Λάνθιμος-Φιλίππου προκάλεσαν αίσθηση στο φεστιβάλ Βενετίας

lanthimos-filippou-prokalesan-aisthisi-sto-festibal-benetias

ΔΕΥΤΕΡΑ, 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ο ελληνικός κινηματογράφος μπαίνει και πάλι στο χάρτη των διεθνών φεστιβάλ, με τη νέα βράβευση του Γιώργου Λάνθιμου. Η ταινία «Άλπεις» του γνωστού δημιουργού απέσπασε το βραβείο καλύτερου σεναρίου στο 68ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας και τώρα ταξιδεύει για να κατακτήσει τα αντίστοιχα φεστιβάλ στο Τορόντο και το Λονδίνο.

Το σενάριο των «Άλπεων» συνυπογράφουν ο σκηνοθέτης και ο Ευθύμης Φιλίππου οι οποίοι είχαν συνεργαστεί και στον «Κυνόδοντα» που είχε επιλεγεί στις τελικές υποψηφιότητες για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Στον ευχαριστήριο λόγο του ο Γιώργος Λάνθιμος αναφέρθηκε στην κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει και τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός κινηματογράφος. Το δίδυμο Λάνθιμου-Φιλίππου δήλωσαν χαρούμενοι και «σαστισμένοι».

Η επιτροπή του Ντάρεν Αρονόφσκι που προσανατολίστηκε φέτος σε πιο καλλιτεχνικές και αντιεμπορικές επιλογές, απέδωσε τα εύσημα στις «Άλπεις», αναγνωρίζοντας την πρωτοτυπία και την τόλμη του σεναρίου.

Στην υπόθεση της ταινίας, μια ομάδα που ονομάζεται «Άλπεις» προσφέρει περίεργες υπηρεσίες: τα μέλη της αντικαθιστούν ανθρώπους που έχουν πεθάνει και προσλαμβάνονται από φίλους και συγγενείς των εκλιπόντων.

Ο αρχηγός της ομάδας ονομάζεται Mont Blanc και έχει θεσπίσει όλους τους κανόνες που πρέπει να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέλη. Κάποια στιγμή όμως μια νοσοκόμα αποφασίσει να παρακούσει τους κανόνες…Πρωταγωνιστούν οι Αριάν Λαμπέντ, Αγγελική Παπούλια και Άρης Σερβετάλης.

Ανακοινώσεις για τη διάκριση

Ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος , με αφορμή τη βράβευση τόνισε: «πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα, ιδίως εν όψει των πολύ αντίξοων συνθηκών που έχει να αντιμετωπίσει κάθε ελληνική κινηματογραφική παραγωγή αυτή την περίοδο. Η διεθνής διάκριση των Άλπεων στη Βενετία αποδεικνύει για μια ακόμα φορά την αποφασιστικότητα των Ελλήνων δημιουργών να διακριθούν και να αρθρώσουν τον δικό τους λόγο στο διεθνές στερέωμα». Πρόσθεσε επίσης ότι η νέα αυτή επιτυχία «μας κάνει να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια που αρχίσαμε, με τον καινούργιο νόμο για τον κινηματογράφο, να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας και να διαμορφώσουμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις, ώστε η νέα γενιά Ελλήνων δημιουργών να μείνει και να δημιουργήσει στον τόπο της, αναδεικνύοντας με το τη δουλειά και το ταλέντο της το πιο δυναμικό και εξωστρεφές πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας».

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου χαιρετίζει τη νέα διάκριση αφήνοντας ωστόσο αιχμές και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη κινηματογραφική παραγωγή: «Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με υπερηφάνεια συγχαίρει τους Γιώργο Λάνθιμο και Ευθύμη Φιλίππου για τη μεγάλη αυτή επιτυχία και εύχεται την καλύτερη δυνατή συνέχεια, τόσο στους ίδιους όσο και σε όλο το Ελληνικό Σινεμά, παρά τα τεράστια προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπο». Η ταινία του Λάνθιμου θα προβληθεί στην Ελλάδα στις 27 Οκτωβρίου, από τη Feelgood Entertainment.