Ο πρόωροι και τραγικοί θάνατοι πολλά υποσχόμενων σταρ

brittany-murphy
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΜΑΙΟΥ 2015

Υπήρξαν ταλέντα. Άλλοι τους είπαν ανερχόμενα αστέρια. Άλλοι έριξαν στις πλάτες τους το μέλλον του κινηματογράφου. Οι υποσχέσεις για συγκλονιστικές ερμηνείες, πολλές. Η ζωή όμως είχε άλλη έκβαση γι' αυτούς. Και έτσι σε μία στιγμή χάθηκαν όλα.

Πολλοί είναι οι σταρ, που πέρασαν στο άβατο της μνήμης, ως εκείνοι που χάθηκαν νωρίς. Άδικα. Χωρίς να έχουν προλάβει να δείξουν αυτά, που ήθελαν. Να χτίσουν καριέρα. Να ζήσουν. Θάνατοι τραγικοί, που έμελλε να τους τοποθετήσουν στο "πάνθεον" του παγκόσμιου σινεμά, είτε το άξιζαν είτε όχι τελικά. Ποτέ δε θα μάθουμε.

Η περίπτωση της Brittany Murphy είναι η πιο πρόσφατη ίσως.Ή καλύτερα η πιο περίεργη, που ακόμα δεν έχει διαλευκανθεί πλήρως. Γνωστή από τηλεοπτικές και κινηματογραφικές εμφανίσεις, η Murphy έκανε το μεγάλο "μπαμ" με το Clueless το 1995. Στη συνέχεια ήρθαν το υπέροχο Girl, Interrupted και το πρωτοποριακό στο είδος του Sin City.

Ήταν έτοιμη για όλα. Και το Hollywood την περίμενε. Αλλά στις 20 Δεκεμβρίου του 2009, η τότε 32άχρονη Murphy μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Καρδιακή ανακοπή είπαν.  Οξεία πνευμονία, που προκλήθηκε από χρόνια  έλλειψη σιδήρου έλεγε ο ιατροδικαστής. Δίπλα της, συνέχισαν αδηφάγα τα ΜΜΕ, βρέθηκαν χάπια. Αν και ο θάνατός της θεωρήθηκε αρχικά ατύχημα, οι υποψίες για δολοφονία ήρθαν στο προσκήνιο όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε δηλητηριαστεί.

Το μυστήριο πύκνωσε ακόμη περισσότερο όταν πέντε μήνες μετά πέθανε και ο σύζυγός της από παρόμοια αίτια. Η υπόθεση βρίσκεται ακόμα στα δικαστήρια, καθώς ο πατέρας της αρνείται τον όρο ατύχημα. Η Murphy και ο σύζυγός της εξάλλου ήταν μάρτυρες ενός εγκλήματος και θα κατέθεταν εναντίον του θύτη (άτομο της μαφίας όπως λένε) στο δικαστήριο. Και αυτό εγείρει υποψίες.

Ο River Phoenix πέθανε μόλις στα 23 του χρόνια. Δεν πρόλαβε να δείξει πολλά. Πρόλαβε όμως να υποσχεθεί πολλά. Απόδειξη; 22 χρόνια μετά τον τραγικό του θάνατο όλοι θυμούνται το όνομά του. Πολλά υποσχόμενος ηθοποιός και μουσικός. Στα ντουζένια του. Κέρδισε το κοινό από το Stand by me, το 1986, πιτσιρικάς ακόμα και έπειτα ο ένας ρόλος ακολουθούσε τον άλλον. Όλα έδειχνα ότι πρόκειται για έναν "μύθο" που χτιζόταν σιγά σιγά.

Όμως τα ξημερώματα της 31ης Οκτώβρη του 1993, ο Phoenix κατέρρευσε έξω από ένα club του Los Angeles, μπροστά στα μάτια του αδερφού του, επίσης υπέροχου ηθοποιού, Joaquin και της αδερφής του και μουσικού Rain. Ο Phoenix διακομίσθηκε στο νοσοκομείο αλλά όπως έγραψαν αργότερα οι The New York Times, μεταφέροντας τα λόγια του ιατροδικαστή, ο νεαρός ηθοποιός είχε "θανατηφόρα επίπεδα κοκαΐνης και μορφίνης στον οργανισμό του".

Τον Corey Haim, ίσως δεν τον θυμάστε σαν όνομα. Σαν πρόσωπο όμως, όσοι παρακολουθούσατε ταινίες στα 80s δε μπορείτε παρά να έχετε αυτή τη στιγμή την έκφραση "μα ναι, φυσικά και τον ξέρω". Ο Haim ήταν teen idol, έκανε το ντεμπούτο του το 1984 δίπλα στη Sarah Jessica Parker, τον Robert Downey, Jr., και τον Peter Weller. Το 1987 πρωταγωνιστεί στο The Lost Boys και φαινόταν ότι το όνομά του άρχιζε να φιγουράρει σε χολιγουντιανές παραγωγές.

Οι προσωπικοί δαίμονες όμως του ηθοποιού είχαν άλλη άποψη. Ναρκωτικά, σεξουαλική κακοποίηση από παράγοντες του Hollywood και άλλες τέτοιες ιστορίες καθόρισαν την πορεία του και "έθαψαν" το ταλέντο του στην παρακμή. Στις 10 Μαρτίου του 2010, στα 38 του χρόνια, βρέθηκε αναίσθητος από τη μητέρα του στο διαμέρισμά του. Αιτία θανάτου η πνευμονική συμφόρηση. Απόρροια της χρόνιας χρήσης ναρκωτικών.

Η Heather O’Rourke ίσως είναι η πιο τραγική περίπτωση. Η πιτσιρίκα που έμεινε στην ιστορία ως ο κατάξανθος άγγελος των Poltergeist, των ταινιών θρίλερ που είχαν καθηλώσει τους φανς του είδους. Όλα έδειχναν ότι η πιτσιρίκα είχε βρει από νωρίς το δρόμο της. Αλλά μερικούς μήνες αφού είχαν ξεκινήσει τα γυρίσματα του Poltergeist III, η μικρή διαγνώστηκε εσφαλμένα με τη νόσο του Crohn.

Στις 31 Ιανουαρίου του 1988 κατέρρευσε, διακομίσθηκε στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί ανακάλυψαν ότι τελικά έπασχε από χρόνια απόφραξη του εντέρου. Το χειρουργείο οδήγησε σε σηπτικό σοκ και η μικρή υπέστη καρδιακή ανακοπή. Ήταν μόλις 12 ετών όταν πέθανε.