5 καταθλιπτικά βιβλία που αξίζει να διαβάσετε

depressing-books
ΤΡΙΤΗ, 12 ΜΑΙΟΥ 2015

Η Σίλβια Πλαθ, ο Σάμιουελ Μπέκετ και ο Καζούο Ισιγκούρο έχουν γράψει ιστορίες που αν και θα μας ταρακουνήσουν έντονα, αξίζουν μια θέση στη βιβλιοθήκη μας, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ο γυάλινος κώδων, Σύλβια Πλαθ

Ο Γυάλινος Κώδων είναι το μοναδικό μυθιστόρημα της Σύλβια Πλαθ. Το βιβλίο ξεχώρισε για την ένταση και τη ζωντάνια της πρόζας του, την υπέρβαση των υφιστάμενων ορίων μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας και συνέβαλε στο να καταστήσει την Πλαθ ένα διαχρονικό φεμινιστικό ίνδαλμα. Εκδόθηκε με ψευδώνυμο μερικές εβδομάδες πριν από την αυτοκτονία της συγγραφέως. Πρόκειται για την λιτή καταγραφή της ψυχολογικής κατάρρευσης και της νοσηλείας μιας νεαρής Αμερικανίδας.

Πρώτος έρωτας, Σάμιουελ Μπέκετ

Ένα έργο απαισιόδοξο που ενοχλεί και κλονίζει τον αναγνώστη, ποιητικό και γκροτέσκο μαζί. Ο αναγνώστης περνάει από το χαμόγελο στη θλίψη με μία μόνο φράση. Στο βιβλίο αυτό, ένας άνδρας αναπολεί τη νιότη του με αφορμή την επίσκεψή του στον τάφο του πατέρα του και αφηγείται πώς γνώρισε μια γυναίκα σ' ένα παγκάκι και τη θυελλώδη σχέση τους. Το βιβλίο του αυτό, είναι μέρος της γενικότερης φιλοσοφίας της άρνησης την οποία υιοθέτησε ο Μπέκετ.

Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν, Λίονελ Σράιβερ

Το βιβλίο της Λίονελ Σράιβερ, που μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη το 2011 με πρωταγωνίστρια τη Tilda Swinton, είναι η ιστορία μιας αιματοχυσίας και της τραγικής φιγούρας μιας μάνας. Πρόκειται για ένα  προκλητικό μυθιστόρημα που αυτό αγαπήθηκε από εκατομμύρια αναγνώστες σε ολόκληρο τον κόσμο και προκάλεσε θύελλα συζητήσεων. Πρωταγωνίστρια είναι η Ίβα, η οποία  ποτέ δεν ήθελε να γίνει μητέρα.  Και σίγουρα ποτέ δεν ήθελε να γίνει η μητέρα ενός ψυχρού αγοριού που δολοφόνησε εφτά συμμαθητές του, έναν υπάλληλο της σχολικής καντίνας και μια δημοφιλή καθηγήτριά του λίγες μέρες πριν κλείσει τα δεκάξι. Δύο χρόνια μετά τα τραγικά αυτά γεγονότα, ήρθε η ώρα η Ίβα να αναλύσει με ειλικρίνεια τον γάμο, την καριέρα της, την οικογένειά της, τη σχέση της με τα παιδιά της, το φονικό ξέσπασμα του Κέβιν σε μια σειρά από αφοπλιστικά εξομολογητικές επιστολές που απευθύνονται στον χαμένο σύζυγό της, τον Φράνκλιν.

Ο δρόμος, Κόρμακ Μακ Κάρθι

Ένας άντρας και ο μικρός γιος του διασχίζουν μια ερειπωμένη χώρα σέρνοντας ένα καρότσι με πράγματα που αποτελούν τη μόνη τους περιουσία. Σκοπός τους να φτάσουν στη θάλασσα. Στο δρόμο τους θα συναντήσουν άλλους κουρελήδες σαν αυτούς, που είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα για να βρουν μια σκουριασμένη κονσέρβα και λίγο νερό για να επιζήσουν. Στο τραγικό φινάλε του ταξιδιού τους μια νέα μέρα, μια νέα χώρα, μια νέα ζωή θα φανεί στον ορίζοντα. Το μυθιστόρημα του Μακ Κάρθι βραβεύτηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ 2007, ενώ έγινε και ταινία με πρωταγωνιστή τον Βίγκο Μόρτενσεν.

Μη μ' αφήσεις ποτέ, Καζούο Ισιγκούρο

Η Κάθυ, η Ρουθ και ο Τόμυ ήταν μαθητές σε ένα ειδυλλιακό οικοτροφείο στην αγγλική ύπαιθρο. Τα παιδιά προστατεύονταν με προσοχή από τον εξωτερικό κόσμο κι ανατράφηκαν με τη γνώση ότι ήταν ιδιαίτερα πλάσματα. Όμως, για ποιον ακριβώς λόγο βρίσκονταν εκεί, μόνο αρκετά χρόνια αργότερα, η 31χρονη πλέον Κάθυ θα καταλάβει, φέρνοντας στη μνήμη της το παρελθόν της, τη φαινομενικά ευτυχισμένη παιδική της  ηλικία, και θα ανακαλύψει σκοτεινά μυστικά, τα οποία θα τη βοηθήσουν να επανατοποθετήσει τις σχέσεις της με τους ανθρώπους που αγαπά. Το βιβλίο, από τους πρώτους μήνες της κυκλοφορίας του έγινε μπεστ-σέλερ σε όλο τον κόσμο.