Matcha: το πράσινο τσάι σε πιο trendy εκδοχή

matcha
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Πρωταγωνιστεί στις γιαπωνέζικες τελετές τσαγιού και κερδίζει συνεχώς έδαφος ανάμεσα στους λάτρεις του λαχταριστού και υγιεινού αυτού ροφήματος, ενώ δεν αποκλείεται να το βρείτε και στους καταλόγους των πιο…ψαγμένων cafe.

Το τσάι βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια στο προσκήνιο αποκτώντας τη δική του ενότητα στους καταλόγους κάθε καφετέριας που σέβεται τον εαυτό της, με τις γεύσεις και τα αρώματά του να κάνουν τον κόσμο πολύ συχνά να απαρνηθεί τον καφέ για χάρη του. Κι αν είστε κι εσείς ένας από τους λάτρεις του, τότε σίγουρα θα έχετε ακούσει τα τελευταία χρόνια για το matcha.

Το matcha είναι ουσιαστικά σκόνη πράσινου τσαγιού και αποτέλεσε το βασικό συστατικό, πάνω στο οποίο στηρίζονταν οι ιαπωνικές τελετές τσαγιού τον 12ο αιώνα. Παρασκευάζεται από καλά αλεσμένα φύλλα, που καλλιεργούνται σε σκιά. Η σκόνη που προκύπτει κοσκινίζεται και για να δώσει το τσάι αναμειγνύεται με ζεστό νερό.

Λόγω του ότι η διαδικασία παραγωγής του είναι πιο πολύπλοκη, η τιμή του σε σχέση με το κλασικό τσάι είναι ανεβασμένη. Αυτό, όμως, δεν δείχνει να πτοεί τον κόσμο που ξεκινά να το καταναλώνει, καθώς σύμφωνα με έρευνες έχει 130 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κλασικό πράσινο τσάι και χαρίζει έξτρα ενέργεια, μειώνει το στρες, βελτιώνει τη διάθεση και τονώνει το μεταβολισμό. Όλα αυτά οφείλονται στο ότι όταν πίνει κάποιος matcha, καταναλώνει όλο το φύλλο, όχι μόνο το εκχύλισμα.

Πού καλλιεργείται
Τα φύλλα από τα οποία προέρχεται το matcha καλλιεργούνται σε διάφορα μέρη, οι ρίζες του, όμως, ξεκινούν από την Κίνα του 10ου αιώνα, όπου για πρώτη φορά αλέστηκαν τα φύλλα και η σκόνη τους ανακατεύτηκε με νερό.

Το καλύτερο matcha, όμως, προέρχεται από την Ιαπωνία και οι πιο δημοφιλείς περιοχές καλλιέργειάς του βρίσκονται στο νότιο κομμάτι της χώρας και είναι οι Uji, Nishio, Shizuoka και Kyushu.

Περίπου 20 ημέρες πριν τη συγκομιδή, τα φύλλα τίθενται υπό σκιά, έτσι ώστε να αυξηθούν τα επίπεδα της χλωροφύλλης, αλλά και η παραγωγή L-θειαμίνης, αμινοξύ που βρίσκεται φυσικά στο τσάι και σε κάποια είδη μανιταριών.

Στη συνέχεια, μαζεύονται μόνο οι καλύτεροι βλαστοί και τα φύλλα που αφήνονται να αποξηραθούν γίνονται tencha. Tencha είναι το φύλλο που χρησιμοποιείται για να παρασκευαστεί το matcha και μόλις του αφαιρεθούν οι «φλέβες» και τα κλαδιά, αλέθεται και μετατρέπεται σε σκόνη.

Πώς ετοιμάζεται
Το matcha κυκλοφορεί σε δύο μορφές: usucha και koicha. Το usucha μεταφράζεται σε λεπτόρρευστο τσάι και είναι η πιο κοινή προετοιμασία του, αυτή που θα βρείτε και στα περισσότερα cafe και εστιατόρια Το koicha είναι το πιο παχύρρευστο τσάι, το οποίο φτιάχνεται με τη μισή ποσότητα νερού και τη διπλάσια ποσότητα σκόνης σε σχέση με το usucha. Αντί για γρήγορα χτύπημα, το τσάι αυτό «ζυμώνεται» απαλά με ένα εργαλείο από μπαμπού και το αποτέλεσμα είναι τόσο παχύρρευστο, ώστε να θυμίζει μπογιά. Αυτό είναι το είδος που χρησιμοποιείται στις τελετές και φτιάχνεται από την καλύτερη ποιότητα matcha.

Πώς καταναλώνεται
Η γεύση του εξαρτάται από την ποιότητα της σκόνης που χρησιμοποιείται και από την περιοχή από την οποία προέρχεται. Κάποιοι το προτιμούν πιο γλυκό, άλλοι όχι και τόσο, το σίγουρο είναι, όμως, ότι υπάρχουν ξεκάθαροι διαχωρισμοί ανάμεσα στην καλή και στην κακή του ποιότητα και αν η σκόνη έχει δυσάρεστα πικρή γεύση, τότε επιβεβαιώνεται μια πιο κακή ποιότητα.

Το matcha καταναλώνεται και ζεστό και κρύο και εκτός από κλασικό τσάι, μπορεί κάποιος να το δοκιμάσει σαν latte με αφρόγαλα, μέσα σε κοκτέιλ, σε διάφορα πιάτα, μέσα σε γλυκά όπως κέικ, ντόνατ, macaron κ.ά. ή ακόμη και να χρησιμοποιηθεί σε παγωτό, δίνοντάς του μια πιο πράσινη χροιά.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα βγείτε για καφέ, ψάξτε λίγο καλύτερα τον κατάλογο κι αν δείτε το matcha ανάμεσα στα υπόλοιπα είδη τσαγιού, δώστε του μια ευκαιρία. Κι αυτό θα σας ανταποδώσει σε γεύση και δεκάδες οφέλη.