H προδοσία μέσα από 4 βιβλία

prodosia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΜΑΙΟΥ 2015

Η προδοσία είναι βασικό μοτίβο στην παγκόσμια λογοτεχνία. Παρακάτω παρουσιάζουμε 4 εξαιρετικά έργα της τέχνης του λόγου, βασισμένα στην προδοσία που πρέπει να διαβάσετε τουλάχιστον μία φορά.

Μήδεια, Ευριπίδης

Τίποτα δεν μπορεί να συναγωνιστεί έναν αυθεντικό ελληνικό μύθο με τα ανθρώπινα κίνητρα σε πρώτο πλάνο και τη θεϊκή παρέμβαση παρούσα. Η προδοσία εμφανίζεται συχνά στην ελληνική τραγωδία αλλά σε κανένα άλλο έργο δεν είναι τόσο δυνατή όσο στη Μήδεια. Η Μήδεια προδόθηκε και εγκαταλείφθηκε από τον Ιάσωνα για μια νεαρή γυναίκα. Αναστατωμένη και τυφλωμένη, οδηγείται στη δολοφονία των παιδιών της.

Τα απομεινάρια μιας μέρας, Kazuo Ishiguro

Το καλοκαίρι του 1956, ο Στίβενς, ένας ηλικιωμένος μπάτλερ, το έχει πάρει επιτέλους απόφαση να κάνει διακοπές - ένα εξαήμερο ταξίδι με το αυτοκίνητο στη δυτική πλευρά της Aγγλίας. H περιήγησή του ωστόσο αναστατώνεται από τις αναμνήσεις μιας ολόκληρης ζωής που την ανάλωσε προσφέροντας τις υπηρεσίες του στο μακαρίτη λόρδο Nτάρλινγκτον, αλλά κυρίως από την ολοένα και πιο οδυνηρή αναπόληση της σχέσης του με την οικονόμο του σπιτιού, τη δεσποινίδα Kέντον. Για πρώτη φορά στη ζωή του, ο Στίβενς αναγκάζεται να διερωτηθεί αν τελικά, όλα αυτά που έκανε άξιζαν τον κόπο και να προδοθεί τελικά από τα ίδια του τα πιστεύω. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας των τελευταίων χρόνων, αποσπώντας μάλιστα και το Bραβείο Mπούκερ το 1989.

Το τέλος μίας σχέσης, Graham Greene

Η παράνομη σχέση του Μόρις Μπέντριξ με τη Σάρα που ανθίζει στα ταραγμένα χρόνια των βομβαρδισμών του Λονδίνου από τη γερμανική αεροπορία, στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου πολέμου, λήγει όταν εκείνη τον εγκαταλείπει ξαφνικά και χωρίς καμία εξήγηση. Δύο χρόνια αργότερα, έπειτα από μια τυχαία συνάντηση που αναζωπυρώνει τον έρωτά του και τη ζήλια του, ο Μπέντριξ προσλαμβάνει έναν ιδιωτικό αστυνομικό και του αναθέτει να παρακολουθεί τη Σάρα με αποτέλεσμα ο έρωτάς του γι' αυτή να του γίνει πολύ σύντομα εμμονή. H δυστυχία απλώνεται επάνω από τη ζωή των ηρώων του Greene οδηγώντας τη πλοκή σε μια λύση δίχως ουσιαστική λύτρωση. Πρόκειται για μια ερωτική ιστορία, με πρωταγωνιστή το στοιχείο της μοιχείας, που στα χέρια του Greene αποκτά τεράστιο ενδιαφέρον. Μια θρυλική ιστορία αγάπης που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1999, σε σκηνοθεσία του Νιλ Τζόρνταν, με πρωταγωνιστές τον Ρέιφ Φάινς και την Τζούλιαν Μουρ.

Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο, John le Carré

Οι κατάσκοποι είναι εξ ορισμού προδότες. Αλλά στο βιβλίο του John le Carré φτάνει βαθιά στην φύση της ζωής των κατασκόπων και περιγράφει με ειρωνεία και ευστοχία το παιχνίδι της εξαπάτησης και της προδοσίας των μυστικών υπηρεσιών που πήρε ασύλληπτες διαστάσεις στα χρόνια του ψυχρού πολέμου. Και με φόντο το σκοτεινό Βερολίνο, δεν αφηγείται απλώς μια ιστορία αγωνίας και μυστηρίου, αλλά μια ιστορία για τα ίδια τα όρια της ανθρώπινης συνείδησης και ηθικής.