Ξεθωριάζουν οι πίνακες του Matisse και του Van Gogh;

matisse
ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Ζωγραφικά έργα του Henri Matisse και του Vincent Van Gogh χάνουν τη λάμψη και το πλούσιο κίτρινο χρώμα τους με το πέρασμα του χρόνου…

Υπέροχοι πίνακες του Matisse και του Van Gogh χάνουν σταδιακά το ζωντανό και αστραφτερό κίτρινο χρώμα τους το οποίο μετατρέπεται σε θαμπό μπεζ, εξαιτίας μιας χημικής αντίδρασης η οποία οξειδώνει τη φωτεινότητα του κίτρινου χρώματος, όταν έρχεται σε επαφή με υγρασία και φως. 

Επιστήμονες στη Γαλλία, το Βέλγιο και την Αμερική ανακάλυψαν ότι η χρωστική ουσία του κίτρινου χρώματος που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από ιμπρεσιονιστές, μετα-ιμπρεσιονιστές και μοντερνιστές καλλιτέχνες έχει ήδη ξεκινήσει να φθείρεται και αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερα.

Πίνακες όπως το «Joy of life» του Matisse και το «Flowers in Blue Vase» του Van Gogh, το ξεθωριασμένο κίτρινο έχει αλλάξει ολόκληρη την εικόνα και την χρωματική ισορροπία των έργων. Μεγάλα κομμάτια του πίνακα «Joy of life» που αυθεντικά είχαν ένα λαμπερό κίτρινο χρώμα, τώρα έχουν γίνει μπεζ.

Οι ερευνητές τονίζουν παράλληλα, ότι η μελέτη αυτή είναι σημαντική όχι μόνο για να κατανοήσουμε τον λόγο για τον οποίο ένα χρώμα ξεθωριάζει, αλλά και για να αποκαλύψουμε τη σύνθεση των χρωμάτων που χρησιμοποιούνταν από τους κορυφαίους ζωγράφους του
20ού αιώνα. Τα αποτελέσματα αυτά άλλωστε θα βοηθήσουν τους συντηρητές έργων τέχνης να καταλήξουν στον ιδανικό τρόπο συντήρησης των έργων, ενώ θα παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για το πώς θα μπορέσουν ψηφιακά να αποκατασταθούν τα αρχικά χρώματα στα αυθεντικά έργα.

Ακόμα βέβαια, ο τρόπος αποκατάστασης δεν έχει ανακαλυφθεί και για αυτό τα μουσεία θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους ως προς το φως και την υγρασία των χώρων έκθεσης των έργων, ώστε να μειώσουν τη φθορά των πινάκων.