Η τελευταία συναυλία των Grateful Dead

grateful-dead
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Η Αμερικάνικη μπάντα εμφανίστηκε για τελευταία φορά ζωντανά, παίζοντας στο Soldier Field του Σικάγου την Κυριακή 5 Ιουλίου.

Οι Grateful Dead ενώθηκαν επί σκηνής με τον κιθαρίστα των Phish Trey Anastasio, που αντικαθιστά τον εκλιπόντα τραγουδιστή τους Jerry Garcia,  για τρεις συναυλίες, τις  τελευταίες της καριέρας τους, που ολοκληρώθηκαν με αυτή του Σικάγο. Ο Garcia έφυγε από τη ζωή το 1995 από ανακοπή καρδιάς, ενώ βρισκόταν σε κλινική αποτοξίνωσης στην Καλιφόρνια.

To Soldier Field δεν επιλέχτηκε τυχαία, μιας και εκεί δώσανε την τελευταία τους συναυλία με τον Garcia πριν 20 χρόνια.  Οι εναπομείναντες του συγκροτήματος (Bob Weir, Phil Lesh, Mickey Hart and Bill Kreutzmann) δεν έχουν ξαναπεριοδεύσει με αυτό το όνομα μετά το θάνατο του, αλλά αντίθετα έδιναν συναυλία ως οι “The Dead” ή οι “The Other Ones”.

Στην επέτειο των 50 χρόνων από τη δημιουργία τους, επέλεξαν το συγκεκριμένο venue για την ολοκλήρωση τής “Fare Thee Well Tour”. Ο drummer Mickey Hart κλείνοντας το show είπε στο κοινό: “Τα αισθήματα που νιώσατε εδώ, να τα θυμάστε, να τα πάρετε σπίτι σας και να κάνετε κάτι καλό με αυτά. Θα σας αφήσω με αυτό: Να είστε καλοί”.

Παράλληλα, το Empire State Building απέτισε φόρο τιμής στους Grateful Dead στις 4 Ιουλίου, αλλάζοντας τους φωτισμούς του για να συγχρονιστεί με τους φωτισμούς που χρησιμοποιεί η μπάντα στα shows της.

Ο Πρόεδρος Obama έστειλε μήνυμα πριν την εμφάνιση τους, αναφέροντας ότι τιμάει την εμβληματική αυτή αμερικάνικη μπάντα που εμπνέει τη δημιουργικότητα και το πάθος, ενώ έχει την ικανότητα να ενώνει τους ανθρώπους και να κάνει την αμερικάνικη μουσική να ακούγεται τόσο σπουδαία.