Κέρκυρα, Κέρκυρα με το Ποντικονήσι, με τα καντούνια τα στενά που τα έχω σεργιανίσει…

kerkura-kerkura-me-to-pontikonisi-me-ta-kantounia-ta-stena-pou-ta-exo-sergianisei

ΤΡΙΤΗ, 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Ένα από τα πιο διάσημα αλλά και όμορφα νησιά του Ιονίου, η μελωδική Κέρκυρα με τα καντούνια, το Λιστόν και τις παστιτσάδες, σας περιμένει να την εξερευνήσετε.

Μια σειρά από καλλονές διαθέτει το πάντα ήρεμο Ιόνιο. Η πιο γνωστή ωστόσο είναι η Κέρκυρα. Οι φυσικές ομορφιές της έχουν υμνηθεί στον κινηματογράφο, σε τραγούδια, σε ποιήματα και έχουν αποτυπωθεί σε πίνακες ζωγραφικής.

Οι άνθρωποί της σας κερδίζουν αμέσως με τη μελωδική φωνή τους, τα μοναδικά αστεία τους και το δημιουργικό τους οίστρο. Όλα αυτά συμβαίνουν στο πιο όμορφο νησί των Επτανήσων, την ομηρική Κέρκυρα, πατρίδα των Φαιάκων.

Εσείς, δεν έχετε παρά να την επιλέξετε για όσες διακοπές σας έχουν απομείνει ακόμα και να γνωρίσετε από κοντά αυτό το υπέροχο καταπράσινο νησί.

Ιστορία και ομορφιά

Η πρωτεύουσα του νησιού θα σας μαγέψει με την πρώτη ματιά. Με πολλά στοιχεία από την περίοδο της Ενετοκρατίας, η Κέρκυρα αποτελεί μια μικρογραφία της γειτονικής Ιταλίας. Το παλιό φρούριο δεσπόζει στον όρμο της Γαρίτσας και περικλείει σχεδόν όλη τη σύγχρονη ιστορία του νησιού.

Οι ντόπιοι το ονομάζουν και Κόρφου, λόγω των διπλών κορυφών του, που απλώνονται αγέρωχα πάνω από το νησί. Κοντά στη γέφυρα που το συνδέει με την πόλη θα δείτε το άγαλμα του στρατηγού Φον Σούλενμπουργκ, ο οποίος το 1716 έσωσε το νησί από τους Τούρκους και ακριβώς πίσω βρίσκεται η περίφημη Σπιανάδα. Η μεγάλη πλατεία της πόλης, με τις κομψές καμάρες, το περίφημο «Λιστόν» και το πλακόστρωτο, αποτελεί την καρδιά του νησιού. Σε αυτήν έχουν γυριστεί αμέτρητες ταινίες ενώ οι Κερκυραίοι αλλά και οι επισκέπτες συναντιούνται καθημερινά στα σικ καφενεία της για να συζητήσουν και να χαλαρώσουν.

Πού θα πάτε και τι θα δείτε

Στην άκρη της πλατείας μπορείτε να θαυμάσετε το ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, γεωργιανού ρυθμού, που χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του Άγγλου αρμοστή της Κέρκυρας αλλά και ως βασιλική κατοικία. Αν χαθείτε μέσα στα δαιδαλώδη βενετσιάνικα καντούνια, μην ανησυχήσετε καθόλου.

Η περιπλάνηση σίγουρα θα σας βγει σε καλό, καθώς θα έχετε τη μοναδική ευκαιρία να δείτε αρχοντικά σπάνιας ομορφιάς και κτίρια μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας, όπως το Δημαρχείο. Από το επιβλητικό Δημαρχείο θα βρεθείτε κοντά στο λιμάνι στο νέο ενετικό φρούριο, ενώ αν σκοπεύετε να κάνετε μια εκδρομή προτιμήστε το ξακουστό Μον Ρεπό, θερινή κατοικία του Άγγλου αρμοστή Άνταμ και κατόπιν της τέως βασιλικής οικογένειας. Μην παραλείψετε ένα μικρό προσκύνημα στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, τον προστάτη του νησιού, έναν μεγαλόπρεπο ναό του 1589, όπου φυλάσσεται και το σκήνωμα του Αγίου.

Ένα από τα μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε είναι το περίφημο Κανόνι, με τη θαυμάσια θέα στο μοναστήρι της Παναγιάς της Βλαχέρνας, που επικοινωνεί με το υπόλοιπο νησί μέσω μιας μακριάς τσιμεντένιας γέφυρας. Από εδώ μπορείτε να πάρετε ένα καϊκι και να πεταχτείτε μέχρι το πασίγνωστο Ποντικονήσι, που σύμφωνα με το μύθο είναι ένα απολιθωμένο καράβι των Φαιάκων.

Εκτός Χώρας

Και εκτός της πρωτεύουσας όμως θα συναντήσετε υπέροχα τοπία. Στα νότια της Κέρκυρας μπορείτε να δείτε το γραφικό Γαστούρι, με τη μελωδική φιλαρμονική ορχήστρα από την εποχή του Κάιζερ Γουλιέλμου Β’. Στο χωριό αυτό, μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το Αχίλλειο, τα θερινά ανάκτορα της βασίλισσας Σίσσυ της Αυστρίας, ένα κτίριο πραγματικό κομψοτέχνημα και γεμάτο εξαιρετικές συλλογές.

Αν διαθέτετε αρκετό χρόνο, προχωρήστε νοτιότερα από το Γαστούρι, όπου θα συναντήσετε την πολυσύχναστη Μεσσογή και λίγο πιο κάτω τον καταπράσινο Άγιο Ματθαίο. Στις πλαγιές του όρους Μαθιός, που λέγεται και Γαμήλιον Όρος επειδή εκεί έγιναν οι γάμοι του βασιλιά των Φαιάκων Αλκίνοου, θα βρείτε το μοναστήρι του Χριστού Παντοκράτορα.

Πολύ κοντά θα συναντήσετε και το κάστρο του Γαρδικίου, με τα ερείπια ενός σημαντικού βυζαντινού φρουρίου καθώς και τη λίμνη Κορρησίων. Στην άκρη του νησιού αξίζει να επισκεφθείτε τη Λευκίμμη, που περιτριγυρίζεται από μια εύφορη πεδιάδα ενώ είναι γνωστή και για το γλυκόπιοτο κρασί της.

Η δυτική πλευρά

Αν βρεθείτε δυτικά του νησιού, επισκεφθείτε το χωριό Πέλεκας. Βρίσκεται σε τέτοιο υψόμετρο που θα σας επιτρέψει να απολαύσετε μαγικά ηλιοβασιλέματα. Στην παραλία του Πέλεκα, τη Γλυφάδα, θα συναντήσετε έντονη νυχτερινή ζωή και κοσμοπολίτικο αέρα ενώ στην κοντινή Παλαιοκαστρίτσα –ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Κέρκυρας – συχνά επικρατεί το αδιαχώρητο ιδιαίτερα το καλοκαίρι λόγω της υπέροχης παραλίας της.

Στο Σιδάρι, στα βόρεια του νησιού που αποτελεί ένα μοναδικό γεωλογικό «παιχνίδι» στεριάς και θάλασσας, επιβάλλεται να κάνετε μια βόλτα στο διάσημο «Κανάλι του έρωτα» ενώ αν είστε τύποι της περιπέτειας μπορείτε να ναυλώσετε ένα καϊκι και να επισκεφθείτε τα κοντινά νησάκια Ερεικούσα, που επίσης έχουν πυκνή βλάστηση και μοναδικά κρυστάλλινα νερά ή τους Οθωνούς, το δυτικότερο σημείο της χώρας μας, που λέγεται ότι ίσως είναι η μυθική Ωγυγία, το νησάκι που έμεινε ο Οδυσσέας μαζί με την Καλυψώ.

Βουτιά στο απέραντο γαλάζιο του Ιονίου

Αν θέλετε να κάνετε τις βουτιές σας χωρίς να απομακρυνθείτε ιδιαίτερα από την πρωτεύουσα του νησιού, επιλέξτε το Μον Ρεπό, τα Μπάνια του Αλέκου και την παραλία του Ναυτικού Ομίλου. Αν προτιμάτε να δώσετε στις βουτιές σας κοσμοπολίτικη διάσταση, προτιμήστε την παραλία που βρίσκεται στο παραθαλάσσιο κέντρο Αρίλλας, τη Ρόδα, τις Αλυκές, τη Δασιά, τη Δαφνίλα και τη Γλυφάδα του χωριού Πέλεκας.

Ωστόσο, μη νομίζετε, πώς οι επιλογές σας τελειώνουν εδώ. Θαυμάσιες παραλίες θα συναντήσετε στον οικισμό Άγιος Γόρδιος, στον Άγιο Ματθαίο, στο Πυργί, στα Άνω Κορακιανά, στα Γουβιά, στην Κασσιόπη, στη Λευκίμμη, στην Καλαμιώνα κι στην Μπαταριά. Οι περισσότερες από αυτές είναι πλατιέςκαι διαθέτουν χρυσαφένια, ψιλή άμμο. Αν πάλι προτιμάτε παραλίες με βότσαλα, οι Μπενίτσες και το Νησάκι είναι η καλύτερη επιλογή.

Κερκυραϊκή γεύση

Όσο για τις γεύσεις και τις τοπικές νοστιμιές, η Κέρκυρα θα σας ξετρελάνει. Όπως και στα υπόλοιπα Επτάνησα, οι τοπικές νοστιμιές δεν λείπουν. Μπορείτε να δοκιμάσετε ολόφρεσκα ψάρια και μπακαλιάρο με κρεμμύδια ενώ must θεωρείται η διάσημη πλέον παστιτσάδα και το γλυκόπιοτο κουμ κουάτ. Στο Ιόνιο όμως δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα λευκά κρέατα, όπως στο λαγό στιφάδο αλλά και στον κρασάτο κόκορα.

Πώς θα πάτε

Στην Κέρκυρα μπορείτε να πάτε:

α) αεροπορικώς, με καθημερινές πτήσεις από και προς την Αθήνα, διάρκειας περίπου 45 λεπτών, με πτήσεις από και προς τη Θεσσαλονίκη και με σύνδεση με τα υπόλοιπα Ιόνια Νησιά και με πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις. Το αεροδρόμιο απέχει από την πόλη της Κέρκυρας περίπου 2 χιλιόμετρα (Αερολιμένας «Ιωάννης Καποδίστριας», τηλ. 0030 26610 30180, www.hcaa-eleng.gr/corfphoto.htm ),

β) οδικώς και ακτοπλοϊκώς, μέσω Ηγουμενίτσας και Πάτρας.

Πού θα μείνετε

Για τη διαμονή σας αναζητήστε καταλύματα από τον κατάλογο της επίσημης ιστοσελίδας: www.corfuvisit.net/default.asp?ACT=24&id=0&LangID=Greek_Iso&dir=TiBpHhnfljtG&cat=LbUGfuLchiXR .

Πού θα φάτε

Για το φαγητό σας, βρείτε αυτό που αναζητάτε στο www.corfurestaurants.gr/index.php , από μια τεράστια λίστα με εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία κ.τ.λ.

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ