Σικελία: η γητεύτρα Ιταλίδα...

sikelia-i-giteutra-italida-giteutra-italida

ΤΕΤΑΡΤΗ, 07 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Οι πιο ενημερωμένοι ταξιδιωτικοί οδηγοί του κόσμου την συνιστούν ανεπιφύλακτα ως τον απόλυτο ταξιδιωτικό προορισμό. Οι «ψαγμένοι» ταξιδιώτες την τιμούν σχεδόν κάθε χρόνο με την παρουσία τους. Γιατί, η Σικελία της Μαφίας, των ηφαιστείων και του μεσογειακού ταμπεραμέντου είναι ένα εκρηκτικό μείγμα τόσο καυτό όσο και η πύρινη λάβα της Αίτνας.

Ξεχάστε ότι έχετε ακούσει για τη σιτσιλιάνικη Μαφία και τους νονούς της νύχτας που τρομοκρατούσαν κάποτε τους επισκέπτες και χωρίς κανέναν απολύτως ενδοιασμό, εξερευνήστε άφοβα το πανέμορφο νησί, αυτό το ιδιόμορφο σταυροδρόμι του Νότου που έχει χτιστεί πάνω στους θρύλους των αρχαίων ελληνικών, ρωμαϊκών και ιωνικών πόλεων.

Ξεκινήστε την περιπλάνησή σας από το Παλέρμο, που διατηρεί αναλλοίωτη την ομορφιά των περασμένων μεγαλείων του. Κάντε μια στάση στην πλατεία Beata Paoli για να θαυμάσετε τα κομψά κτίρια που την περιβάλλουν και κατευθυνθείτε στο κέντρο της πόλης, όπου κάθε Κυριακή πρωί φιλοξενείται το πιο πολύχρωμο παζάρι της Σικελίας, το φημισμένο Ballero.

Απολαύστε ολόφρεσκα θαλασσινά και αγοράστε χειροποίητα κεντήματα μπροκάρ ή βαριά, ασημένια κηροπήγια. Θα εντυπωσιαστείτε από τις γεμάτες ζωντάνια φωνές των Σικελών πραματευτάδων που διαλαλούν το εμπόρευμά τους. Αφήστε τις αισθήσεις σας να σας οδηγήσουν στα στενά δρομάκια του Παλέρμο, αλλά προσέξτε τα βήματά σας καθώς οι Σικελοί τρέχουν υπερβολικά με τις βέσπες τους και μπορεί η βόλτα να μην σας βγει σε καλό!

Περπατήστε κατά μήκος της Via Roma, του πιο κεντρικού δρόμου της πόλης, που φτάνει μέχρι τον σταθμό για να αφουγκραστείτε τον σιτσιλιάνικο τρόπο ζωής. Αναζητήστε την πλατεία Pretoria, τα μπαράκια με τα παραδοσιακά κρασιά, τα μαγαζιά με τα ντόπια προϊόντα, τον καθεδρικό ναό του San Domenico με τις πιστές κατοίκους του Παλέρμο να σχηματίζουν κάθε απόγευμα ουρές για να εξομολογηθούν και το τεράστιο άγαλμα του Αγίου Ιωσήφ.

Καθώς η νύχτα πέφτει, τα νερά του λιμανιού λούζονται με το χρυσό φως της δύσης και το Παλέρμο φορά τα καλά του για να σας υποδεχθεί. Χάρη σε μια περίεργη συνήθεια των κατοίκων αυτής της ζωηρής πόλης, τα χριστουγεννιάτικα φώτα δεν σβήνουν ποτέ, με αποτέλεσμα, κάθε βράδυ, το Παλέρμο να μοιάζει έτοιμο για μια μεγάλη γιορτή!

Μικρές διαδρομές

Αν θέλετε να βουτήξετε στα νερά της Σικελίας, καλό θα ήταν να αποφύγετε τις ακτές του Παλέρμο, καθώς λόγω των καϊκιών και των άλλων βενζινοκίνητων πλοίων δεν είναι ιδιαίτερα καθαρές. Οι πανέμορφες σικελικές ακτές απλώνονται σε μια έκταση 1.100 χλμ. και κάθε χρόνο γεμίζουν με διψασμένους για ήλιο και θάλασσα τουρίστες, που αφήνονται νωχελικά στα χάδια του καυτού ήλιου.

Μια καλή πρόταση για μπάνιο αποτελεί η περιοχή του Ζινγκαρό, που απέχει περίπου 1 ώρα από το Παλέρμο και διαθέτει πεντακάθαρες παραλίες. Οι φίλοι των καταδύσεων θα βρουν στους μικρούς κολπίσκους του Καστελαμάρε, τον παράδεισό τους καθώς η περιοχή φημίζεται για τον υποβρύχιο πλούτο της.

Διασχίζοντας τους φιδίσιους δρόμους, η ματιά σας αιχμαλωτίζεται από τα γαλαζοπράσινα νερά των κολπίσκων που θυμίζουν έντονα, μακρινά, εξωτικά νησιά. Επόμενή σας στάση, η πόλη Erice, όπου θα θαυμάσετε μοναδικά δείγματα τςη μεσαιωνικής Σικελίας. Λέγεται ότι στην αρχαιότητα στην πόλη Erice υπήρξε το ιερό της θεάς Αφροδίτης, πράγμα που ακόμη και σήμερα επιβεβαιώνουν με καμάρι οι Σικελοί.

Ξεκουραστείτε στο υπέροχο ζαχαροπλαστείο Mangiapane, με τα παραδοσιακά γλυκά που φτιάχνουν οι μοναχοί στο μοναστήρι του San Carlo και συνεχίστε το ταξίδι σας με μια στάση στη διάσημη βίλα Καζάλ, με τα περίτεχνα μωσαϊκά που συγκαταλέγονται ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου.

Η καρδιά της Μεγάλης Ελλάδας

Αν ακολουθήσετε τα χνάρια του χάρτη της Σικελίας, σύντομα ο δρόμος θα σας βγάλει στην πόλη Γκραμιτσέλε. Η μεγάλη αυτή κωμόπολη είναι ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα της σιτσιλιάνικης αρχιτεκτονικής. Δυνατές φωνές, κομψά κτίρια και έντονος ρυθμός ζωής γύρω από την κεντρική πλατεία Umberto Ser, στην οποία συγκεντρώνονται καθημερινά οι κάτοικοι και συζητούν μεγαλόφωνα (όπως και οι περισσότεροι Ιταλοί…).

Επόμενή σας στάση, το πανέμορφο χωριό Νότο, που ενώ καταστράφηκε από αλλεπάλληλους σεισμούς, ανοικοδομήθηκε γρήγορα και σήμερα γοητεύει τους επισκέπτες με τον εντυπωσιακό καθεδρικό ναό του. Μια στάση με ξεχωριστή σημασία για εμάς τους Έλληνες είναι και οι Συρακούσες, η άλλοτε μεγαλύτερη και ωραιότερη πόλη της Μεγάλης Ελλάδας που συναγωνιζόταν σε πλούτη και ομορφιά την πανίσχυρη αρχαία Αθήνα.

Περπατήστε στην όχθη του Ορτέλια και ακούστε προσεκτικά τους κατοίκους να μιλούν. Σίγουρα θα ξεχωρίσετε και ελληνικές λέξεις! Πλησιάστε τους και πείτε τους από πού κατάγεστε. Οι πόρτες-και οι καρδιές-θα ανοίξουν διάπλατα καθώς η αγάπη για την «μάνα» Ελλάδα δεν έσβησε ποτέ.

Άγρια ομορφιά

Σχεδόν αμέσως μετά τις Συρακούσες θα συναντήσετε την πόλη Κατάνη, που έχει συνδεθεί με τις άγριες διαθέσεις του ηφαιστείου της Αίτνας. Όσο και αν το θέαμα που προσφέρει το ενεργό ηφαίστειο μοιάζει τρομακτικό, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο που συγκεντρώνει πλήθος τουριστών. Σε εποχές που το ηφαίστειο δεν παρουσιάζει κάποια δραστηριότητα, λειτουργεί τελεφερίκ που μεταφέρει τους επισκέπτες σε σημείο όπου φαίνονται τα παλιότερα στρώματα της λάβας. Πανοραμική θέα του ηφαιστείου θα έχετε και από την πόλη Ταορμίνα, που πέρα από «παρατηρητήριο» της Αίτνας είναι και πόλη γεμάτη ζωή. Τεράστια ξενοδοχεία, μπαράκια και εστιατόρια αποκαλύπτουν την εύθυμη και γεμάτη ζωντάνια πλευρά των Σικελών, που ξέρουν τι θα πει διασκέδαση.

Αν έχετε νοικιάσει αυτοκίνητο, μην χάσετε την ευκαιρία για μια επίσκεψη στο Τσεφαλού, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Σικελίας και αποτελείται από μικρά παραθαλάσσια χωριουδάκια που λούζονται από τον καυτό, μεσογειακό ήλιο. Ολοκληρώνοντας το γύρο της Σικελίας, το μόνο σίγουρο είναι πώς θα νιώσετε πώς μόλις επισκεφθήκατε έναν τόπο τόσο οικείο και τόσο φιλόξενο όσο και η Ελλάδα.

Χρήσιμα:

-Πώς θα πάτε: Η Σικελία έχει δύο αεροδρόμια στο Παλέρμο και την Κατάνια. Από την Ελλάδα μπορείτε να πάτε αεροπορικώς με την Alitalia ( www.alitalia.com ) μέσω Ρώμης.

-Μην τολμήσετε να πείτε σε κάποιον Σικελό πώς είναι… Ιταλός! Για κάποιον ανεξήγητο λόγο θυμώνουν πολύ και αρχίσουν να «στολίζουν» τους Ιταλούς, φωνάζοντας και χειρονομώντας με τη χαρακτηριστική σιτσιλιάνικη προφορά τους.

-Η Σικελία δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη αλλά έχει πολλά πράγματα να δείτε. Γι αυτό διαθέστε αρκετές ημέρες για την εξερεύνησή της.

-Πριν το ταξίδι σας, ταξιδέψτε διαδικτυακά στην πανέμορφη Σικελία μέσα από τα http://www.regione.sicilia.it/turismo/web_turismo/sicilia/uk/home.html και http://www.bestofsicily.com .

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

[email protected] .