Κρύες σούπες για να δροσιστείτε γευστικά

soupa-karoto-tzintzer-portokali
ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Δεν χρειάζεται να είναι καταχείμωνο για να φάμε σούπα. Μπορούμε να την απολαύσουμε και το καλοκαίρι με 3 δροσερές συνταγές.

Το καλοκαίρι μας δίνει πλήθος λαχανικών εποχής που μπορούμε να αξιοποιήσουμε σε μια σούπα, αλλά η ζέστη μας κάνει να την απορρίπτουμε, έχοντας στο μυαλό μας ότι πρόκειται για ένα χειμερινό πιάτο που θα μας ζεστάνει ακόμα περισσότερο. Τι θα λέγατε, όμως, αν αντί για ζεστές σούπες, γεμίσουμε το πιάτο μας με 3 άκρως δροσερές και γευστικές, ό,τι πρέπει για τις μεγάλες ζέστες;

Σούπα με τζίντζερ και καρότο (θερμίδες ανά μερίδα: 115)
Μπορείτε να την ετοιμάσετε μέρες πριν, φροντίστε, όμως, να της προσθέσετε το γιαούρτι λίγο πριν τη σερβίρετε.

Θα χρειαστείτε: 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ καθαρισμένο και τριμμένο, 1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη, 10-12 καρότα κομμένα σε φέτες, 6 κούπες ζωμό λαχανικών με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, χυμό ενός λεμονιού και κομμάτια φλούδας για γαρνιτούρα, 1 φλιτζάνι γιαούρτι χωρίς λιπαρά, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ετοιμασία: Ζεστάνετε το λάδι στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέστε το κρεμμύδι. Σοτάρετε για 6-8 λεπτά και έπειτα προσθέστε το τζίντζερ και το σκόρδο, σοτάροντας για 1 λεπτό. Ανεβάστε τη φωτιά σε μέτρια προς υψηλή και προσθέστε τα καρότα. Προσθέστε και το ζωμό, καλύψτε την κατσαρόλα με καπάκι και αφήστε να σιγοβράζει. Βγάλτε το καπάκι, μειώστε σε μέτρια φωτιά αφήνοντάς της να σιγοβράζει και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα, για περίπου 25 λεπτά. Βγάλτε τη σούπα από τη φωτιά και αφήστε τη να κρυώσει ελαφρώς. Χωρίστε τη σε παρτίδες και ρίξτε τη στο μπλέντερ μέχρι να γίνει σαν πουρές, μεταφέρετέ τη σε ένα μεγάλο μπολ και βάλτε τη στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Λίγο πριν τη σερβίρετε, ανακατέψτε με χυμό λεμόνι και γιαούρτι. Πασπαλίστε αλάτι και πιπέρι και σερβίρετέ τη δροσερή με γαρνιτούρα τις φλούδες του λεμονιού.

Κολοκυθόσουπα με κάρυ (θερμίδες ανά μερίδα: 165)
Απαρνηθείτε για λίγο το τηγανητό κολοκυθάκι και προτιμήστε το σε μια πικάντικη και γευστική σούπα.

Θα χρειαστείτε: 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη, 2 κουταλιές της σούπας σκόνη κάρυ, 1 κιλό κολοκυθάκια (περίπου 6) κομμένα, 4 φλιτζάνια ζωμού κοτόπουλου ή λαχανικών με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 φλιτζάνι ξινόκρεμας με χαμηλά λιπαρά, 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κόλιαντρο για γαρνιτούρα.

Ετοιμασία: Ζεστάνετε το λάδι στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέστε το κρεμμύδι. Σοτάρετε για 6-8 λεπτά και έπειτα προσθέστε το σκόρδο και τη σκόνη κάρυ. Ανακατέψτε για περίπου 1 λεπτό. Αυξήστε τη φωτιά σε μέτρια προς υψηλή, προσθέστε τα κολοκυθάκια, το ζωμό και 1 κ.γ. αλάτι. Καλύψτε την κατσαρόλα και σιγοβράστε. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το καπάκι, μειώστε τη θερμοκρασία για να συνεχίσει να σιγοβράζει και συνεχίστε μέχρι τα κολοκυθάκια να μαλακώσουν, για περίπου 20 λεπτά. Βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε τη σούπα να κρυώσει ελαφρώς. Χωρίστε τη σε παρτίδες και ρίξτε τη στο μπλέντερ μέχρι να γίνει σαν πουρές, μεταφέρετέ τη σε ένα μεγάλο μπολ και βάλτε τη στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Λίγο πριν τη σερβίρετε, ανακατέψτε τη την ξινόκρεμα και πασπαλίστε αλάτι και πιπέρι. Γαρνίρετε με το κόλιαντρο και είστε έτοιμοι!

Σούπα με μύρτιλο και γιαούρτι (Θερμίδες ανά μερίδα: 300)
Πλήρως αντιοξειδωτική, δροσερή και γευστική, η σούπα αυτή σας χαρίζει βιταμίνες και πρωτεΐνη στο φουλ.

Θα χρειαστείτε: 4 φλιτζάνια μύρτιλα, ¼ του φλιτζανιού μέλι, μισό κ.γ. κανέλα, 2 κουταλιές της σούπας και 1¾ φλιτζάνια γιαούρτι χωρίς λιπαρά, χυμό και ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι, 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη.

Ετοιμασία: Κρατήστε στην άκρη μερικά μύρτιλα για γαρνιτούρα και βάλτε τα υπόλοιπα σε ένα μεγάλο τηγάνι με μισό φλιτζάνι νερό. Προσθέστε το μέλι και την κανέλα, ανακατέψτε και αυξήστε τη θερμοκρασία (μέτρια προς υψηλή) μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει, για περίπου 5 λεπτά. Μαγειρέψτε το μείγμα, ανακατεύοντας κάθε λίγο, μέχρι τα μύρτιλα να αρχίσουν να μαλακώνουν και να βγάζουν τα υγρά τους, για περίπου 2 λεπτά. Μεταφέρετε το μείγμα σε μπολ και αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς. Βάλτε το στο μπλέντερ και κάντε το πουρέ. Έπειτα μεταφέρετέ το σε ένα μεγάλο μπολ, καλύψτε το και βάλτε το στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά, για περίπου 2 ώρες. Αναμείξτε 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι, χυμό λεμόνι, ξύσμα λεμονιού και ζάχαρη σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε μέχρι να αναμειχθούν, καλύψτε και βάλτε το στο ψυγείο. Λίγο πριν σερβίρετε, ανακατέψτε το εναπομείναν 1¾ φλιτζάνι γιαούρτι στο μείγμα με τα μύρτιλα και βάλτε τη σούπα σε δροσερά μπολ. Περιχύστε το κάθε ένα με το μείγμα λεμονιού-γιαουρτιού και χρησιμοποιήστε την άκρη του μαχαιριού για να κάνετε τα σχέδιά σας. Γαρνίρετε με τα μύρτιλα που φυλάξατε στην αρχή και σερβίρετέ τη κρύα.

Μήπως τώρα η σούπα απέκτησε μια εντελώς διαφορετική διάσταση;

Δείτε κι άλλες ιδέες για κρύες σούπες εδώ.