Οι «Αλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου στο 68ο Φεστιβάλ Βενετίας

oi-alpeis-tou-giorgou-lanthimou-sto-68o-festibal-benetias

ΤΡΙΤΗ, 06 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Οι «Άλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου στο 68ο Φεστιβάλ Βενετίας, δυο χρόνια μετά τον «Κυνόδοντα» του ίδιου σκηνοθέτη στις Κάννες.

Στο 68ο Φεστιβάλ Βενετίας προβλήθηκε η ελληνική ταινία «Άλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου, με τους κριτικούς διχασμένους και πολλούς να την βρίσκουν κατώτερη από την προηγούμενη ταινία του σκηνοθέτη, «Κυνόδοντας». Άλλοι εξήραν την προσπάθειά του να καυτηριάσει τα κακώς έχοντα της σύγχρονης κοινωνίας μας, όπως και στη προηγούμενη ταινία του, ενώ άλλοι βρήκαν την ταινία «παιδαριώδη» και «χωρίς κανένα σκοπό». Στα θετικά στοιχεία της ταινίας, είναι η ερμηνεία της Αγγελικής Παπούλια.

Πάντως είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι μια ελληνική ταινία θα «μονομαχήσει» με τις ταινίες των Κλούνεϊ, Πολάνσκι και Κρόνεμπεργκ, δυο χρόνια μετά τον «Κυνόδοντα» του ίδιου σκηνοθέτη στις Κάννες.

Η ιστορία της ταινίας αναφέρεται σε μια ομάδα νέων ανθρώπων που αναλαμβάνουν, για ένα σύντομο διάστημα, να υποδυθούν τα νεκρά πρόσωπα ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους, σε μια προσπάθεια να απαλύνουν τη θλίψη τους.

Οι «Άλπεις» θα κάνoυν πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 27 Οκτωβρίου με το καστ να απαρτίζεται από τους Αριάν Λαμπέντ, Αγγελική Παπούλια και Άρη Σερβετάλη. Το σενάριο συνυπογράφουν οι Ευθύμης Φιλίππου και Γιώργος Λάνθιμος που είχαν συνεργαστεί και στον «Κυνόδοντα».

Στα φαβορί για το Χρυσό Λιοντάρι, θεωρείται η ταινία «Μια επικίνδυνη μέθοδος», του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, που προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα της Μόστρας και έχει ως θέμα τη σχέση ανάμεσα στον Γιουνγκ και τον Φρόιντ. Η ταινία ξεχωρίζει για την εξαιρετική ανάπλαση της εποχής, τα πετυχημένα κοστούμια, την έξοχη φωτογραφία και πάνω από όλα τις θαυμάσιες ερμηνείες όλων των ηθοποιών.