3 ερωτικές ιστορίες που άλλαξαν την πορεία του σινεμά

wind
ΤΡΙΤΗ, 19 ΜΑΙΟΥ 2015

Ταινίες σταθμοί στην ιστορία της μεγάλης οθόνης που άφησαν εποχή με το καστ, το στόρυ, την πλοκή και τις καταληκτικές τους σκηνές και μας έκαναν να ερωτευτούμε.

 Τι θέλει μια κάλή ερωτική ιστορία; Πάθος, πόθο, λαγνεία και έναν έρωτα ατελέσφορο (σχεδόν). Γιατί πώς θα κρατηθεί η ιστορία με την ανάλογη ένταση αν ζήσουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα;

1. "Gone With the Wind" (1931)
"Όσα παίρνει ο άνεμος", ελληνιστί ή η ταινία που άλλαξε την πορεία των ερωτικών ιστοριών στην 7η τέχνη. Ένας έρωτας στη δίνη του εμφυλίου, σκηνικά απείρου κάλλους, φορέματα και αίσθηση εποχής πέρα από κάθε προσδοκία (ειδικά αν σκεφτεί κανείς πότε γυρίστηκε και τι μέσα είχαν τότε στη διάθεσή τους οι δημιουργοί), η Vivien Leigh και ο Clark Gable στα καλύτερά τους και η ταινία αδιαμφισβήτητα παραμένει μία από τις καλύτερες στην ιστορία του σινεμά. Η θρυλική αυτή παραγωγή κρατά περίπου 4 ώρες, πήρε επάξια 8 Oscar και ό,τι και αν πιστεύει κανείς "frankly my dear i don't give a damn".

2. "Casablanca" (1942)
Έντεκα χρόνια μετά, έρχεται η επική Casablanca. Ασπρόμαυρη, με σκοτεινό ύφος femme fatale, η ερωτική περιπέτεια του Michael Curtiz με ουγγρικές καταβολές και οι ερμηνείες των Humphrey Bogart και Ingrid Bergman απέφεραν 3 Oscar και διαχρονικότητα, που λίγες ταινίες έχουν καταφέρει και όλες επιθυμούν. Με φόντο τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Καζαμπλάνκα, στο Μαρόκο, ο Bogart καλείται να επιλέξει μεταξύ του έρωτά του για τη μία και μοναδική γυναίκα που αγαπά και την τιμή να πράξει το σωστό. Και όλα τελικά καταλήγουν στον Sam. "Play it, Sam. Play 'As Time Goes By'".

3. "Annie Hall" (1977)
Πολλά χρόνια μετά, ο εξαιρετικός Woody Allen θα εισάγει το δικό του χιούμορ στις ερωτικές ιστορίες. Πράγμα πρωτόγνωρο για την εποχή. Το 1977 το Annie Hall με την αεράτη Diane Keaton και τον πάντα ιδιόμορφα συμπαθή Woody Allen, θα προτείνει μία νέα μορφή σινεμά. Τη νευρωτική ρομαντική κομεντί. Το ειδύλλιο μεταξύ Alvy και Annie ήταν σαφώς πιο συναρπαστικό από μια πρωτοποριακή διαστημική όπερα την ίδια χρονιά. Με απλά λόγια, Annie Hall- Star Wars, 1-0, στις βασικές κατηγορίες γιατί, αν το δούμε, συνολικά η Annie Hall πήρε 3 ΟOscar και το έπος του George Lucas 6, αλλά όλα σε τεχνικές κατηγορίες.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]