Κούβα: alma libre!

kouba-alma-libre

ΤΡΙΤΗ, 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Μπορεί τα τελευταία χρόνια να αποτελεί έναν… μοδάτο προορισμό, όμως η Κούβα ανακαλύφθηκε από ορισμένους «ψαγμένους» ταξιδιώτες, πολλά χρόνια πριν. Η χώρα που μοιάζει να «πάγωσε» στον χρόνο θα σας αποκαλύψει έναν τρόπο ζωής που μόνο στο σινεμά έχετε δει μέχρι σήμερα.

Οι Κουβανοί που από το 1962 ζουν υπό το καθεστώς του οικονομικού και εμπορικού εμπάργκο των ΗΠΑ, παρά τις πολλές αντιξοότητες και καθημερινές δυσκολίες, είναι άνθρωποι χαρούμενοι, χαμογελαστοί και με μεγάλη αγάπη και κέφι για την ίδια τη ζωή και τις απολαύσεις της.

Ο μέσος μηνιαίος μισθός τους δεν ξεπερνά τα …9 ευρώ ενώ στερούνται πολλά αγαθά λόγω του οικονομικού πολέμου τους με την Αμερική. Από τις ακτές της Αβάνας αντικρίζουν καθημερινά το εύρωστο Μαϊάμι νοσταλγώντας τις παλιές, πλούσιες ημέρες της Κούβας και μαθαίνουν τα νέα από τον «έξω κόσμο» από τους χιλιάδες τουρίστες που τα τελευταία χρόνια τους υποστηρίζουν με το πολύτιμο συνάλλαγμα που αφήνουν στην όμορφη χώρα.

Η πιο ατμοσφαιρική, μυστήρια, ιδιόρρυθμη και ανατρεπτική χώρα της λατινικής Αμερικής σας περιμένει. Κυρίες και κύριοι, καλώς ήρθατε στην Κούβα.

Ένα ταξίδι στον χρόνο

Ξεκινήστε την περιπλάνησή σας στην όμορφη Κούβα από την Αβάνα και συγκεκριμένα από την παραλιακή λεωφόρο Μαλεκόν, μήκους περίπου 13 χιλιομέτρων που εκτείνεται από το λιμάνι έως και το επιβλητικό ξενοδοχείο Νασιονάλ ( www.hotelnacionaldecuba.com ). Οι αντιφάσεις στο τοπίο είναι πολλές. Από τη μία οι ακτές της Καραϊβικής και το λαμπερό Μαϊάμι που στέκει ακριβώς απέναντι και από την άλλη τα πολύχρωμα παραλιακά σπίτια που από την εγκατάλειψη και την φτώχεια είναι έτοιμα να καταρρεύσουν.

Στη Μαλεκόν, από το πρωί έως το βράδυ, εκατοντάδες άνδρες και παιδιά ψαρεύουν με καλάμια, καθισμένοι στο φαρδύ πεζοδρόμιο. Καθώς σουρουπώνει, οι ψαράδες και οι γυναίκες τους στήνουν ένα μοναδικό υπαίθριο γλέντι στην παχιά άμμο με δυνατή μουσική και άφθονο ρούμι, όπου καλεσμένοι είναι και όλοι οι περαστικοί.

Για να ανακαλύψετε τα μυστικά της Αβάνας, εξερευνήστε την με τα πόδια ή χρησιμοποιήστε κάποιο από τα γραφικά της ταξί. Έχετε υπόψη σας ότι τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν είναι λίγα λόγω έλλειψης καυσίμων και γι αυτό κάθε αυτοκίνητο που θα βρείτε στο δρόμο σας, με λίγα χρήματα, μετατρέπεται αυτόματα σε ταξί!

Μια εναλλακτική λύση αποτελούν και τα τεράστια λεωφορεία, οι «καμήλες», όπως τα αποκαλούν οι ντόπιοι, που όμως δεν έχουν συχνά δρομολόγια. Προτιμήστε τα παλιά αμερικανικά Σεντάν, τις Σεβρολέτ και τις Μπιούικ για τις μετακινήσεις σας. Θα τα βρείτε στην παλιά Αβάνα, στο κέντρο και ανατολικά του Καπιτωλίου και ταξιδέψτε μαζί τους στο παρόν και το παρελθόν.

Πού θα πάτε, τι θα δείτε…

Απαραίτητη στην Αβάνα κρίνεται η στάση στις υπέροχες πλατείες για ένα μοχίτο (κοκτέιλ με ρούμι και φύλλα μέντας) και για κουβεντούλα με τους φιλικούς κατοίκους. Προτιμήστε την Πλάσα ντε Άρμας με το ξενοδοχείο «Ambos Mundos» ( www.hotelambosmundos-cuba.com ), όπου έμενε ο Χέμινγκουεϊ ή την κεντρική πλατεία Παρκέ Σεντράλ. Αν αποφασίσετε να κάνετε μια βόλτα με τα πόδια με αφετηρία την Παρκέ Σεντράλ, θα συναντήσετε στο δρόμο σας μια σειρά οικοδομικών συγκροτημάτων που η αρχιτεκτονική τους παραπέμπει στα χρόνια της αποικιοκρατίας και που αξίζουν την προσοχή σας. Για να απλουστεύσετε τις μετακινήσεις σας, χωρίστε νοητά το χάρτη σας σε τέσσερις βασικές περιοχές.:

-Την Παλιά Αβάνα (Havana Vieja) , όπου θα δείτε την πλατεία ντε Άρμας, τον Καθεδρικό Ναό που κάποτε φιλοξενούσε τα οστά του Χριστόφορου Κολόμβου και λίγο πιο κάτω την εκκλησία της Σάντα Κλάρα.

-Το κέντρο της Αβάνας (Centro Havana), με την Παρκέ Σεντράλ, το Καπιτώλιο, την κινεζική αγορά και τα μοναδικά σε αρχιτεκτονική κτίρια καθώς και τις φτωχογειτονιές της πόλης που έχουν το δικό τους χρώμα.

-Το Vevado, που βρίσκεται δυτικά και αποτελεί το εμπορικό κέντρο της Αβάνας.

-Το Model of the City, που βρίσκεται επίσης δυτικά και αποτελεί τη νεότερη εκδοχή της πόλης της Αβάνας.

Άλλα σημεία που αξίζει να επισκεφθείτε είναι το Μουσείο της Επανάστασης, που στεγάζεται στην κατοικία του δικτάτορα Μπατίστα και φιλοξενεί την «κληρονομιά» του Τσε Γκεβάρα και των συντρόφων του, την Λας Ρουίνιας, που βρίσκεται στο Πάρκο του Λένιν και το Jardin de Diana, ένα σχετικά πρόσφατο μνημείο που αφιέρωσαν οι Κουβανοί στην αγαπημένη τους πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Μια νότα πολυτέλειας στην Αβάνα δίνει το Πασέο ντελ Πράντο, ένας πεζόδρομος με μαρμάρινα παγκάκια, πανύψηλα δέντρα και μπρούτζινα λιοντάρια ενώ εξίσου εντυπωσιακό είναι και το Μεγάλο Θέατρο της Όπερας.

Alma de Cuba!

Παρά τις καθημερινές δυσκολίες και τη στέρηση σημαντικών αγαθών, οι Κουβανοί δεν χάνουν ευκαιρία να αποδείξουν τη λατρεία τους για τον χορό και τη διασκέδαση. Αρκεί λίγη μουσική αμπανέρα ή γκουαχίρα καθώς και μερικά μπουκάλια Havana Club ή Βεραδέρο, το περίφημο ρούμι της Αβάνας και το κέφι ανάβει στο λεπτό!

Στις νυχτερινές σας εξορμήσεις, θα δείτε πολλούς Κουβανούς να χορεύουν ακόμη και στη μέση του δρόμου και να σας καλούν στην παρέα τους κερνώντας σας ρούμι. Το μόνο που ίσως θα σας απογοητεύσει στην Κούβα είναι το φαγητό. Δυστυχώς, τα περισσότερα φαγητά των Κουβανών στερούνται καλής γεύσης ενώ πολλά είναι τα προϊόντα που λείπουν από την κουζίνα της όμορφης χώρας. Μια πρόχειρη λύση είναι τα καταστήματα που βρίσκονται στην Παλιά Αβάνα και στο κέντρο της πόλης που φέρνουν φαγητό στο σπίτι-μια πίτσα κοστίζει περίπου 5 πέσος…

Σχετικά καλό φαγητό θα βρείτε στο «Μποτεκίτα ντελ Μέντιο», όπου θα πρέπει πρώτα να δώσετε μια μικρή μάχη για τραπέζι καθώς το προτιμούν πολλοί τουρίστες. Στο συμπαθητικό αυτό εστιατόριο, με την κατάλληλη μουσική υπόκρουση ζωντανής ορχήστρας, θα δοκιμάσετε την ντόπια κουζίνα μπανάνες ψητές (πλάτανο) , χοιρινό, κόνκρι, μαύρα φασόλια με ρύζι (μόρος κριστιάνος) και ρόπα βιέχα (κομματάκια βοδινό) και θα ενθουσιαστείτε από τις διάσημες υπογραφές που κοσμούν τους τοίχους (όπως αυτή του Χέμινγκουεϊ).

Μια πρωτότυπη λύση που θα δώσει τέλος στην πείνα σας αποτελούν και τα λεγόμενα παλαδάρες, τα κλειστά εστιατόρια που δέχονται περίπου 12 άτομα κάθε φορά και έχουν συνήθως καλύτερη κουζίνα από τα μικρότερα εστιατόρια της Αβάνας.

Για ποτό θα πάτε οπωσδήποτε στο μπαρ «Φλοριντίτα» ( www.floridita-cuba.com ) για να πιείτε ένα μοχίτο, στο Bar De Bilbao, στις οδούς Ομπίσπο και Αγιάρ και στο La Bodeguita del Mentio, το αγαπημένο bar του Χέμινγκουεϊ, και πολλών άλλων διανοούμενων που λάτρεψαν την Κούβα.

Στην καρδιά της σύγχρονης Αβάνας, στην περιοχή Βεντάδο, δοκιμάστε παγωτό από το «Κοπέλια» όσο και αν χρειαστεί να περιμένετε στην ουρά για να έρθει η σειρά σας. Η γεύση του θα σας ανταμείψει. Όσο για τη διαμονή σας, προτιμήστε τα ξενοδοχεία «Αβάνα Λίμπρε», «Νασιονάλ», «Caribbean on the Prado» και «Hotel Florida». Η παγωμένη στον χρόνο Κούβα, είναι σίγουρο πώς θα αργήσει να σβήσει από την ταξιδιωτική σας μνήμη…

-Χρήσιμα:

-Παρόλο που οι Κουβανοί θεωρούνται ένας φιλήσυχος λαός και η Κούβα ασφαλής χώρα, καλό θα ήταν να μην κυκλοφορείτε στους δρόμους έχοντας μαζί σας πολλά χρήματα, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί συμμορίες που «χτυπούν» τουρίστες.

-Η Κούβα βρέχεται από τα υπέροχα νερά της Καραϊβικής αλλά η θάλασσα μπροστά στη λεωφόρο Μαλεκόν δεν είναι ιδιαίτερα καθαρή. Για το μπάνιο σας προτιμήστε τις ακτές που βρίσκονται μακριά από την Αβάνα.

-Για μια κοντινή εκδρομή προτιμήστε το Τρινιδάδ, μια μικρή πολύχρωμη πόλη αποκoιακού ρυθμού με πολύ φιλικούς κατοίκους.

-Αν ο χρόνος σας το επιτρέπει, επισκεφθείτε το κουβανέζικο…Jurassic Park. Η «κοιλάδα της προϊστορίας», είναι ένα εντυπωσιακό θεματικό πάρκο στην Κούβα, κοντά στην πόλη Σαντιάγκο και φιλοξενεί περισσότερες από 200 πραγματικού μεγέθους φιγούρες προϊστορικών ζώων και ανθρώπων.

-Στην Κούβα λειτουργεί ένα ιδιόρρυθμο σύστημα και κυκλοφορούν δύο διαφορετικά νομίσματα, τα pesos cubanos των ντόπιων και τα pesos convertibles των τουριστών. Οι τιμές στο νόμισμα των ντόπιων είναι σαφώς καλύτερες: για ένα πλήρες γεύμα φτάνουν το ένα δολάριο και μια βόλτα στο σινεμά θα κοστίσει ακόμα λιγότερο. Υπάρχει ένας μύθος ότι τα pesos cubanos είναι αποκλειστικά για τους ντόπιους, αλλά είναι ακριβώς αυτό, ένας μύθος. Αξιοποιήστε τα pesos cubanos για απίστευτες προσφορές.

-Στην Κούβα θα φθάσετε με ανταπόκριση μέσω κάποιας ευρωπαϊκής πόλης. Προτιμήστε μέσω Παρισιού ή Μαδρίτης για σχετικά καλύτερες τιμές.

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

[email protected]