Οι 10 εντολές του τέλειου πουρέ

poures
ΤΡΙΤΗ, 19 ΜΑΙΟΥ 2015

Σας αρέσει, αλλά τις περισσότερες φορές σάς βγαίνει σβολιασμένος, νερουλός, ξηρός ή άγευστος; Δείτε πώς να φτιάξετε τον τέλειο πουρέ και να τον ευχαριστηθείτε όσο ποτέ.

Μοιάζει σαν μια πολύ απλή συνταγή, όπου απλά βράζουμε πατάτες και τις λιώνουμε, σωστά; Τότε γιατί 9 στις 10 φορές ο πουρές μας βγαίνει με κάποιο ελάττωμα που του χαλάει όλη τη γεύση και υφή;

Ακολουθήστε τους παρακάτω κανόνες, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να μην σας απογοητεύσει ποτέ ξανά.

Επιλέξτε τις σωστές πατάτες
Όπως θα έχετε διαπιστώσει, δεν είναι όλες οι πατάτες ίδιες, με κάποιες να είναι πιο αμυλώδεις, άλλες κηρώδεις και άλλες κατάλληλες για όλες τις χρήσεις. Εσείς, αν θέλετε να έχετε ένα κρεμώδες αποτέλεσμα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις πατάτες με μικρή περιεκτικότητα σε άμυλο, γιατί το πολύ άμυλο μπορεί να κάνει τον πουρέ σας λαστιχωτό. Προτιμήστε τις πατάτες Κύπρου και Νευροκοπίου.

Κόψτε όλες τις πατάτες σας στο ίδιο μέγεθος
Αν οι πατάτες σας έχουν διαφορετικά μεγέθη, θα μαγειρευτούν αναπόφευκτα σε διαφορετικούς χρόνους, με αποτέλεσμα την ώρα που κάποιες είναι έτοιμες, άλλες να θέλουν κι άλλο χρόνο ή να έχουν παραβράσει. Γι’ αυτό καθαρίστε και κόψτε τες σε ίσα μεγέθη και ξεκινήστε να τις σιγοβράζετε.

ΜΗΝ προσθέσετε τα μυρωδικά σας στο τέλος
Σας αρέσει λίγο σκόρδο ή κάποιο μυρωδικό στον πουρέ σας; Προσθέστε το, αλλά όχι στο τέλος. Δεν υπάρχει χειρότερο από το να βρίσκει κάποιος σε μια μπουκιά κρεμώδους πουρέ κομματάκια ωμού σκόρδου ή οτιδήποτε άλλου που να του χαλάει την ομοιογένεια. Η καλύτερη λύση είναι να προσθέσετε το σκόρδο σας στο κατσαρολάκι με το γάλα, έτσι ώστε να αναμειχθούν οι γεύσεις πριν προστεθούν στις πατάτες.

ΜΗΝ απαρνείστε την οξύτητα
Πειραματιστείτε και δοκιμάστε να προσθέσετε στον πουρέ σας λίγη ξινόκρεμα ή crème fraîche. Θα δείτε ότι αμέσως θα αποκτήσει πλούσια γεύση και μια ευχάριστη αίσθηση οξύτητας.

Ξεφορτωθείτε την έξτρα υγρασία
Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε, έτσι ώστε να εξασφαλίσετε ότι ο πουρές σας θα είναι πάντα αφράτος. Ένα από αυτά είναι να στραγγίζετε τις πατάτες σας και να τις βάζετε ξανά στην κατσαρόλα χωρίς καπάκι, αφού βράσουν. Μαγειρεύοντάς τες στη συνέχεια για 1-2 λεπτά ακόμη σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά κουνώντας την κατσαρόλα, εξασφαλίζετε ότι η έξτρα υγρασία θα εξατμιστεί. Αυτή η υγρασία είναι που μπορεί να κάνει τον πουρέ σας υγρό και αραιό και σίγουρα όχι αφράτο.

ΜΗΝ του προσθέτετε κρύο υγρό
Βεβαιωθείτε ότι το γάλα ή η κρέμα που θα προσθέσετε στον πουρέ σας είναι ζεστά. Αυτό βοηθάει τον πουρέ να τα απορροφήσει καλύτερα, χωρίς να ανακατευτεί περισσότερο από όσο πρέπει –κάτι που επίσης του κάνει κακό.

ΜΗΝ τσιγκουνεύεστε το αλατοπίπερο
Ρίξτε λίγο αλάτι στο νερό που θα βράσετε τις πατάτες σας, όπως θα κάνατε με τα μακαρόνια και μόλις τις λιώσετε, πασπαλίστε τες με το απαραίτητο αλάτι ή πιπέρι, ανάλογα με τα γούστα σας, δοκιμάζοντας ταυτόχρονα, χωρίς να το παρακάνετε. Όσο βούτυρο κι αν βάλετε, αν δεν έχει νοστιμιά από το αλάτι, η γεύση δεν θα φτιάξει.

Χρησιμοποιήστε πρες πουρέ
Αποφύγετε το μούλτι και προτιμήστε να λιώσετε τις πατάτες σας με το κατάλληλο εργαλείο, έτσι ώστε να αποφύγετε το υπερβολικό ανακάτεμα που αναφέραμε και πιο πάνω. Ο λόγος; Το άμυλο της πατάτας, όσο πιο πολύ δουλεύεται, τόσο πιο κολλώδες και λαστιχένιο αποτέλεσμα δίνει.

ΜΗ σερβίρετε ποτέ σκέτο πουρέ
Μπορεί ένας σκέτος καλοφτιαγμένος πουρές να είναι ένα νόστιμο γεύμα, δεν συγκρίνεται, όμως, με το άρωμα, τη γεύση και το χρώμα που του δίνουν διάφορα τόπινγκ, όπως λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι, λίγο πράσο, λίγο τυρί ή οτιδήποτε σας ταιριάζει γευστικά και οπτικά.

Περιμένετε μέχρι το τελευταίο λεπτό
Ο πουρές είναι ένα… ευαίσθητο στο χρόνο γεύμα και έχει πάντα καλύτερη γεύση όταν είναι φρεσκοφτιαγμένος. Μην τον ζεσταίνετε ξανά γιατί θα χάσει τη νοστιμιά και την υφή του. Αν δεν έχετε χρόνο, καθαρίστε και κόψτε τις πατάτες σας το πολύ μια μέρα πριν, αποθηκεύστε τες σε νερό στο ψυγείο, φτιάξτε το μείγμα με το γάλα/κρέμα/βούτυρο και βάλτε το κι αυτό στο ψυγείο, έτσι ώστε την επόμενη ημέρα να έχετε μόνο το βράσιμο, το στράγγισμα και την πολτοποίηση. Αν φυσικά έχετε το χρόνο, αφήστε τα όλα για την τελευταία στιγμή.