραγγέλνετε
Καθίστε –αν γίνεται- στο sushi bar: Αυτό θα σας δώσει τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε από κοντά τη διαδικασία, να μιλήσετε με τον sushi master και να… επιθεωρήσετε την ποιότητα των ψαριών.
Παραγγείλετε απευθείας στον sushi master ό,τι αφορά το sushi: Αφήστε για το σερβιτόρο όλα τα υπόλοιπα και συμβουλευτείτε τον sushi master για οτιδήποτε αφορά το σούσι, ζητώντας του να σας προτείνει αυτός το καλύτερο.
Πείτε «ναι» στην ποικιλία: Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να καθίσετε στο sushi bar, φροντίστε να παραγγείλετε… ποικιλία σούσι, έτσι ώστε να έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε πολλά διαφορετικά είδη, από maki, nigiri, sashimi κ.ά. Αν το μενού είναι στα ιαπωνικά, κάτι που συνηθίζεται σε πολλά, καλά εστιατόρια σούσι, τα παρακάτω ίσως σας βοηθήσουν: shake=φρέσκος σολομός, maguro=κυανόπτερος τόνος, ebi=μαγειρεμένη γαρίδα, unagi=χέλι του γλυκού νερού, tai=λουτιάνος, takko=χταπόδι, tamago=ιαπωνική ομελέτα με ζάχαρη, σάλτσα σόγιας και mirin (κρασί ρυζιού με λιγότερο αλκοόλ και περισσότερη ζάχαρη από το σάκε), masago=χαβιάρι καπελάνου (μπακαλιάρου των βορείων θαλασσών).
Παραγγείλετε ορεκτικά και ποτά: Αν θέλετε να τσιμπολογήσετε κάτι μέχρι να έρθει το σούσι, δοκιμάστε τα πολύ γευστικά edamame (φασόλια σόγιας), suimono (ζωμός) ή misoshiru (σούπα από ζυμωμένα φασόλια σόγιας) και από ποτά, πιείτε πράσινο τσάι, μπίρα, σάκε (κρασί από ρύζι) ή απλά… νερό.

Μέρος 3ο:  Πώς να το φάτε
Πλύνετε τα χέρια σας πριν ξεκινήσετε: Πολλά εστιατόρια σούσι παρέχουν ζεστή και υγρή πετσέτα γι’ αυτό το σκοπό, καθώς εκτός από τα chopsticks, το σούσι τρώγεται και με τα… χέρια.
Ετοιμάστε τη σάλτσα σόγιας: Βάλτε ελάχιστη ποσότητα σάλτσας σόγιας στο μικρό μπολ και αν θέλετε αναμείξτε ελάχιστη ποσότητα wasabi ση σάλτσα. Προσέξτε όταν βουτάτε nigiri στη σάλτσα σόγιας, έτσι ώστε να βουτήξετε το ψάρι κι όχι το ρύζι, χωρίς να το παρακάνετε. Αν το σούσι σας έχει ήδη σάλτσα, μην το βουτήξετε -απολαύστε το όπως σας το έφτιαξε ο σεφ. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα chopsticks για να βουτήξετε το τζίντζερ στη σάλτσα σόγιας κι έπειτα να το ακουμπήσετε στο σούσι σας, έτσι ώστε να μην το βουτήξετε απευθείας στη σάλτσα. Αυτό θα του δώσει αίσθηση «τζίντζερ» χωρίς να το φάτε απευθείας. Σήμερα, πάντως, γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο να βουτήξει κάποιος το ρύζι στη σάλτσα σόγιας.
Φάτε το σούσι σας σε μια μπουκιά: Αν το κομμάτι είναι πολύ μεγάλο, φάτε το σε 2 μπουκιές και δώστε προσοχή τόσο στη γεύση, όσο και στη υφή. Θα ξαφνιαστείτε με το πόσο απαλό και τρυφερό είναι το ψάρι και μην ξεχνάτε ότι το ζητούμενο εδώ δεν είναι η έντονη γεύση, αλλά η ισορροπία των γεύσεων και της υφής. Δώστε του χρόνο, προκειμένου να το απολαύσετε σωστά.
Φρεσκάρετε τη γεύση σας με λίγο τζίντζερ ανάμεσα στις μπουκιές: Μια ιδιαιτέρως έξυπνη κίνηση, αν δοκιμάζετε διαφορετικά είδη σούσι. Προσέξτε, όμως, να μην το φάτε στην ίδια μπουκιά με το σούσι και να μην καταναλώσετε μεγάλα κομμάτια του με τη μία.