Κόψτε θερμίδες από τη διατροφή σας χωρίς να το καταλάβετε

ladi-karudas
ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Είχατε σκεφτεί ποτέ ότι ο λόγος που δεν χάνετε βάρος είναι ότι τρώτε μεν τις σωστές τροφές, αλλά τις ετοιμάζετε με λάθος τρόπο;

Όσο περισσότερα τρικ ξέρετε στην κουζίνα και στη μαγειρική, τόσο περισσότερο αυξάνετε τις πιθανότητες να… κερδίσετε τη μάχη με τη ζυγαριά. Κι αν, μάλιστα, είστε από αυτούς που θέλουν να χάσουν λίγα κιλά, χωρίς να μπουν σε «σφιχτό» πρόγραμμα, τα παρακάτω κόλπα, σε συνδυασμό με μείωση των delivery και αύξηση της σωματικής σας δραστηριότητας, μπορούν να σας φέρουν αποτελέσματα χωρίς να το καταλάβετε.

Μαγειρέψτε το ρύζι σε έξτρα παρθένο λάδι καρύδας
Ερευνητές της Σρι Λάνκα ανακάλυψαν πώς μπορούμε να μειώσουμε τις θερμίδες που λαμβάνουμε από το ρύζι στο μισό και κατέληξαν στο μαγείρεμά του σε λάδι καρύδας. Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας σε νερό που βράζει πριν μαγειρέψετε το ρύζι σας κι αφού το μαγειρέψετε, αφήστε το να κρυώσει στο ψυγείο για 12 ώρες. Το λίπος του λαδιού μετατρέπει το άμυλο σε ανθεκτικό, το οποίο ο οργανισμός δεν μπορεί να χωνέψει κι έτσι καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες. Η ψύξη προωθεί αυτή τη μετατροπή κι αν δεν σας αρέσει το κρύο ρύζι, μπορείτε να το ζεστάνετε, αφού εφόσον το ανθεκτικό άμυλο δημιουργήθηκε, δεν χάνεται.

Προσθέστε ξύσμα λεμονιού στα γλυκά σας και αφαιρέστε ζάχαρη
Δοκιμάστε να δώσετε άρωμα και γεύση στα γλυκά σας προσθέτοντάς τους ξύσμα λεμονιού, έτσι ώστε να μην χρειάζονται την ίδια ποσότητα ζάχαρης που θα χρησιμοποιούσατε. Οι περισσότεροι δεν θα μπορέσουν να εντοπίσουν ακριβώς το λεμόνι στη γεύση, το σίγουρο είναι, όμως, ότι θα έχουν πλούσιο άρωμα και νοστιμιά, με λιγότερες θερμίδες.

Αντικαταστήστε το βούτυρο με πουρέ μήλου
Βάλτε στο μπλέντερ μερικά μήλα, προσθέστε τους –αν θέλετε- λίγο μέλι ή κανέλα και χρησιμοποιήστε το μείγμα αντί για βούτυρο σε διάφορες συνταγές. Έτσι θα γλιτώσετε τις θερμίδες του βούτυρου, συν του ότι θα προσθέσετε έξτρα φυτικές ίνες στη συνταγή σας, οι οποίες σας κρατούν χορτάτους και μακριά από το ψυγείο για περισσότερη ώρα.

Αξιοποιήστε το γιαούρτι
Το γιαούρτι χωρίς λιπαρά έχει υφή και γεύση που μοιάζει πολύ με την ξινόκρεμα και δεν απέχει και τόσο από τη μαγιονέζα, ενώ ταυτόχρονα έχει λιγότερες θερμίδες και λίπος. Αν σε μια συνταγή δείτε μαγιονέζα ή ξινόκρεμα ανάμεσα στα υλικά, ανταλλάξτε τα με γιαούρτι κι αν ταιριάζει στη συνταγή, προσθέστε του και αρωματικά μπαχαρικά για έξτρα γεύση.

Βάλτε λαχανικά –κι όχι κρουτόν- στη σούπα σας
Θέλετε να χαρίσετε μια πιο τραγανή υφή στη σούπα σας, αλλά όχι ταυτόχρονα να τη φορτώσετε και με θερμίδες; Αντί για κρουτόν προσθέστε της ψιλοκομμένα λαχανικά, όπως καρότα, κρεμμύδια, σέλινο κ.ο.κ. και μαζί με την τραγανή υφή, δώστε της και νοστιμιά, αλλά και βιταμίνες.

Φτιάξτε πουρέ με κουνουπίδι κι όχι με πατάτες
Ο πουρές -ειδικά ο πετυχημένος- είναι εύκολος στο μαγείρεμα και μπορεί να ταιριάξει σε πλήθος πιάτων. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι ένα φλιτζάνι πουρέ πατάτας φτάνει τις 214 θερμίδες και τα 35 γραμμάρια υδατάνθρακες, ενώ 1 φλιτζάνι πουρέ κουνουπιδιού έχει μόλις 142 θερμίδες και 8 γραμμάρια υδατάνθρακες -συν του ότι το χρώμα και η υφή του κουνουπιδιού δεν απέχει και πολύ από της πατάτας, για τους πιο «δύσκολους». Κόψτε το κουνουπίδι σε μικρά κομμάτια, βράστε το και βάλτε το στο μπλέντερ για να φτιάξετε τον πουρέ του. Συμπληρώστε με σκόρδο, λίγο βούτυρο και αρωματικά της αρεσκείας σας.