Μαθήματα (λευκού και κόκκινου) οίνου

krasi-stafuli
ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Όσο πιο πολλά γνωρίζετε για το κρασί, τόσο περισσότερο θα μπορέσετε να το απολαύσετε σωστά, αλλά και να το συνδυάσετε με τις κατάλληλες γεύσεις, έτσι ώστε από δω και πέρα να ξέρετε ακριβώς με τι γεμίζετε τα ποτήρια σας.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωσή του ωφελεί την καρδιά και το «ένα ποτηράκι κρασί» καταναλώνεται από όλους χωρίς τύψεις, χαρίζοντας πάντα έξτρα γεύση και κέφι σε ένα γεύμα. Οι ποικιλίες του; Πολλές! Τα είδη του; Επίσης! Δώστε, λοιπόν, προσοχή στα βασικά που πρέπει να ξέρετε, έτσι ώστε να απολαμβάνετε το κάθε είδος όπως πρέπει.

Τα 4 λευκά

Riesling
Κλασική, γερμανική ποικιλία που ευδοκιμεί στην περιοχή του Ρήνου. Τα Riesling της Γερμανίας συνήθως είναι ελαφρώς γλυκά, με οξύτητα που δημιουργεί ισορροπία, ενώ τα αντίστοιχα από τις ανατολικές Η.Π.Α. έχουν διαφορετικό στυλ, εξίσου αρωματικό αλλά πιο ξηρό. Είναι πιο ελαφριά από τα Chardonnay κρασιά και το άρωμά τους συνήθως περιλαμβάνει φρέσκα μήλα, ενώ η γεύση τους πρέπει πάντα να βγάζει μια φρεσκάδα. Με τι φαγητό ταιριάζει: Η ξηρή εκδοχή του λευκού Riesling ταιριάζει ιδανικά με ψάρι, κοτόπουλο και πιάτα με χοιρινό.

www.wikipedia.com
Gewürztraminer
Αρωματική ποικιλία με ονομασία γλωσσοδέτη (Γκαβουρτστραμινερ), που συναντάται στην Αλσατία, τη Γερμανία, τη δυτική ακτή των Η.Π.Α. και τη Νέα Υόρκη και χρησιμοποιείται στα λευκά κρασιά. Η γεύση του είναι φρουτώδης, με αρώματα από τριαντάφυλλο, ροδάκινο και πιπέρι και σύμφωνα με τους ειδικούς, συχνά δεν είναι τόσο αναζωογονητικό όσο άλλα ξηρά κρασιά. Με τι φαγητό ταιριάζει: Ιδανικό για ασιατική κουζίνα, χοιρινό και ψητά λουκάνικα.

Chardonnay
Το πιο διάσημο λευκό σταφύλι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, κυκλοφορεί αφρώδες και μη και αποτελεί το βασικό λευκό κρασί της Βουργουνδίας, απ’ όπου προέρχεται. Καλλιεργείται με επιτυχία στις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές υπό διάφορες κλιματικές συνθήκες και η γεύση του έχει πιο πλούσιο και βελούδινο σώμα από άλλα είδη ξηρών λευκών, με έντονη γεύση λεμόνι και γκρέιπφρουτ. Η ζύμωσή του σε βαρέλια βελανιδιάς του χαρίζει έναν πιο βουτυρώδη τόνο (βανίλια, καρύδα, τόφου), η γεύση του, όμως, ποικίλλει. Με τι φαγητό ταιριάζει: Λίγο Chardonnay με ψάρι ή κοτόπουλο πάντα είναι ασφαλής επιλογή.

Sauvignon Blanc
Με γαλλική καταγωγή, το Sauvignon Blanc καλλιεργείται στο Bordeaux και είναι το πιο ελαφρύ από τα λευκά. Συνήθως βγάζει ένα βοτανικό χαρακτήρα που θυμίζει πιπεριά και φρεσκοκουρεμένο γρασίδι, ενώ οι κυρίαρχες γεύσεις του ποικίλλουν από πράσινο μήλο, αχλάδι σε τροπικά φρούτα όπως μάνγκο και γενικά είναι ένα πολύ προσιτό κρασί. Με τι φαγητό ταιριάζει: Το Sauvignon Blanc είναι «γεννημένο» για θαλασσινά, πουλερικά και σαλάτες.

Τα 4 κόκκινα

Syrah
Προέρχεται από την κοιλάδα του Ροδανού στη Γαλλία, από την Καλιφόρνια και την Αυστραλία κι έχει άρωμα και γεύση άγριων, σκούρων φρούτων, με μια δόση μαύρου πιπεριού και ψητού κρέατος. Πολλές φορές υπάρχουν και νότες τόφου, οι οποίες προέρχονται από τα βαρέλια κι ενώ χρησιμοποιείται στην παραγωγή πολλών μέτριων κρασιών, το συναντάμε και σε μερικά από τα καλύτερα σκούρα κόκκινα κρασιά του κόσμου. Με τι φαγητό ταιριάζει: Κρέας, κρέας, κρέας!

Merlot
«Εύκολο» κρασί για να πιει κάποιος, γι’ αυτό και πολλοί το χρησιμοποιούν σαν«εισαγωγικό» κρασί στον κόσμο των κόκκινων. Καλλιεργείται στο Bordeaux, αλλά και στη δυτικά ακτή των Η.Π.Α., την Αυστραλία, την Ελλάδα κ.ά. Η γεύση του θυμίζει μαυροκέρασο και βότανα και υφή του είναι ιδιαίτερα απαλή. Με τι φαγητό ταιριάζει: Με τα περισσότερα!

Cabernet Sauvignon
Η ευρεία αποδοχή του ως μια από τις καλύτερες ποικιλίες του κόσμου το καθιστά σημαντικό στον κόσμο του κρασιού, ενώ συχνά αναμειγνύεται με cabernet franc και merlot. Φυτεύεται οπουδήποτε υπάρχουν κόκκινες ποικιλίες, εκτός των βόρειων χωρών και χαρακτηρίζεται από πλήρες σώμα, υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνες, ενώ ξεχωρίζει η γεύση από τα κεράσια, τις σταφίδες και τα αρωματικά βότανα. Με τι φαγητό ταιριάζει: Με απλά μαγειρεμένο κόκκινο κρέας, αλλά και με τυριά με έντονη γεύση, όπως το ροκφόρ.

www.wikipedia.com
Pinot Noir
Μια από τις πιο… «ευγενείς» ποικιλίες κρασιού, που καλλιεργείται και αναμειγνύεται δύσκολα, το Pinot Noir έχει πολύ ντελικάτη και φρέσκια δομή, με απαλές τανίνες, λόγω των χαμηλών πολυφαινολών. Χρησιμοποιείται στα κόκκινα της Βουργουνδίας και σε αρκετά καλά κρασιά από Αυστρία, Καλιφόρνια, Νέα Ζηλανδία κ.ά. Έχει φρουτώδες άρωμα (κεράσι, φράουλα και δαμάσκηνο), που συχνά φέρνει στο μυαλό νότες φύλλων τσαγιού και υγρή γη. Με τι φαγητό ταιριάζει: Θα εκπλαγείτε με το πόσο ταιριαστό είναι με σολομό, κοτόπουλο, αρνί και πιάτα ιαπωνικής κουζίνας.