Ρούμι: το εξωτικό ποτό των θρύλων της Καραϊβικής

roumi-to-eksotiko-poto-ton-thrulon-tis-karaibikis

ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Ένα ποτό που έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλούς θρύλους και αποτέλεσε την καλύτερη «παρέα» των ναυτικών και των πειρατών μιας άλλης εποχής, το ρούμι είναι σήμερα ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά στον κόσμο και βασικό συστατικό αρκετών διάσημων cocktails.

Το ρούμι με τη σημερινή του μορφή, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Καραϊβική του 17ου αιώνα, αν και σύμφωνα με τη μακρά του ιστορία, «γεννήθηκε» πολύ πιο πριν στην Κίνα και την Ινδία, όπου το ανακάλυψε ο Μάρκο Πόλο και το μετέφερε στη Γηραιά Ήπειρο μαζί με το τσάι και το χαρτί.

Προκύπτει από την απόσταξη είτε ζυμωμένης μελάσας (το προϊόν που μένει όταν παραλάβουμε το μεγαλύτερο μέρος της ζάχαρης από το ζαχαροκάλαμο) η οποία αραιώνεται με νερό για να ξεκινήσει η διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης, είτε χυμού ζαχαροκάλαμου, χωρίς την προσθήκη αρωματικών ουσιών.

«Σταθμός» στην ιστορία του ήταν επίσης το 1655, όταν μετά την κατάκτηση της Τζαμάικα από το Βρετανικό Ναυτικό, αποφασίστηκε το ποτό που συνόδευε το γεύμα των πληρωμάτων να είναι το ρούμι και όχι το μπράντι, ενώ αποτελούσε επίσης, το απόλυτο προϊόν των πειρατικών επιχειρήσεων την εποχή των εξερευνήσεων.

Η εξάπλωσή του στις αποικίες ήταν ταχύτατη και η δημοτικότητά του παρέμεινε στα ύψη ακόμη και μετά την Αμερικανική Επανάσταση, ενώ σήμερα αποτελεί ένα από τα ποτά με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως. Υπήρξε όμως και η εποχή που το ρούμι βρισκόταν στη σκιά του ουίσκι, της βότκας και του κονιάκ.

Βρίσκουμε αμέτρητες αναφορές για το ρούμι σε θρύλους με πειρατές, ναυτικούς, δουλεμπόρους, αλλά και ανθρώπους της τέχνης, ενώ αξίζει να αναφέρουμε και τη συμβολή των cocktails στη μεγάλη ζήτησή του.

Θα αναφέρουμε μόνο τα εξής εντυπωσιακά: Ο Τσε χρησιμοποιούσε το ρούμι ως αναισθητικό, όταν έβγαζε τα χαλασμένα δόντια των ανταρτών του Κάστρο και ο Αμερικανός συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγουεϊ ξεχώριζε τα αγαπημένα του μπαρ με βάση τα κοκτέιλ από ρούμι που έπινε. Λέγεται μάλιστα ότι το ρούμι, εκτός από εμπορεύσιμο αγαθό, το ρούμι αποτέλεσε κατά καιρούς… νόμισμα, κυρίως ως ανταλλάξιμο προϊόν!

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τίποτα δεν ηρεμεί το πνεύμα όσο το ρούμι και η αληθινή θρησκεία», είπε κάποτε ο Λόρδος Βύρωνας. Κάτι θα ήξερε παραπάνω!

Χαρακτηριστικά, κατηγορίες και… μυστικά

Το να διακρίνουμε το ρούμι σε κατηγορίες, είναι αρκετά περίπλοκο, εξαιτίας του ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρότυπο για το τι συνιστά αυτό το ποτό. Έτσι, το ρούμι καθορίζεται από τους διαφορετικούς κανόνες και τις συνήθειες που ισχύουν σε κάθε χώρα όπου παράγεται. Οι διαφορές στους ορισμούς περιλαμβάνουν θέματα όπως η περιεκτικότητα σε αλκοόλ, η παλαίωση, η απόσταξη, η ζύμωση, αλλά και τα μείγματα που χρησιμοποιούνται.

Υπάρχει το λευκό, βιομηχανικού τύπου ρούμι, που παρασκευάζεται με βάση τη μελάσα (δηλαδή τα απομεινάρια των ζαχαρότευτλων, αφού αφαιρεθεί ο γλυκός τους χυμός), όπως αυτό της Κούβας και το rhum agricole, που παράγεται από τον φρέσκο χυμό των ζαχαροκαλάμων στις πρώην αποικίες της Γαλλίας και έχει βαθμίδες παλαίωσης. Επίσης, υπάρχει το ρούμι που παρασκευάζεται στη Γουιάνα (Demerara), στα νησιά Μπαρμπέιντος κι εκείνο της Τζαμάικα, τα οποία έχουν την πιο πυκνή, βαριά και πλούσια γεύση. Σε μικρότερες ποσότητες, ρούμι παράγεται επίσης στην Αυστραλία, την Ταϊτή, τις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη.

Το ελαφρύ ρούμι παράγεται με σύντομη ζύμωση, ενώ το βαρύ με μακρά. Όμως, εκείνα που παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο είναι το εάν το ρούμι έχει αποσταχθεί σε παραδοσιακούς χάλκινους αποστακτήρες (και όχι σε βιομηχανικού τύπου αποστακτήρες) και φυσικά, η παλαίωση-ωρίμανση που έχει υποστεί.

Η Cachaça είναι ένα ποτό που μοιάζει με το ρούμι και παράγεται στη Βραζιλία. Σε πολλές χώρες θεωρείται ότι είναι ένας είδος ρούμι.

Τα πιο γνωστά cocktails με ρούμι

Όταν το ρούμι είναι μαύρο και παλαιωμένο για αρκετά χρόνια, απολαμβάνεται συνήθως σκέτο, ενώ το λευκό ρούμι χρησιμοποιείται σε διάφορα cocktails όπως αυτά που σας παρουσιάζουμε παρακάτω, τα οποία ξεχωρίζουν για την εξωτική γεύση και το άρωμά τους:

Daquiri

Βάζουμε 60 ml άσπρο ρούμι, 20 ml χυμό lime και 1 κουτ. γλυκού λευκή ζάχαρη σε ένα σέικερ με πάγο. Χτυπάμε καλά και στη συνέχεια σουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι martini χωρίς πάγο. Γαρνίρουμε με λεπτή φλούδα lime. Μπορούμε να παρασκευάσουμε το συγκεκριμένο cocktail σε πολλές, διαφορετικές γεύσεις, δίνοντάς του το όνομα από το φρούτο που χρησιμοποιούμε αντί για το lime (π.χ. ροδάκινο, φράουλα, κ.ο.κ).

Mojito

Βάζουμε μερικά φύλλα μέντας σε ένα ψηλό ποτήρι και προσθέτουμε 2 μεζούρες φρέσκο χυμό lime. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και στη συνέχεια λιώνουμε τη μέντα με ένα γουδοχέρι ή κουτάλι. Βάζουμε τριμμένο πάγο και ρούμι, συμπληρώνουμε με σόδα και γαρνίρουμε με ένα κλαδάκι μέντας.

Pina Colada

Βάζουμε 100 ml άσπρο ρούμι, 40 ml Batida de Coco ή 15 ml γάλα καρύδας και 5 μεγάλα κομμάτια φρέσκο ώριμο ανανά σε ένα μπλέντερ με τριμμένο πάγο και χτυπάμε στην υψηλότερη ταχύτητα μέχρι να διαλυθεί ο ανανάς. Σουρώνουμε προσεκτικά, ώστε να μην περάσουν κομμάτια του φρούτου στο ποτήρι και σερβίρουμε σε παγωμένο ποτήρι Collins με καλαμάκι.

Cuba Libre

Γεμίζουμε ένα ψηλό ποτήρι με πάγο. Ρίχνουμε 1 ½ σφηνάκι μαύρο ρούμι, ένα κουταλάκι χυμό του lime και μία φέτα lime. Γεμίζουμε μέχρι πάνω με Coca Cola. Ανακατεύουμε και γαρνίρουμε με μια ακόμη φέτα lime.

ΠΟΠΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]