Ζάκυνθος: το φιόρο του Λεβάντε

zakunthos-to-fioro-tou-lebante

ΠΕΜΠΤΗ, 08 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Τι θα λέγατε για μερικές ημέρες ξεκούρασης στην όμορφη Ζάκυνθο; Το «φιόρο του Λεβάντε», όπως λέγεται χαρακτηριστικά αποτελεί ιδανική επιλογή για αυτή την εποχή καθώς το πάντα ήρεμο Ιόνιο προσφέρεται για φθινοπωρινές αποδράσεις.

Ένα πανέμορφο νησί με σχετικά εύκολη πρόσβαση που θα σας χαρίσει μαγικές στιγμές, η Ζάκυνθος χαρίζει απλόχερα στον επισκέπτη αξέχαστες εικόνες . Μπορείτε να την προσεγγίσετε είτε με το αεροπλάνο (διάρκεια πτήσης μία ώρα) είτε με το αυτοκίνητό σας ή το ΚΤΕΛ μέσω Κυλλήνης από όπου θα πάρετε το φέρι (το ταξίδι διαρκεί περίπου 1 ώρα).

Η μοναδική ιστορία του νησιού σίγουρα θα σας κινήσει το ενδιαφέρον. Το νησί που απλώνεται μπροστά σας κατακτήθηκε στη διάρκεια των αιώνων από Βενετούς και από Άγγλους που άφησαν την σφραγίδα τους και δοκιμάστηκε σκληρά από τον καταστροφικό σεισμό του 1953. Οι παλιότεροι θυμούνται με νοσταλγία το μεγαλόπρεπο κτίριο του Θεάτρου που κατέρρευσε ολοκληρωτικά και τις 300 εκκλησιές του νησιού που γκρεμίστηκαν και έμειναν μόνο 8 καθώς και την μοναδική αρχιτεκτονική των σπιτιών και των δημόσιων κτιρίων με τις καμάρες και τα ευρύχωρα δωμάτια.

Πιστοί στο παρελθόν και στην παράδοσή τους, οι Ζακυνθινοί προσπάθησαν να ξαναχτίσουν την πόλη τους σχεδόν παρόμοια με την προηγούμενη, διατηρώντας το τοπικό χρώμα. Πολλά κτίρια έχουν στοιχεία από την παλιά Ζάκυνθο ενώ γίνονται προσπάθειες η πόλη στο σύνολό της να μην ξεφεύγει από την παλιά της εικόνα. Ξεκινήστε την βόλτα σας από την εκκλησία του προστάτη του νησιού, του Αγίου Διονυσίου. Είναι η μόνη που δεν καταστράφηκε από τον σεισμό, γεγονός που οι πιστοί αποδίδουν στο σκήνωμα του Αγίου που φυλάσσεται εντός του ναού.

Ένας τόπος με πλούσια ιστορία

Στη συνέχεια, περπατήστε στα στενά της πόλης. Τα νεόκτιστα κτίρια θυμίζουν έντονα το παρελθόν ενώ όπου γυρίσετε το βλέμμα σας θα δείτε λουλούδια με υπέροχα χρώματα που στολίζουν τα μπαλκόνια των σπιτιών. Κάντε μια στάση στην πλατεία του Αγίου Μάρκου με τις πολλές τρατορίες και τα καφέ και μετά συνεχίστε με μια επίσκεψη στο «Μουσείο Σολωμού-Κάλβου και επιφανών Ζακυνθίων» για να γνωρίσετε από κοντά τη μαγευτική ιστορία της Ζακύνθου.

Στο μουσείο αυτό, θα δείτε από κοντά ένα κομμάτι από τον κορμό του δέντρου από τον λόφο του Στράνη που κάθισε ο ποιητής και έγραψε το μεγαλύτερο μέρος του Εθνικού μας Ύμνου, τα προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου Ζακύνθιου λογοτέχνη, Γ. Ξενόπουλου, τα οικόσημα των Ζακυνθινών ευγενών, καθώς και τους τάφους του Κάλβου και του Σολωμού που βρίσκονται σε ειδική αίθουσα μέσα στο μουσείο.

Το «φιόρο του Λεβάντε»

Στην πλατεία του Αγίου Μάρκου μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας και στην συνέχεια κάντε οπωσδήποτε μια στάση στο ιστορικό ζαχαροπλαστείο «Το φιόρο του Λεβάντε» που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του νησιού, την πλατεία Σολωμού. Εδώ, τα απογεύματα συγκεντρώνεται όλη η ζακυνθινή κοινωνία και πίνει καφέ κάτω από τις περίτεχνες καμάρες της πλατείας, σχολιάζοντας την επικαιρότητα με την χαρακτηριστική ζακυνθινή ντοπιολαλιά!

Στην ίδια πλατεία, θα συναντήσετε τα επιβλητικά κτίρια του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου, της Δημόσιας Βιβλιοθήκης και του Μουσείου της Ζακύνθου που αξίζουν την προσοχή σας.

Και επειδή ο καιρός ακόμη το επιτρέπει, ώρα για μια βουτιά στα καταγάλανα νερά του Ιονίου. Επιλέξτε για το μπάνιο σας το Λαγανά, με τα πολύ ζεστά νερά. Σ’ αυτή την παραλία γεννά και η χελώνα καρέτα-καρέτα τα αυγά της. Η λίμνη Κεριού, το μοναδικό Ναυάγιο, το Καλαμάκι, το Τσιλιβή και η Μπανάνα, σας προσκαλούν επίσης για δροσερές βουτιές. Τα νερά είναι πραγματικά κρυστάλλινα και η σταρ παραλία του νησιού, το πολυφωτογραφημένο Ναυάγιο που σίγουρα θα έχετε δει σε αφίσες ή φωτογραφίες, περιμένει και το δικό σας φωτογραφικό κλικ.

Ζάκυνθος by night

Η καρδιά της νυχτερινής διασκέδασης χτυπά εδώ και χρόνια στον Λαγανά που έχει εξελιχθεί σε ένα ακόμη hot spot νησιωτικής διασκέδασης. Τα clubs συναγωνίζονται το ένα με το άλλο σε εκτυφλωτικά φώτα, δροσερά σφηνάκια και προχωρημένη μουσική. Ωστόσο, επειδή τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός στο Λαγανά έχει «ξεφύγει» από τα επιτρεπτά όρια με τα έκτροπα να λαμβάνουν χώρα συχνότατα, οι αρχές του τόπου καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες να επιστρέψει ο ποιοτικός τουρισμός στον Λαγανά.

Οι δικές μας προτάσεις είναι αρκετά διαφορετικές. Για να πάρετε μια γεύση από την πραγματική ζακυνθινή ζωή, δεν έχετε παρά να πεταχτείτε μέχρι την Μπόχαλη, ένα προάστιο της Ζακύνθου, χτισμένο πάνω σε λόφο με εκπληκτική θέα. Οι ταβέρνες με την τοπική κουζίνα (πανσέτα, κοκκινιστό ζακυνθινό, πρέντζα, σγατζέτο, τσιλίκουρδα και σοφιγαδούρα) θα σας ενθουσιάσουν. Προτιμήστε το τοπικό κρασί Verdea και απολαύστε τις μελωδικές καντάδες εύθυμων ζακυνθινών που θα σας μεταφέρουν νοερά σε ένα γλαφυρό μυθιστόρημα του Ξενόπουλου με κόντηδες και ποπολάρους.

Και κάτι για το τέλος…

Ζάκυνθος χωρίς τοπικό γλέντι δεν υπάρχει γι αυτό φροντίστε το τελευταίο βράδυ πριν φύγετε να αναζητήσετε τη διάσημη πλέον ταβέρνα «Τα Αρέκια», στην πόλη της Ζακύνθου, όπου κάθε βράδυ, μια παρέα με κιθάρες δίνει πραγματική παράσταση γέλιου και κεφιού για τους θαμώνες που γεύονται εκπληκτικές νοστιμιές και κόκκινο κρασί. Μια ξεχωριστή πρόταση αποτελεί και το νησάκι του Άγιου Σώστη με το ατμοσφαιρικό μπαράκι που συνδέεται με τον Λαγανά με ένα γεφυράκι!

Φεύγοντας, μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας μοναδικές μάντολες (που μπορείτε να δείτε πώς φτιάχνονται στα διάφορα εργαστήρια του νησιού), μαντολάτο, παστέλι και κρασί Verdea. Και ένα μικρό μυστικό για το τέλος: αναζητήστε τους πλανόδιους πωλητές στο κέντρο της πόλης της Ζακύνθου που κατασκευάζουν επιτόπου την φιτούρα. Πρόκειται για ένα μοναδικό ζακυνθινό γλυκό, φτιαγμένο από σιμιγδάλι και ζάχαρη για να αποχαιρετήσετε τη Ζάκυνθο με μια γλυκιά γεύση στο στόμα!

Χρήσιμα:

-Πώς θα πάτε: με το αεροπλάνο (διάρκεια πτήσης περίπου 1 ώρα) με την Ολυμπιακή ( www.olympicair.com ) είτε με το αυτοκίνητό σας ή το ΚΤΕΛ μέσω Κυλλήνης από όπου θα πάρετε το φέρι (το ταξίδι διαρκεί περίπου 1 ώρα).

-Φροντίστε να βρεθείτε στην πλατεία του Αγίου Μάρκου την Κυριακή το πρωί. Η Φιλαρμονική του νησιού με τις εντυπωσιακές στολές παίζει κάθε Κυριακή μοναδικές μελωδίες και οι κάτοικοι βρίσκονται πάντα εκεί για να την χειροκροτήσουν.

-Πριν ταξιδέψετε στη Ζάκυνθο, περιπλανηθείτε διαδικτυακά στα www.zakynthos.net.gr και www.gozakynthos.gr .

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

[email protected]