«Ναι» ή «Όχι»; Πες το τραγουδιστά

yes-no
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 03 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Κάποιοι μουσικοί έχουν από χρόνια αποφασίσει τι θα ψηφίσουν την Κυριακή.

Με αφορμή το δημοψήφισμα της Κυριακής και σε μια απόπειρα να διασκεδάσουμε λίγο το βαρύ κλίμα που επικρατεί, κάναμε μια καταγραφή των μεγάλων «Ναι» και των μεγάλων «Όχι» που έχουν ειπωθεί από αγαπημένους μουσικούς και συγκροτήματα στους τίτλους των δημιουργιών τους.

Οι υπέρμαχοι του «Ναι»

Ernst Vikne

Οι Baccara διαλαλούν πως «Yes, sir I can boogie» στην εκπνοή των 70s και χτυπάνε κατευθείαν κορυφή στα ευπώλητα όλης της Ευρώπης.

Οι Hess Is More με το «Yes boss» και μπόλικες δόσεις υπονοούμενης λαγνείας στέλνουν το μήνυμα της σεξουαλικής υποταγής, προλειαίνοντας το έδαφος για το 50 shades of grey.

Οι Pet Shop Boys με το ομώνυμο άλμπουμ ανάγκασαν σύσσωμη τη μουσικόφιλη μερίδα του πληθυσμού παγκοσμίως να πει Ναι δαγκωτό.

Οι Doors διαβεβαιώνουν στο ρεφραίν πως "Υes, the river knows" και αποκαλύπτουν ότι ο Morrisey πιάνει ψιλή κουβέντα με το ποτάμι. Εκείνος, εντυπωσιασμένος από την ρέουσα παντογνωσία, κάνει την εμπειρία τραγούδι. Ναι. 

Οι Coldplay με το "Yes", στέλνουν άλλη μια απόδειξη ότι η συννεφιά της Βρετανίας κάνει καλό στους ποιητές:
When it started we were alright
But night makes a fool
of us in the daylight

Ο Frank Sinatra με το "Yes sir that’s my baby" ( sir, I don't mean maybe) βάζει τα πράγματα στη θέση τους και δηλώνει αποφασισμένος για το μεγάλο βήμα προς τα σκαλιά της απόλυτης επισημοποίησης. Η εμπειρία τον μαγεύει και μέχρι το τέλος της ζωής του επαναλαμβάνει την πορεία όχι μια αλλά τέσσερις φορές.

Οι υπέρμαχοι του «Όχι»

Οι Blackstreet με το "No Diggity". Το κομμάτι αρχικά έφαγε πόρτα από τραγουδιστές που αρνούνταν να το ερμηνεύσουν, όμως η αξιοπρέπειά του αποκαταστάθηκε με την πώληση 1.6 εκατομμυρίου δίσκων το 1996.

Ο Bob Marley. "No woman no cry" τραγούδησε ο άνθρωπος με τα 11 παιδιά και τις 7 γυναίκες…

Ο Paul McCartney με το "No more lonely nights". Ο ακτιβιστής, αδιαπραγμάτευτος χορτοφάγος και υπερασπιστής των ζώων δίνει άλλο ένα δείγμα της ευαισθησίας του με ένα τρυφερό τραγούδι για τη μοναξιά που φέρνει η νύχτα.

Η Sade με το "No ordinary love". Από Helen Folasade Adu έγινε Sade ώστε το όνομα να μην αποτελεί αισθητική παραφωνία  στην τελειότητα της no ordinary εμφάνισής της.

Οι Rage against the machine με το "No shelter". Το τραγούδι αναφέρεται στον αποπροσανατολισμό του κοινού από πραγματικά σοβαρά θέματα και τη χειραγώγηση που επιχειρούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Οι Franz Ferdinand με το "No you girls"
Από "Katherine Kiss Me" έγινε "No You Girls Never Know" για να μικρύνει ακόμη περισσότερο στην τελευταία του εκδοχή. Περιγράφει την εμπειρία του Alex Kapranos από το πρώτο του φιλί με σαφές υπονοούμενο….