10 soundtracks που κερδίζουν στο δημοψήφισμα της καρδιάς μας

amelie
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 03 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Μπορεί οι Έλληνες να διχάζονται αυτές τις μέρες για το επερχόμενο δημοψήφισμα, αλλά τα παρακάτω soundtracks είναι αναμφισβήτητα οι νικητές σε κάθε δημοψήφισμα της καρδιάς μας.

Amelie

Το απίστευτα ρομαντικό και υπέροχο αυτό φιλμ, που άγγιξε παγκοσμίως εκατομμύρια γυναικών και ανδρών, μακριά από κάθε γλυκανάλατη έξαρση, έχει ένα από τα πιο υπέροχα soundtracks, γραμμένο από το μοναδικό Γάλλο συνθέτη Yann Tiersen. Η γλυκιά ηρωίδα «τυλίγεται» με ένα μουσικό κολάζ από κομμάτια αισιόδοξα, ρομαντικά, απόλυτα τρυφερά, σχεδόν παιδικά. Πώς γίνεται να μην πατήσεις το replay;

Ρέκβιεμ για ένα Όνειρο

Ένα συγκλονιστικό soundtrack για μια συγκλονιστική ταινία. Πώς θα γινόταν αλλιώς; Η ταινία του Ντάρεν Αρονόφσκι ντύθηκε ένα ορχηστρικό soundtrack από τον Clint Mansell και το Kronos Quartet. Το μοναδικό του μουσικό θέμα, που ακούγεται ξανά και ξανά από τότε κάνοντας τον ακροατή του κάθε φορά να ανατριχιάζει, ταιριάζει απόλυτα με τους σκοτεινούς χαρακτήρες της ταινίας και το υποβλητικό σενάριο.

Pulp Fiction (1994)

Ο Κουέντιν Ταραντίνο δημιούργησε ένα αριστούργημα με πρωταγωνιστές τους μοναδικούς John Travolta και Uma Therman. Ο Ταραντίνο όμως είναι γνωστός για τις μοναδικές μουσικές του επιλογές. Και αυτή του η ταινία δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Το αντίθετο μάλλον, είναι το απόλυτο παράδειγμα της φοβερής μουσικής του κρίσης. Η τρέλα της «Misirlou», το συγκλονιστικό «Girl You’ll be Woman Soon» να ακολουθεί την Uma Therman να τραγουδά και να ρουφά κοκαϊνη και το «Jack Rabbit Slims Twist Contest/You Never Can Tell» το οποίο χόρεψαν η Therman και ο Travolta, συνθέτουν ένα από τα πιο αγαπημένα μας soundtracks.

24 Hour Party People (2002)

Το soundtrack για την ταινία που παρουσιάζει την ίδρυση και την «πτώση» της θρυλικής Factory Records, δεν θα γινόταν να μην είναι εξαιρετικό. Στημένο επάνω στη μουσική σκηνή του Manchester των 70s και 80s, περιλαμβάνει αξέχαστα κομμάτια των Buzzcocks, Happy Mondays, Joy Division και New Order.

Kill Bill (2003)

Ακόμα ένα δημιούργημα του Κουέντιν Ταραντίνο έρχεται να επιβεβαιώσει τη φήμη ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος ξέρει να επιλέγει μουσικά κομμάτια. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ξέρει να τα συνδυάζει πάντα και με το κατάλληλο σενάριο. Η μουσική που έντυσε το πρώτο Kill Bill έχει σίγουρα μείνει χαραγμένη στο μυαλό και την καρδιά μας, με το υπέροχο «Battle Without Honour Or Humanity» να κερδίζει με διαφορά.

Η Μελωδία της Ευτυχίας (1959)

Είναι σίγουρο ότι όλοι έχουμε τραγουδήσει το «My Favorite Things» κι έχουμε λατρέψει την οικογένεια Von Trapp με τα πολλά κουτσούβλα. Συγκινηθήκαμε, αλλά και γελάσαμε με τις περιπέτειες της γκουβερνάντας Maria- Julie Andrews στην ταινία που τιμήθηκε με τέσσερα Όσκαρ και δακρύσαμε με το υπέροχο «Edelweiss». Ένα soundtrack με κομμάτια-ύμνους στη χαρά και την αθωότητα.

Trainspotting (1996)

Η βρετανική μουσική του ’90 στα καλύτερά της, σε ένα soundtrack που σε αφοπλίζει, σε κάνει να αγωνιάς, σε ρίχνει και σε ανεβάσει κατά το δοκούν. Οι φωνές του Iggy Pop, του Lou Reed και της Debby Harry και το μοναδικό «Choose Life» που συνοδεύει αγχωτικά την τρέλα του πρωταγωνιστή Ewan McGregor με τα ναρκωτικά, έφτιαξαν ένα υπερεπιτυχημένο soundtrack που αγαπήσαμε βαθιά.

A Hard Day's Night (1964)

Η ταινία που παρουσιάζει τη ζωή των «Σκαθαριών» δεν θα γινόταν να μην έχει κι ένα από τα καλύτερα soundtracks όλων των εποχών. Μερικά από τα πιο κλασικά τραγούδια των Beatles, όπως το «A Hard Day's Night» ή το «Can’t Buy Me Love», φτιάχνουν ένα τέλειο soundtrack, για την ταινία που εξερευνά μια μοναδική τρέλα, την Beatlemania.

Lost in Translation (2003)

Η Sofia Coppola σκηνοθέτησε μια εξαιρετική ταινία που ντύθηκε με υπέροχα κομμάτια των Phoenix, Sebastien Tellier και Air, τα οποία ενέτειναν το μοναχικό love story της ταινίας, συνθέτοντας το soundtrack της ψυχής μας.

The Graduate (1968)

Το μελαγχολικό «The Sound Of Silence» των Simon and Garfunkel ανοίγει το album του soundtrack, αλλά το «Mrs Robinson» είναι αυτό που αποτελεί την ψυχή του. Και πώς να μην το αγαπήσουμε άλλωστε με τα πιο κλασικά κομμάτια του απίστευτου αυτού διδύμου;

(+) Πολίτικη Κουζίνα 

Κι ένα αγαπημένο ελληνικό soundtrack που σίγουρα έχει αγαπηθεί από όλους μας -σινεφίλ και μη- είναι η μουσική της Πολίτικης Κουζίνας. Η μοναδική Ευανθία Ρεμπούτσικα συνέθεσε αριστουγηματικά κομμάτια, άλλα ορχηστρικά κι άλλα όχι, και κατάφερε να περάσει σε 16 τραγούδια ολόκληρη την ατμόσφαιρα της Πόλης. Μελαγχολική, νοσταλγική, γλυκόπικρη, μα πάνω από όλα μαγική, η μουσική της Ρεμπούτσικα κράτησε σίγουρα μια θέση στην καρδιά μας.