Οι 5 πιο δημοφιλείς αερόβιες ασκήσεις

oi-5-pio-dimofileis-aerobies-askiseis-pio-dimofileis-aerobies-askiseis

ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Οι αερόβια άσκηση προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας και ταυτόχρονα μας αναζωογονεί και μας τονώνει. Επιλέξτε κι εσείς ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς αεροβικές δραστηριότητες και βάλτε τες στο καθημερινό σας πρόγραμμα.

Το περπάτημα, το τρέξιμο, η κολύμβηση, η ποδηλασία και το σχοινάκι, αποτελούν πέντε από τις πιο δημοφιλείς αεροβικές δραστηριότητες, που προσφέρουν ευχαρίστηση και σημαντικά οφέλη στη λειτουργία της καρδιάς και το κυκλοφορικό. Σε συνδυασμό μάλιστα με μια ισορροπημένη διατροφή, συντελούν σημαντικά στον έλεγχο του βάρους.

Αερόβιες ασκήσεις, επίσης γνωστές ως καρδιαγγειακές ασκήσεις, είναι εκείνες που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και περιλαμβάνουν τη συμμετοχή μεγάλων μυών. Η αερόβια άσκηση ενισχύει κυρίως το καρδιοαναπνευστικό σύστημα και είναι αποτελεσματική στην απώλεια θερμίδων. Ένα ακόμη από τα προτερήματα της αεροβικής, είναι ότι διαθέτει μεγάλη γκάμα ασκήσεων κι έτσι μπορείτε να επιλέξετε εκείνη που σας ταιριάζει και σας ευχαριστεί.

Το τι θα επιλέξετε εξαρτάται κυρίως από την ένταση και τις επιπτώσεις των ασκήσεων στο σώμα. Επιπλέον, το επίπεδο φυσικής κατάστασης του ατόμου, η κατάσταση της υγείας του και οι προσωπικές προτιμήσεις του, θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη.

Περπάτημα

Είναι η πιο απλή και διαδεδομένη αεροβική άσκηση και μπορεί να πραγματοποιηθεί με διαφορετική ένταση. Για καλύτερα αποτελέσματα, περπατάτε με γοργό ρυθμό. Υπάρχουν δυο βασικές «ταχύτητες»: το γρήγορο βάδισμα και το αγωνιστικό βάδισμα. Αυτές οι δυο τεχνικές χρησιμοποιούνται από τους αθλητές. Το βάδισμα αγώνων διαφέρει στο ότι τα δάχτυλα του πίσω ποδιού δεν πρέπει να σηκωθούν από το έδαφος μέχρι η φτέρνα του μπροστινού ποδιού να έρθει σε επαφή με το έδαφος. Επίσης υπάρχει και το περπάτημα που κάνουμε καθημερινά για διάφορες δραστηριότητες, όπως το να πάμε το σκύλο βόλτα ή να ψωνίσουμε. Κάθε τύπος βαδίσματος έχει τα προτερήματά του και το σημαντικότερο είναι ότι μπορούν να το επιλέξουν όλες οι ηλικίες, ενώ οι κίνδυνοι τραυματισμού είναι ελάχιστοι.

Τρέξιμο

Αυτή η άσκηση μπαίνει στην κατηγορία της έντονης αεροβικής. Σύμφωνα με το American College of Sports Medicine, μπορούμε να αποκομίσουμε μεγάλα οφέλη εάν εντάξουμε λίγη έστω άσκηση, σε μια κατά τα άλλα καθιστική ζωή. Εντείνοντας το ρυθμό και την ένταση της άσκησης, τα οφέλη πολλαπλασιάζονται, όπως η μείωση του λίπους και της αρτηριακής πίεσης καθώς και η αύξηση της καλής χοληστερόλης. Το τρέξιμο βελτιώνει την υγεία μας μέσω της αυξημένης δραστηριότητας των ενζύμων και ορμονών που τονώνουν τους μυς και την καρδιά ώστε να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Αλλάζοντας κλίση του εδάφους, μπορούμε να αυξήσουμε ή να μειώσουμε ανάλογα την ένταση της δραστηριότητας.

Κολύμβηση

Η κολύμβηση είναι μια από τις πιο δημοφιλείς και ολοκληρωμένες ασκήσεις, αφού γυμνάζει όλο το σώμα. Λόγω της μικρότερης επιρροής της βαρύτητας όταν βρισκόμαστε στο νερό, η άσκηση δεν είναι επίπονη για τις αρθρώσεις, γι’ αυτό είναι ιδανική ακόμη και για άτομα με κινητικά προβλήματα. Η κολύμβηση είναι αποτελεσματική στον έλεγχο του βάρους, καθώς αυξάνει το μεταβολισμό και ενισχύει τη μυϊκή δομή. Η αντίσταση του νερού έχει επίσης ευεργετικές επιδράσεις στη στάση του σώματος.

Ποδηλασία

Στα παλαιότερα χρόνια, το ποδήλατο ήταν κύριο μέσο μεταφοράς, αλλά στις μέρες μας είναι συνυφασμένο περισσότερο με την ήπια και αποδοτική αεροβική άσκηση. Στα προτερήματά του συγκαταλέγεται το γεγονός ότι όταν εκτελείται σωστά η τεχνική του, δεν επηρεάζει την πλάτη ή άλλες αρθρώσεις. Η ποδηλασία είναι χρήσιμη και για την αποκατάσταση από τραυματισμούς και μπορεί να γίνει σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους. Μπορείτε επίσης να εναλλάσσετε το ρυθμό και την ένταση της άσκησης.

Σχοινάκι

Πρόκειται για άλλη μια σημαντική άσκηση, η οποία δε χρειάζεται πολύπλοκο ή ακριβό εξοπλισμό, παρά μόνο ένα σχοινί. Αποτελεί ήπια δραστηριότητα σε σχέση με το τρέξιμο και εμπεριέχει ελάχιστους κινδύνους τραυματισμού (εκτός εάν μπλέξετε τα πόδια σας και πέσετε). Το σκοινάκι εστιάζει κυρίως στους μηρούς, τους ώμους και τους γοφούς. Ανάλογα με το πού και πώς κρατάμε το σχοινί, εστιάζουμε σε διαφορετικές μυϊκές ομάδες: κρατώντας το σχοινί η άσκηση εστιάζει στου ώμους, ενώ εάν πιάσουμε τις λαβές του σχοινιού, η ένταση μεταφέρεται στα χέρια. Πηδώντας πλάγια εστιάζουμε στο εσωτερικό των μηρών, ενώ με άλματα εμπρός και πίσω, εστιάζουμε στο πρόσθιο τμήμα των μηρών. Για να εστιάσουμε στο στομάχι, κάνουμε άλματα ενώ τρέχουμε. Πέραν της αεροβικής άσκησης, το σχοινάκι μας βοηθάει να είμαστε πιο συντονισμένοι.