Ταξίδι στη Ρίγα της αρχιτεκτονικής, της γεύσης και των κοκτέιλ

palia-poli-riga
ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΜΑΙΟΥ 2015

Η γοητευτική πρωτεύουσα της Λετονίας, με την άθικτη φύση και την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά, αποτελεί έναν πιο αντισυμβατικό ευρωπαϊκό προορισμό για ολιγοήμερες ή πολυήμερες διακοπές. Κι αν βρεθείτε προς τα κει, μην παραλείψετε τα παρακάτω 10 σημεία που πρέπει να γνωρίσετε.

Είναι πρωτεύουσα της Λετονίας, αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη των κρατών της Βαλτικής και το μέρος στο οποίο κατοικεί το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας. Επιπλέον είναι σημαντικό λιμάνι, όπως και βιομηχανικό, πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο της Βαλτικής, ενώ ήταν η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2014 μαζί με το Ούμεο της Σουηδίας. Τέλος, διαθέτει πλήθος από ομορφιές που ενθουσιάζουν τους τουρίστες. Έτοιμοι για ένα ταξιδάκι στη Ρίγα και στα 10 πράγματα που πρέπει να κάνετε και να δείτε σε αυτήν; 

Χαθείτε στους λαβυρίνθους της Παλιάς Πόλης
Το ιστορικό κέντρο της Ρίγας έχει μια ιδιαίτερα ξεχωριστή αρχιτεκτονική τέχνης αρ νουβό και έχει ενταχθεί στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, οπότε πολλή από την ομορφιά της πρωτεύουσας βρίσκεται συσσωρευμένη εκεί. Στενά δρομάκια και χαριτωμένα σπίτια του 16ου-18ου αιώνα θα δώσουν μια παραμυθένια ατμόσφαιρα στο ταξίδι σας, ενώ μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τον εντυπωσιακό καθεδρικό ναό και την πλατεία Livu με πλήθος εστιατορίων και τουριστικά μαγαζιά.

Κάντε βόλτα με το καραβάκι στα κανάλια
Το κέντρο της Ρίγας διαθέτει πολλά κανάλια και τον ποταμό Ντάουγκαβα και ενδείκνυται για μια χαλαρωτική βόλτα σε ένα τουριστικό πλοίο, που θα σας πάει στην Παλιά Πόλη. Εναλλακτικά μπορείτε να εξερευνήσετε τα κανάλια μόνοι σας με τα πλοία-ποδήλατα.

Επισκεφτείτε την Κεντρική Αγορά
Πρόκειται για ένα μέρος με πολυκοσμία και φασαρία, που θα σας δώσει, όμως, την ευκαιρία να δοκιμάσετε τοπικό φαγητό και προϊόντα και να πάρετε μαζί σας γευστικά δωράκια για το σπίτι. Δοκιμάστε τοπικό ψωμί σίκαλης, χυμό σημύδας, χέλι, ξινολάχανο από τους ντόπιους παραγωγούς και τοπικά γαλακτοκομικά προϊόντα που φημίζονται ως τα καλύτερα στην περιοχή.

Δείτε την πόλη από ψηλά
Απολαύστε θέα, ηρεμία και την κάθε σπιθαμή της πόλης από ψηλά, σε κάποιο από τα καλύτερα σημεία της. Μια καλή επιλογή είναι ο πύργος της εκκλησίας του Αγίου Πέτρου στην Παλιά Πόλη, αλλά αν θέλετε να απολαύσετε και ένα κοκτέιλ καθώς θα αγναντεύετε τα φώτα της πόλης, δοκιμάστε στο Skyline bar στον 26ο όροφο του Ξενοδοχείου Radisson Blu Latvia ή επισκεφτείτε την ταράτσα του εμπορικού κέντρου Galleria Riga.

Επισκεφτείτε την αρ νουβό περιοχή
Η Ρίγα είναι διεθνώς διάσημη για την πανέμορφη αρ νουβό γειτονιά της, λίγο πιο έξω από την Παλιά Πόλη. Κατευθυνθείτε προς την οδό Alberta και κοιτάξτε ψηλά, για να ανακαλύψετε τα πιο όμορφα αρ νουβό κτίρια της Ευρώπης, ενώ άλλα σημεία βρίσκονται στις τριγύρω οδούς, Elizabetes, Dzirnavu και Antonijas.

Γευτείτε το μαύρο βάλσαμο της Ρίγας
Με ελαφρώς πικρό άρωμα που θυμίζει καλοκαίρι όλες τις εποχές του χρόνου, χρυσο-καφετί χρώμα και απολαυστική γεύση, το μαύρο βάλσαμο αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό αλκοολούχο ποτό της χώρας. Σερβίρεται σε όλα τα bar και τα εστιατόρια, αλλά το καλύτερο μέρος να το δοκιμάσετε είναι το Riga Black Balsam Bar στην Παλιά Πόλη. 

Απολαύστε τη νυχτερινή της ζωή
Από το βράδυ της Παρασκευής, μέχρι και την Κυριακή, η Παλιά Πόλη βάζει τα βραδινά της και δίνει πλήθος επιλογών για διασκέδαση με διάφορα nightclubs και bar στην Kalku street. Βολτάρετε από το ένα στο άλλο, ακούστε μουσική, γευτείτε τοπική μπίρα και διασκεδάστε σε φιλική ατμόσφαιρα.

Ταξιδέψτε στην κοντινή παραθαλάσσια Jurmala
Μισή ώρα έξω από το κέντρο της πόλης οδικώς, θα βρεθείτε στη Jurmala, με τις αμμώδεις παραλίες, τα γκουρμέ εστιατόρια και τη ζωντανή της ατμόσφαιρα. Ονομάζεται και «καλοκαιρινή πρωτεύουσα της Λετονίας» και είναι γνωστή για τη διάσημη, ξύλινη αρχιτεκτονική της.

Περάστε από την αγορά της Kalnciema
Το πιο μποέμικο τετράγωνο της πόλης βρίσκεται λίγο πιο πέρα από τις ορδές τουριστών, κατά μήκος του ποταμού Ντάουγκαβα. Κάθε Σάββατο φιλοξενείται στην περιοχή αγορά με τις καλύτερες τοπικές λιχουδιές που μπορείτε και να δοκιμάσετε επί τόπου, αλλά και να αγοράσετε.

Απολαύστε μια μέρα στο κέντρο αναψυχής Lido
Με εστιατόριο self-service και open-air δραστηριότητες για νέους και παιδιά, το κέντρο αναψυχής Lido είναι ανάμεσα στα αγαπημένα μέρη ντόπιων και τουριστών. Ειδικά αν έχετε μαζί σας και παιδιά, αξίζει μια βόλτα.