Η Kim Gordon των Sonic Youth αποδομεί τις ροκ μπάντες

kim-gordon-2-
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

H έκθεση «Noise Name Paintings and Sculptures of Rock Bands that are broken up» αποκαλύπτει και στην Ελλάδα την καλλιτεχνική φύση της Kim Gordon, η οποία έρχεται στο Μουσείο Μπενάκη για να μας παρουσιάσει τα ζωγραφικά έργα και τα γλυπτά της, αλλά και μία μουσική performance.

H Kim Gordon εκτός από τη μουσική, αγαπά βαθιά τη ζωγραφική και τη γλυπτική. Καταφέρνει μάλιστα μέσα από τα έργα της της να συγκεράσει τις δυο αυτές αγάπες της. Τα έργα της σειράς “Noise Paintings” της Gordon προβάλλουν το είδος αυτής της μουσικής και αναδύουν ένα πλέγμα αναφορών μεταξύ της πνευματικής ιδιοκτησίας, της οπτικοποίησης και της αμφίδρομης επίδρασης της ποιητικής επικοινωνίας.

Οι πίνακες είναι προφητικοί θα έλεγα κανείς, καθώς οι λέξεις που παρουσιάζουν είναι αποκομμένες από τα αρχικά τους συμφραζόμενα και υπάρχουν μόνο στο επίπεδο της καθαρής οπτικής γλώσσας, χωρίς πληροφοριακό περιεχόμενο.

Η αίθουσα του Κεντρικού Κτηρίου του Μουσείου Μπενάκη μετατράπηκε σε μνημείο των συγκροτημάτων που δούλεψαν γύρω από τη δυσαρμονία (dissonance) και τις διάφορες πλευρές αυτού που σήμερα ονομάζεται noise music.

Οι καμβάδες αντιπροσωπεύουν συγκροτήματα noise μουσικής, ενώ τα γλυπτά στο δάπεδο είναι ονόματα συγκροτημάτων που δεν υπάρχουν πλέον και που χρησιμοποιούσαν τη δυσαρμονία - ένα μουσικό στοιχείο που ανάγεται στους Φουτουριστές.

Στην έκθεσή αυτή, η Gordon θα παρουσιάσει και μια σειρά νέων έργων, ενώ κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης απόψε, η Kim Gordon θα παρουσιάσει και μια μουσική performance με τους Body/Head.

Ποια είναι η Kim Gordon

- Είναι μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της νεοϋορκέζικης ποπ κουλτούρας των τελευταίων 30 χρόνων.

- Είναι πολυσχιδής προσωπικότητα και αγαπά εκτός από τη μουσική και το μπάσο της, τη ζωγραφική και τη γλυπτική.

- Με τους Sonic Youth άλλαξαν την πορεία της ροκ και επηρέασαν δεκάδες συγκροτήματα και καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο.

- Ο Thurston Moore -έτερος Sonic Youth και συνιδρυτής μαζί με την Kim- ήταν ο σύζυγός της για 27 χρόνια.

- Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Girl in a band» που μιλά για τη σχέση της με τον Moore και τους Sonic Youth.

Πληροφορίες: Μουσείο Μπενάκη, Κεντρικό κτήριο, διάρκεια μέχρι τις 30 Αυγούστου.