Ύπνος: βρήκαμε τρόπους για να κοιμηθείτε σαν μωρό!

upnos
ΠΕΜΠΤΗ, 04 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Έχετε πέσει στο κρεβάτι και δεν μπορείτε να κλείσετε μάτι; Τότε, διαβάστε εδώ…

1-Κοιμηθείτε σε δροσερό περιβάλλον

Το υπνοδωμάτιό σας δεν θα πρέπει να θυμίζει… καμίνι! Ένα δροσερό δωμάτιο, δίνει «εντολή» στον οργανισμό να ξεκινήσει την παραγωγή μελατονίνης για έναν ήρεμο και ανέφελο ύπνο.

2-Μπείτε σε (αυστηρό) πρόγραμμα

Ένα από τα βασικότερα πράγμα που πρέπει να κάνετε για να κοιμηθείτε καλά, είναι να μπείτε σε πρόγραμμα. Φροντίστε να κοιμάστε και να ξυπνάτε στις ίδιες καθημερινά ώρες και να μην χαλάτε το πρόγραμμά σας ούτε τα σαββατοκύριακα.

3-Σβήστε όλα τα φώτα

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως ο καλύτερος τρόπος για ύπνο είναι να σβήσετε όλα τα φώτα στο υπνοδωμάτιό σας. Ακόμη και η παραμικρή εστία φωτισμού, όπως η οθόνη ενός κινητού ή ενός tablet, δίνει την εντολή στον εγκέφαλό μας να παραμείνει ξύπνιος…

4-Κόψτε το κάπνισμα

Γνωρίζετε ήδη δεκάδες λόγους για να κόψετε το κάπνισμα. Ένας ακόμη είναι ο καλός ύπνος! Η νικοτίνη δρα ως διεγερτικό και το κάπνισμα αυτομάτως σας προκαλεί αϋπνία. Έρευνες αναφέρουν πως οι καπνιστές νιώθουν 4 φορές λιγότερο ξεκούραστοι από τους μη καπνιστές κάθε πρωί…

5-Πείτε όχι στον καφέ μετά το μεσημέρι

Η καφεϊνη-όπως και η νικοτίνη που προαναφέραμε-δρα ως διεγερτικό και η δράση της λαμβάνει χώρα ως και 8 ώρες μετά την κατανάλωσή της. Έτσι, αποφύγετε τον καφέ μετά τις 2 το μεσημέρι, αν θέλετε να κοιμηθείτε βαθιά.

6-Ηρεμήστε…

Δώστε χρόνο στο σώμα σας να ηρεμήσει πριν πέσετε για ύπνο. Φροντίστε κάποια ώρα πριν να ετοιμάσετε τα ρούχα σας για την επόμενη μέρα, μετά αφιερώστε κάποιο χρόνο στην προσωπική σας υγιεινή (π.χ. βούρτσισμα δοντιών) και τέλος, λίγο πριν κοιμηθείτε, διαβάστε μερικές σελίδες από κάποιο βιβλίο.

7-Πιείτε λίγο ζεστό γάλα

Η μητρική συμβουλή να πιούμε λίγο ζεστό γάλα πριν τον ύπνο φαίνεται πως έχει και επιστημονικές βάσεις. Το γάλα, περιέχει ένα αμινοξύ, την τρυπτοφάνη, που βοηθά στην ταχύτερη έλευση του ύπνου. Πέρα από το ζεστό γάλα, ιδανικό σνακ για όνειρα γλυκά είναι και το τυρί με κράκερ που βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης, μιας ορμόνης που θα σας κάνει να νιώσετε ήρεμοι και χαλαροί.