Οι Florence and the Machine είναι εδώ με νέο ablum

florence
ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Η Βρετανίδα και η μπάντα της επιστρέφουν με το τρίτο τους album «How big, how blue, how beautiful», γεμάτο συναισθηματικές μπαλάντες, σπαραξικάρδιες ερμηνείες, τυλιγμένες με pop μανδύα.

Η Florence Welch,  το βασικό πρόσωπο δηλαδή των Florence and the Machine, βαδίζει σταθερά προς μεγαλύτερα πράγματα τα τελευταία χρόνια. Από το ντεμπούτο της, που την έκανε αγαπημένο παιδί της indie κοινότητας, στο art rock της Kate Bush, και από εκεί στα πλατινένια albums και την παγκόσμια αποδοχή, αυτό το εύθραυστο κορίτσι κατάφερε να μη μείνει στη σκιά των έτερων συμπατριωτών της τραγουδιστριών (Adele, Amy Winehouse).

Στο “How Big, How Blue, How Beautiful”, αποτιμά έναν χωρισμό, περνώντας από όλα τα στάδια της γυναικείας ψυχολογίας, όταν μια σχέση τελειώνει. Και το κάνει με τη δύναμη κιθαριστικών εξάρσεων με ηλεκτρονικές πινελιές και κολλητικών ρεφρέν, όπως στο πρώτο single “What Kind Of Man” ή το “Ship To Wreck”, τραγουδώντας με τη χαρακτηριστική φωνή της, γεμάτη ένταση και πόνο.

Στη συνέχεια βέβαια του album θα τη δούμε να μεταμορφώνεται σε Δαλιδά –ναι, τη γνωστή, της Παλαιάς Διαθήκης-  στο “Delilah”, σε ένα ταξίδι στο χρόνο. Δεν είναι οι μόνες ιστορικές προσωπικότητες που υιοθετεί φυσικά, καθώς αργότερα εμπλέκει και την ελληνική μυθολογία, μιλώντας για την Περσεφόνη στο  “Caught”, ενώ φλερτάρει και με τη θρησκεία στo χαμηλών τόνων “St.Jude”.

Πέρα όμως από τη θεματολογία, τα τραγούδια της είναι ντυμένα με τη φροντισμένη παραγωγή του Markus Dravs, που τους δίνει τον χαρακτήρα του “επικού” και του “παραμυθένιου”, πλάθοντας μια Florence, όχι ακριβώς ανθρώπινη, όχι εκτός πραγματικότητας όμως.

Στο τρίτο album της λοιπόν, η Florence, μπορεί να παίζει άνετα με την electropop, τη ψυχεδέλεια, τις μπασογραμμές των ‘80’s, τις garage κιθάρες, να αποπνέει την αύρα των παιδιών των λουλουδιών, αλλά παράλληλα να ακούγεται σύγχρονη και φρέσκια.

Ναι, φυσικά, κάποιες στιγμές αυτό που ακούμε είναι υπερβολικό, από άποψη ερμηνείας, αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε καμία άλλη εκτός από τη Welch να μπορεί να δώσει ακόμα και στην υπερβολή μια δικιά της μαγεία. Και αυτό την κάνει ακόμα πιο ελκυστική.

Album: How big, how blue, how beautiful

Καλλιτέχνης: Florence and the Machine

Label: Island

 

Ροζίνα Αράπη