Περπατώντας στα ίχνη των Ίνκας

perpatontas-sta-ixni-ton-inkas

ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Από την ανακάλυψή του πριν από έναν αιώνα, ο θησαυρός των Ίνκας που βρίσκεται στα δάση των Περουβιανών Άνδεων, εξάπτει τη φαντασία ταξιδιωτών από όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό και χιλιάδες είναι εκείνοι που επιλέγουν να περπατήσουν το μονοπάτι 40 χλμ. ή και παραπάνω –αντί να ταξιδέψουν με τρένο- μέχρι να φτάσουν στο εντυπωσιακό βουνό Μάτσου Πίτσου. Πρόκειται για το λεγόμενο, «μονοπάτι των Ίνκας»!

Το μονοπάτι των Ίνκας αποτελεί την πιο διάσημη διαδρομή πεζοπορίας στη Νότια Αμερική -ίσως και σε ολόκληρο τον κόσμο- και μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία ζωής. Η πεζοπορία στο μονοπάτι των Ίνκας (Inca Trail) μέσα από την Ιερή Κοιλάδα, μέχρι το Μάτσου Πίτσου ( http://bit.ly/o6kX6a ), αποτελεί ένα ταξίδι πρόκληση, με αρκετές πάντως δυσκολίες. Τέσσερις (ή και παραπάνω) ημέρες πεζοπορίας με κρύο, πόνο και εξάντληση, αξίζουν με το παραπάνω, όταν δείτε να αποκαλύπτονται μπροστά σας οι σμαραγδένιες κορυφές και τα ερείπια της αρχαίας μυστικιστικής πόλης!

Το μονοπάτι αποτελείται από διάφορες επικαλυπτόμενες διαδρομές, με τις δύο μεγαλύτερες να απαιτούν ανάβαση στα πάνω από 3.660 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας (Το πέρασμα Abra Warmiwanusca, βρίσκεται στα 4198 μέτρα και προσφέρει μοναδική θέα στον ποταμό Pacaymayo).

Η κλασική και πιο πολυσύχναστη διαδρομή διανύει περίπου 40 χλμ. μέχρι το θρυλικό Μάτσου Πίτσου, τη χαμένη πόλη των Ίνκας ( http://whc.unesco.org/en/list/274 ). Ακολουθώντας τα ίχνη για την «καρδιά» ενός από τους σημαντικότερους αρχαίους πολιτισμούς, στην οροσειρά των Άνδεων, μπορεί κανείς να δει όμορφα ορεινά τοπία, το cloud forest, αλπική τούνδρα, ζούγκλα και φυσικά, ό,τι έχει απομείνει από την αρχαία μυστηριώδη πόλη, στο Μάτσου Πίτσου.

Το μονοπάτι των Ίνκας είναι μέρος του Machu Picchu Sanctuary, μιας προστατευόμενης περιοχής 322.157 στρεμμάτων, την οποία διαχειρίζεται το Εθνικό Ινστιτούτο των Φυσικών Πόρων, INRENA. Ο κάθε επισκέπτης πρέπει να υπακούει στους κανονισμούς του πάρκου που απαγορεύουν τα σκουπίδια, το κόψιμο ή τη φθορά των δέντρων, την αφαίρεση ή τη φθορά λίθων από τα ερείπια και το μονοπάτι, την αφαίρεση φυτών, τη θανάτωση ζώων, το άναμμα φωτιάς και την κατασκήνωση σε αρχαιολογικούς χώρους (εκτός από εξουσιοδοτημένα πρακτορεία).

Μερικές συμβουλές για τους ενδιαφερόμενους πεζοπόρους

• Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε το μέρος, είναι από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο. Είναι βέβαια η εποχή με τον περισσότερο τουρισμό (ειδικά από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο), αλλά επίσης είναι η εποχή της ξηρασίας. Και πιστέψτε μας, δεν θέλετε να πάτε εκεί κατά τη διάρκεια της εποχής των βροχών! Σημειώστε επίσης ότι το μονοπάτι των Ίνκας είναι κλειστό το Φεβρουάριο, για καθάρισμα.

• Κάντε κράτηση αρκετούς μήνες πριν -μέχρι και ένα χρόνο πριν, εάν πρόκειται να πάτε κατά την υψηλή περίοδο. Μπορείτε να κάνετε τη διαδρομή μέσω κάποιου εξουσιοδοτημένου πρακτορείου και οι κρατήσεις δε σταματούν. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό –εκτός από τη μεγάλη ζήτηση- είναι το γεγονός ότι η περουβιανή κυβέρνηση έχει εκφράσει ανησυχίες για τον υπερβολικό αριθμό επισκέψεων στην περιοχή, που οδηγεί στη διάβρωσή της και γι’ αυτό έχει θέσει περιορισμό στον αριθμό (έως 500/ημέρα) των ανθρώπων που μπορούν να την επισκέπτονται κάθε φορά και έχει περιορίσει αισθητά τις εταιρείες που προσφέρουν ταξιδιωτικά προγράμματα.

• Επιλέξτε τουριστικό πρακτορείο προσεκτικά. Κάντε έρευνα αγοράς και ζητήστε διευκρινήσεις: τι θα πρέπει να έχετε μαζί σας, πόσα άτομα θα μένουν σε κάθε σκηνή, πόσοι θα κουβαλάνε, αν υπάρχει δυνατότητα για ειδική διατροφή κ.ά. Αξίζει να πληρώσετε περισσότερα για ένα αξιόπιστο πρακτορείο που αντιμετωπίζει σέβεται τους υπαλλήλους και το περιβάλλον (Δείτε το Inca Trail Tour, της εταιρείας Gap Adventures. Περιλαμβάνει όλες τις περιηγήσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών στο Cusco, την ιερή κοιλάδα και το Μάτσου Πίτσου- http://bit.ly/pxIQC3 ).

• Άσχετα από την περίοδο που ταξιδεύετε, στο μονοπάτι η θερμοκρασία είναι χαμηλή το βράδυ. Φροντίστε να έχετε μαζί σας έναν ζεστό υπνόσακο και ζεστά ρούχα.

• Άλλα πράγματα που πρέπει να έχετε μαζί σας είναι: ανθεκτικά αθλητικά παπούτσια, έναν φακό (με εξτρά μπαταρίες), δισκία καθαρισμού του νερού, σνακς υψηλής θερμιδικής αξίας και μια τσάντα με τα σημαντικότερα είδη πρώτων βοηθειών.

• Έχετε μαζί σας κέρματα μικρής αξίας για την αγορά εμφιαλωμένου νερού και σνακς κατά τη διαδρομή, καθώς και για χαρτζιλίκι στους οδηγούς, τους υπευθύνους για το φαγητό και τους αχθοφόρους.

• Αν δε βρείτε θέση για το μονοπάτι των Ίνκας την περίοδο που ταξιδεύετε, μην απελπίζεστε. Υπάρχει πάντα η αρχαιολογική τοποθεσία Kuélap (22- 24 ώρες από την πρωτεύουσα Λίμα με λεωφορείο) ως μια εξαιρετική εναλλακτική λύση ή τα Valley Inca Trail και Salkantay Trek.

• Η «ασθένεια του υψομέτρου» δεν είναι αστεία υπόθεση και μπορεί να καταστρέψει το ταξίδι σας. Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείτε να κάνετε είναι να πετάξετε απευθείας για Cusco (3.326 μέτρα) -το μέρος όπου άκμασε ο πολιτισμός των Ίνκας και όπου πλέον βρίσκεται μια τυπική Ισπανική πόλη, η οποία μάλιστα από το 1983 έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO ( http://whc.unesco.org/en/list/273 )- και να ξεκινήσετε πεζοπορία την επόμενη μέρα. Φροντίστε να αφήσετε τον οργανισμό σας να προσαρμοστεί στο υψόμετρο για μερικές ημέρες.

Αν ο απώτερος στόχος του ταξιδιού σας είναι να δείτε το Μάτσου Πίτσου, να ξέρετε πως η θέα του είναι πραγματικά συγκλονιστική: απότομοι κάθετοι ορεινοί όγκοι γύρω από ένα καταπράσινο τοπίο που φιλοξενεί την αρχαία πολιτεία των Άνδεων με τις λαξευτές επίπεδες βάσεις, τους ναούς και τις πλατείες. Kαι το πιο αξιοσημείωτο: Η χαμένη πολιτεία των Ίνκας ανακαλύφθηκε μόλις το 1911!

Περισσότερες ταξιδιωτικές πληροφορίες και χάρτη των διαδρομών, μπορείτε να βρείτε στα: www.incatrailperu.com , www.incatrailreservations.com και www.machupicchu.org .

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]