Κριτική ταινίας: Vice: Η πόλη της βίας

vice
ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΜΑΙΟΥ 2015

Το Vice θα μπορούσε να είναι μια απολαυστικότατη ταινία. Δεν το λέω αστειευόμενος αυτό, θα μπορούσε να πατήσει στα χνάρια της camp αισθητικής, να αφήσει το χαλινάρι της υπερβολής και να περάσει ένα ευφυές κοινωνικό σχόλιο σε σχέση με την (ανθρώπινη) δυστοπία της τεχνολογίας, χωρίς παράλληλα να χάνει δράμι σε θέμα δράσης και διασκέδασης.

 Με άλλα λόγια, θα μπορούσε να είναι μια μίξη του cult γοήτρου του Robocop (του πρωτότυπου, για το remake ούτε λόγος) αναμεμειγμένου με την αισθητική και το περιβάλλον εν γένει του Ghost In The Shell με τον Bruce Willis να θυμίζει γιατί ανήκει στους σκληροτράχηλους της έβδομης τέχνης.

Αντ’ αυτού, τι καταφέρνει; Τίποτα από τα παραπάνω. Ή, μάλλον, σχεδόν τίποτα, καθώς ακόμα και μέσα σε ένα ανέμπνευστο πλαίσιο, ο Willis καταφέρνει να παραδώσει μερικά μαθήματα macho ανδρισμού, έστω και αν αυτά θα λήξουν στη μνήμη μας μόλις πέσουν οι τίτλοι τέλους. Το σενάριο όλης της ταινίας έχει άπειρες ευκαιρίες να εκμεταλλευτεί το ακραίο σκηνικό που σκάρωσε προκειμένου να περάσει ένα ευφυές, αλλά συνάμα και μακάβριο κοινωνικό σχόλιο. Ωστόσο, αντί να εκμεταλλευτεί τις όσες ευκαιρίες του δίνονται, θεωρεί πως η ακρότητα καθαυτή αρκεί και δείχνει να απασχολείται περισσότερο με το να σοκάρει οπτικά παρά νοητικά. Τα φετίχ γίνονται όλο και πιο ακραία, χωρίς, όμως, να υπάρχει κάποιος βαθύτερος λόγος για να γίνει κάτι τέτοιο.

Κάτι άλλο που θα απασχολήσει τον σώφρονα θεατή σε σχέση με την όλη προβολή της βίας είναι ο τρόπος της παρουσίασής της: απόλυτα σοβαροφανής και, ενώ υπάρχουν τα άπειρα ανοίγματα για προσθήκη χιουμοριστικών (σκοτεινών, πάντα, αποχρώσεων) πινελιών εδώ κι εκεί, καταλήγει συντηρητικό στη νοοτροπία του, καθώς και μανιχαϊστικό. Η παντελής έλλειψη διάθεσης για κριτική, μετατρέπει το συγκεκριμένο θέαμα σε ένα γεγονός άνευρο, χωρίς κανέναν απολύτως αντίκτυπο στο κοινό, μια αδιάφορα ανεγκέφαλη απόπειρα χωρίς αίτιο και αιτιατό που θέλει μεν να ψυχαγωγήσει, μα όχι να στρωθεί λίγο παραπάνω και να μετατραπεί σε κάτι το αξιοπρεπές, κάτι που θα μείνει. Και, απ’ όσα έχουν ειπωθεί μέχρι στιγμής, όταν όλες οι ευκαιρίες για να γίνει αυτό είναι παρούσες και το βήμα προς την επιτυχημένη σάτιρα δεν πραγματοποιείται, το μειώνει ακόμα περισσότερο.

Απογοητευτικό σε όλα τα επίπεδα, καθώς και η ίδια η δράση που προσφέρει δεν είναι καθόλου ιδιαίτερη, και εντελώς ξερό σε θέμα σπιρτάδας, το Vice είναι μια χαμένη ευκαιρία ο σύγχρονος κινηματογράφος δράσης να περάσει μια αναζωογόνηση όχι μόνο στο πιο απολαυστικά κιτς μερίδιό του (όπως στις περιπτώσεις των δύο πρώτων Αναλώσιμων), αλλά και στην άλλη πλευρά που χρησιμοποιούσε τη βία για να πει με πιο ιδιαίτερο τρόπο τη γνώμη της (το παράδειγμα του Robocop που αναφέρθηκε).

Δείτε το τρέιλερ, όπως κυκλοφόρησε στο youtube.

Σκηνοθεσία: Brian A Miller. Πρωταγωνιστούν: Bruce Willis, Ambyr Childers, Thomas Jane. Στους κινηματογράφους από τη Spentzos Films.

Φοίβος Κρομμύδας