Βρώμη στο πρωινό για καλή υγεία!

proino-bromi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΜΑΙΟΥ 2015

Βγάλτε τα αβγά και τα κρουασάν από το πρώτο και πιο πολύτιμο γεύμα της ημέρας, στη θέση τους προσθέστε το ευεργετικό δημητριακό σας και νιώστε τις αλλαγές από το πρώτο διάστημα.

Η διατροφική αξία της βρώμης είναι αποδεδειγμένη και οι επιστήμονες διαρκώς υπογραμμίζουν την αναγκαιότητά της για ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο. Ας δούμε τα βασικά οφέλη από την κατανάλωσή της για την υγεία μας.

Ρίχνει την κακή χοληστερίνη
Τροφές όπως κουάκερ, νιφάδες βρώμης πρωινού και παξιμάδια βρώμης ρίχνουν την LDL χοληστερόλη, χωρίς να επηρεάζουν την «καλή» HDL. Αυτό οφείλεται στις διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες δημιουργούν στο έντερο ένα είδος ζελέ που εμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης και άλλων λιπαρών μορίων.

Βοηθάει στην υγεία του πεπτικού συστήματος
Οι διαλυτές φυτικές ίνες που απορροφούν το νερό και διογκώνονται, επιβραδύνουν την πέψη και δίνουν στον οργανισμό το χρόνο που χρειάζεται για να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά, ενώ ταυτόχρονα ωφελεί τη σωστή κινητικότητα του εντέρου οδηγώντας στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Ευεργετεί την καρδιά
Σύμφωνα με έρευνες, όσοι καταναλώνουν περίπου 21 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά, μειώνουν μέχρι και 15% τον κίνδυνο στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων, με τα οφέλη να αφορούν ιδιαίτερα τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση

Δυναμώνει το νευρικό σύστημα
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας μεταλλικών αλάτων, βιταμινών καθώς και ιχνοστοιχείων, η βρώμη τονώνει το νευρικό σύστημα και ωφελεί όσους έχουν προβλήματα στον ύπνο ή δυσκολίες συγκέντρωσης.