Σύρος: τι να δείτε και να κάνετε στην πρωταγωνίστρια των Κυκλάδων

suros
ΤΕΤΑΡΤΗ, 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Συγκεντρώσαμε τις καλύτερες προτάσεις του νησιού, προκειμένου να ικανοποιήσετε ψυχή τε και σώματι φέτος το καλοκαίρι, στην αρχόντισσα των Κυκλάδων.

«Φιλοξενεί» την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, την Ερμούπολη, και παρ’ όλο που η κοσμοπολίτικη Μύκονος και η «ατίθαση» Πάρος της κλέβουν συχνά-πυκνά τη δόξα, η Σύρος καταφέρνει να τραβήξει τα βλέμματα αυτών που θέλουν να βάλουν μια πιο ατμοσφαιρική νότα στις διακοπές τους, συνδυάζοντας κάτι από πόλη, κάτι από νησί και πολύ από ελληνικό καλοκαίρι.

Τι θα κάνετε, λοιπόν, αν βρεθείτε προς τα εκεί;

www.wikipedia.com
Βόλτα στην Άνω Σύρο
Η Άνω Σύρος είναι ένας μεσαιωνικός οικισμός χτισμένος πάνω σε βράχια, ο οποίος αποτελεί φυσικό φρούριο, όπου σώζονται ακόμη πύλες του παλιού κάστρου. Μικρά και στενά πλακόστρωτα δρομάκια, σπίτια με τοίχους που αποτελούν φυσική οχύρωση θα σας εντυπωσιάσουν στη βόλτα σας, στην οποία θα βρείτε και το αναπαλαιωμένο σπίτι που στεγάζει το μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη, αλλά και την πλατεία που φέρει το όνομά του.

Περιήγηση στην Απάνω Μεριά
Μια περιοχή με φυσικό κάλλος που εντυπωσιάζει, η Απάνω Μεριά βρίσκεται στο βορειότερο κομμάτι της Σύρου, όπου λιγοστοί κάτοικοι και πολλή φύση συνθέτουν το τοπίο. Εκεί, ανάμεσα στα βράχια, βρίσκονται διάφοροι διάσπαρτοι οικισμοί και ξωκλήσια, μαρτυρώντας με κάθε τρόπο ότι ο πολιτισμός του Αιγαίου γεννήθηκε κάπου εκεί…

www.wikipedia.com
Γνωριμία με την Ερμούπολη
Ως πρωτεύουσα του νησιού, αλλά και των Κυκλάδων, η Ερμούπολη είναι η πρώτη που αντικρίζει κανείς φτάνοντας στο λιμάνι, απλωμένη αμφιθεατρικά σε δυο λόφους, στις κορυφές των οποίων δεσπόζουν δύο εκκλησίες (ο βυζαντινός, ορθόδοξος Ναός της Αναστάσεως και ο μπαρόκ καθολικός Ναός του Αγίου Γεωργίου). Μέσα στην Ερμούπολη θα βρείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο με ευρήματα της νεολιθικής εποχής, το μεγαλοπρεπές Δημαρχείο, την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου που είναι ο πολιούχος της Ερμούπολης, τη μεγάλη και όμορφη πλατεία Μιαούλη, με φοίνικες, πολλές καφετέριες και καταστήματα, όπου βρίσκεται και το Δημαρχείο, το θέατρο Απόλλων, που αποτελεί μικρογραφία της Σκάλας του Mιλάνου, τα υπέροχα αρχοντικά στην οδό Απόλλωνα και τη Συνοικία Βαπόρια δίπλα στη θάλασσα, η οποία ήταν η αριστοκρατική συνοικία της πόλης, με υπέροχα νεοκλασικά μέγαρα και όμορφη θέα.

Περιπλάνηση στη Ντελαγκράτσια
Στη νοτιοδυτική πλευρά της Σύρου σας περιμένει το αριστοκρατικό θέρετρο του νησιού, που μετονομάστηκε από Ποσειδωνία σε Ντελλαγκράτσια στις αρχές του 19ου αιώνα, από το μικρό Ναό της Παναγίας της Χάριτος (Della-Grazia), στα βόρεια του οικισμού. Στην περιοχή αυτή, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς ακόμη και για τους ντόπιους, έμεναν κάποτε μόνο οι ανώτερες τάξεις, γι’ αυτό κι εκεί θα θαυμάσετε επαύλεις και νεοκλασικά, με κάποια από αυτά να έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά μνημεία και έργα τέχνης.

www.wikipedia.com
Πέρασμα από τον Γαλησσά
Δυτικά του νησιού, στα 7 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, ένα πρώην αγροτικό χωριό που έχει πλέον αναδειχτεί σε τουριστικό σας περιμένει, με καταλύμματα, κάμπινγκ, ταβέρνες, πλαζ κ.ο.κ. Αν φτάσετε ως εκεί, μη χάσετε και τη σπηλιά του Αγίου Στεφάνου με το κάτασπρο εκκλησάκι, το οποίο λένε ότι χτίστηκε έναν ψαρά που γλίτωσε από ένα τεράστιο χταπόδι, ως τάμα στον Άγιο.

Μπάνιο στη Βάρη και στο Δελφίνι
Μπορεί η Σύρος να μη φημίζεται για τις παραλίες της, παρ’ όλ’ αυτά στη Βάρη, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σύρου, δίπλα στον ομώνυμο γραφικό οικισμό, θα βρείτε μια όμορφη παραλία στο εσωτερικό ενός όρμου. Στα βόρεια του νησιού, το Δελφινάκι με τη χρυσαφένια του άμμο και την ησυχία του θα σας σαγηνεύσει, ενώ και η παραλία της Ποσειδωνίας, όπως και η μικρή παραλία Κόμητο και οι Αγκαθωπές συγκεντρώνουν καλές κριτικές.

Τοπικές γεύσεις
Αν βρεθείτε στη Σύρο, πρέπει οπωσδήποτε να φάτε συριανό τυρί «Σαν Μιχάλη» από την… πηγή, ένα από τα ακριβότερα τυριά της χώρας, το οποίο φτιάχνεται με παστεριωμένο αγελαδινό γάλα και από το 1996. Η «κοπανιστή» και τα «σκορδολουκάνικα» είναι επίσης must και φυσικά για γλυκό, τα λουκούμια σε δεκάδες είδη και οι χαλβαδόπιτες της Σύρου αρκούν για να τυλίξουν την γευστική παράδοση σε μια μπουκιά.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ