3 απολύτως ασφαλείς επιλογές βιβλίων για το τριήμερο

kalokairina-anagnosmata
ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΜΑΙΟΥ 2015

Πόσες φορές δεν έχουμε σταθεί μπροστά στα ράφια του βιβλιοπωλείου χωρίς να ξέρουμε τι να επιλέξουμε; Ο χρόνος περιορισμένος, το ίδιο και το διαθέσιμο budget, πού διάθεση για πειραματισμούς; Οι παρακάτω προτάσεις του clickatlife φέρουν ισχυρά εχέγγυα και μάλλον θα συνοδεύσουν τις διακοπές του τριημέρου που έρχονται, χωρίς εκπλήξεις.

Δενδρίτες της Κάλλιας Παπαδάκη από τις εκδόσεις Πόλις

Η ιστορία

Κάμντεν, Νιου Τζέρσεϊ, 1980. Ερημωμένα σπίτια, κλειστές βιομηχανίες, φτωχές συνοικίες. Ένας έφηβος, ο Πητ, εξαφανίζεται, και η μάνα του η Λουίσα πεθαίνει το επόμενο πρωί από στεναχώρια. Η αδερφή του, η δωδεκάχρονη Μίνι, ορφανή από γονείς, εισβάλλει άθελά της στη ζωή της συμμαθήτριάς της Λητώς και ανατρέπει τις βεβαιότητες της οικογένειάς της. Ανοίγει ρωγμές που δύσκολα θα κλείσουν· έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν, στο αμερικανικό όνειρο, σε δεύτερες και τρίτες γενιές μεταναστών, στην παρακμή και τη φθορά της πόλης, σε χαμένες ευκαιρίες και σε επιλογές που λάθεψαν. Κι όσο ο θετός πατέρας της Λητώς, ο Μπέιζελ Καμπάνης, ψάχνει να βρει τι στράβωσε στη διαδρομή, τόσο αναμετριέται με τα φαντάσματα και τους φόβους της παιδικής του ηλικίας· κι όσο η γυναίκα του η Σούζαν απομακρύνεται από κοντά του κι από την κοινή κι ανέμπνευστη ζωή τους, τόσο η Μίνι και η Λητώ μοιάζουν να ενηλικιώνονται σε έναν κόσμο σκληρά κι άδικα καμωμένο. Ο χρόνος, σαν τις νιφάδες του χιονιού, τους ξεγελά, ξεγλιστρά και χάνεται. Μαζί του κι αυτοί.

Γιατί να το διαβάσω

Γιατί το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού "Διαβάζω" για το 2010 της συγγραφέως είναι μια εγγύηση!

Η αυτοκινητιστική λέσχη της Αιγύπτου του Αλάα Αλ-Ασουάνι από τις εκδόσεις Πατάκη

Η ιστορία

Δεκαετία του '40. Η Αίγυπτος βρίσκεται υπό βρετανική κατοχή. Ο Αμπντελαζίζ Χαμάμ, χρεοκοπημένος προύχοντας από την  Άνω Αίγυπτο, αναγκάζεται να μετακομίσει στο Κάιρο και να εργαστεί ως αποθηκάριος στην αυτοκινητιστική λέσχη, κτίριο-σύμβολο της διεφθαρμένης μοναρχίας που συνεργάζεται με τους κατακτητές. Εκεί συχνάζει η αφρόκρεμα της κυρίαρχης τάξης, οι αριστοκράτες, οι ξένοι διπλωμάτες, οι αξιωματούχοι. Επικεφαλής τους ο ίδιος ο βασιλιάς, ο οποίος χαρτοπαίζει και διασκεδάζει, και μαζί του ο αμείλικτος αρχιθαλαμηπόλος του, Αιγύπτιος από τη Νουβία, που επιβάλλεται με τον πιο αυταρχικό τρόπο στους υπηρέτες, καταπατώντας κάθε τους δικαίωμα. Έξω από τη λέσχη, η χώρα βρίσκεται σε αναβρασμό και τα εκτός νόμου εθνικιστικά και απελευθερωτικά κόμματα αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους...Ποιο είναι το τίμημα της επανάσ;τασης και ποιο της υποταγής; Γύρω από αυτό το ερώτημα ουσιαστικά χτίζει ο Ασουάνι το πολυφωνικό του μυθιστόρημα με τους πολλαπλούς αφηγητές. Ένα μυθιστόρημα πλούσιο, πυκνό, γεμάτο δράση, γεγονότα και ανατροπές, όπου οι κοινωνικές συγκρούσεις διασταυρώνονται με τις προσωπικές ιστορίες και όπου  η πολιτική εμπλέκεται στην καθημερινότητα των ανθρώπων.  Ο Ασουάνι επανέρχεται με την Αυτοκινητιστική λέσχη της Αιγύπτου στην πολυχρωμία της αφήγησης του Μεγάρου Γιακουμπιάν για να μιλήσει, μέσα από την ατμόσφαιρα και το πλαίσιο μιας άλλης εποχής, για το σήμερα και για την πάντα επίκαιρη και επιτακτική ανάγκη να επικρατήσει η δημοκρατία και η δικαιοσύνη.

Γιατί να το διαβάσω

Γιατί ο ο Αλάα Αλ-Ασουάνι είναι συγγραφέας του διεθνούς μπεστ σέλερ Το Μέγαρο Γιακουμπιάν, για τη συγγραφή του οποίου ο αιγύπτιος δημιουργός αξιοποίησε την εμπειρία του όταν δούλευε ως οδοντίατρος στο ομώνυμο μέρος, μια πολυκατοικία-μικρογραφία της κοινωνίας της Αιγύπτου στο Κάιρο.

Αίμα στο χιόνι του Τζο Νέσμπο

Η ιστορία

Ένας πληρωμένος δολοφόνος ερωτεύεται τη γυναίκα του πελάτη του, η οποία τυχαίνει να είναι ο στόχος της αποστολής που αναλαμβάνει. Ο κεντρικός ήρωας Ούλαφ Γιόχανσεν είναι πληρωμένος δολοφόνος που δεν αντέχει τα ναρκωτικά, δεν έχει την παραμικρή ικανότητα στις ληστείες, δεν μπορεί με τίποτα να χρησιμοποιήσει αυτοκίνητο για να διαφύγει -πάντα κάτι γίνεται και τον καταλαβαίνουν- και δεν μπορεί να αναμειχθεί στην πορνεία, γιατί πολύ απλά ερωτεύεται τις γυναίκες. Ζει μόνος του σε ένα μικρό διαμέρισμα του Όσλο και του αρέσουν πολύ οι ιστορίες. Η ζωή του όλη θα ανατραπεί όταν το αφεντικό του θα του αναθέσει να σκοτώσει τη σύζυγό του. Η ηρωίδα είναι η Κορίνα Χόφμαν, μια πανέμορφη ξανθιά με βάδισμα αιλουροειδούς, μια μοιραία γυναίκα, που έχει μάθει πάντα να κερδίζει.

Γιατί να το διαβάσω

Γιατί πρόκειται για το πρώτο μέρος της διλογίας του νορβηγού συγγραφέα τα δικαιώματα κινηματογραφικής μεταφοράς της οποίας έχει ήδη αγοράσει ο Λεονάρντο ντι Κάπριο.