Πεζοπορία για αρχάριους: οι συμβουλές που θα σας «σώσουν»

taksidi-taksidiotis
ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Αν σας αρέσει πάντα να εμπλουτίζετε τις διακοπές και τις αποδράσεις σας με λίγη πεζοπορία, δείτε τι πρέπει να έχετε υπόψη σας, ειδικά αν είστε αρχάριοι.

Η πεζοπορία είναι μια εξαιρετική μορφή άσκησης, που προσφέρει τόσο σωματικά όσο και διανοητικά οφέλη, ενώ ειδικά σε ένα ταξίδι αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να γνωρίσετε τον τόπο που επισκέπτεστε απ’ άκρη σ’ άκρη.

Πώς, όμως θα την απολαύσετε όσο το δυνατόν περισσότερο;

Ξεκινήστε με το μαλακό
Επιλέξτε μονοπάτια που ανταποκρίνονται στο επίπεδό σας. Για να εκτιμήσετε το χρόνο που απαιτείται  για την πεζοπορία σας, υπολογίστε ότι η ταχύτητά σας είναι περίπου 3 χιλιόμετρα την ώρα κι όσο το υψόμετρο αυξάνεται, προσθέστε 1 ώρα για κάθε 300 μέτρα.

Γνωρίστε το υποψήφιο μονοπάτι
Προμηθευτείτε τον απαραίτητο χάρτη, διάβαστε πληροφορίες για το μονοπάτι, ρωτήστε, ψάξτε το στα διαδίκτυο. Έτσι θα μάθετε αν μπορείτε να το καταφέρετε και πού υπάρχει πιθανότητα να χαθείτε ή πού είναι καλά να ξαποστάσετε, να τσιμπήσετε κάτι κ.ο.κ.

Ελέγξτε τον καιρό
Είναι αυτονόητο, αλλά πολλοί αρχάριοι δεν το κάνουν. Το να γνωρίζετε, όμως, τις καιρικές συνθήκες με τις οποίες πρόκειται να ξεκινήσετε την πεζοπορία σας είναι πολύ σημαντικό, έτσι ώστε να ντυθείτε κατάλληλα ή να αναβάλλετε την περιπέτειά σας, αν χρειαστεί.

Ενημερώστε κάποιον για το πού θα βρίσκεστε
Αν έχετε δει την ταινία «127 ώρες» τότε ξέρετε το γιατί.

Φύγετε καλά εξοπλισμένοι
Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να έχετε μαζί σας σε μια πεζοπορία, ειδικά αν δεν είστε μαθημένοι σε τέτοιες δραστηριότητες. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε: χάρτης και πυξίδα, αντηλιακό, γυαλιά ηλίου και καπέλο, έξτρα ρούχα, πρώτες βοήθειες, φακό, σπίρτα ή αναπτήρα, σνακ, μπόλικο νερό, σκηνή (αν κρίνεται απαραίτητο).

Φορέστε τα κατάλληλα ρούχα, παπούτσια και κάλτσες
Αποφύγετε τις βαμβακερές κάλτσες και προτιμήστε μάλλινες ή συνθετικές. Τα ορειβατικά μποτάκια είναι επίσης απαραίτητα και θα το καταλάβετε αν πάτε για πεζοπορία με τα λάθος παπούτσια, έστω και μία φορά. Επιλέξτε συνθετικά και άνετα ρούχα και προτιμήστε να φοράτε layers έτσι ώστε στη ζέστη να βγάζετε ρούχα και στο κρύο να βάζετε.

Μην πακετάρετε πολλά
Μην δημιουργήσετε έξτρα βάρος στην πλάτη σας με άχρηστα αντικείμενα ή μεγάλα μεγέθη σε μπουκάλια, όπως π.χ. αντηλιακό. Προτιμήστε το mini size σε όλα, εκτός από το νερό.

Μην βιάζεστε
Αν δεν ελέγξετε την ταχύτητά σας, θα φτάσετε στο τέλος του μονοπατιού έτοιμοι για... φορείο και ορό. Βρείτε το ρυθμό σας, αυτόν που δεν σας κουράζει και κρατήστε τον. Μόνο έτσι θα εξοικονομήσετε ενέργεια.