Σταύρος Στάγκος: «Το χιούμορ δίνει διέξοδο στη συνεχή πλύση εγκεφάλου»

stauros-staggos
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Ο σκηνοθέτης Σταύρος Στάγκος μας μιλά για την παράσταση «Δες το αλλιώς».

Άνθρωποι κολλημένοι ή ονειροπόλοι, άνθρωποι τρελοί ή ψεύτες, μόνοι ή σεξομανείς,  φιλόσοφοι ή κερατωμένοι, επιτυχημένοι αλλά και κατεστραμμένοι οικονομικά, ταμίες σε τράπεζες, wanna be τραγουδίστριες,, ταξιτζούδες, διαφημιστές, νεοεπιχειρηματίες και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς παρελαύνουν από το Square και μας προτρέπουν…. να το δούμε αλλιώς. Η μανιοκαταθλιπτική barwoman καταγράφει με σχολαστικότητα κάθε τους αντίδραση για να συγκεντρώσει υλικό για το πολυαναμενόμενο βιβλίο της με τίτλο «Τι είναι ο άνθρωπος».

Η ανατρεπτική κωμωδία «Δες το αλλιώς» έρχεται για περιορισμένες παραστάσεις στο Square (Πραξιτέλους 43 και Αγίου Μάρκου). Ένα έργο βασισμένο σε κείμενα του Γούντυ Αλλεν και του Τζιμ Τζάρμους, αλλά και των Ρέππα- Παπαθανασίου, Μάρας Μπαρόλα, Κωστάκη Ανάν, Σταύρου Στάγκου, Έρσης Νιαώτη... και ένας θεός ξέρει ποιος άλλος θα προστεθεί!

Το clickatlife.gr μίλησε με το σκηνοθέτη της παράστασης, Σταύρο Στάγκο, ο οποίος μας εξήγησε τι να περιμένουμε.

Τι να περιμένει το κοινό που θα έρθει στην παράσταση;

Το «Δες το αλλιώς» είναι μια παράσταση που θα εκπλήξει τους θεατές με την διαφορετική ματιά της σε πάνω σε θέματα της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Οι θεατές νομίζω θα διασκεδάσουν, θα συγκινηθούν και θα αναγνωρίσουν ενδόμυχες πλευρές του εαυτού τους.

Τελικά τι είναι ο άνθρωπος; Η παράσταση φιλοδοξεί να δώσει τις δικές της απαντήσεις ή να θέσει ερωτήματα;

Τι είναι ο άνθρωπος; Πολλοί επιχείρησαν να απαντήσουν: Φιλόσοφοι, πολιτικοί, ιερείς, μάγοι, καλλιτέχνες, ανθρωπολόγοι, ψυχολόγοι, γιατροί, βιολόγοι, ποιητές... Κι ίσως όλες  μαζί οι διαφορετικές απαντήσεις που δόθηκαν μέσα στους αιώνες να αποτελούνε την απάντηση. Αν υπάρχει. Κι η παράσταση φιλοδοξεί οι θεατές να θέσουν τις ερωτήσεις που έχουν ανάγκη και να δώσουν τις απαντήσεις που μπορούν.

Dimitris Pappas
Με ποιον τρόπο τα κείμενα του Γούντι Άλεν και του Τζιμ Τζάρμους συνδέονται με αυτά των Ρέππα-Παπαθανασίου και των υπολοίπων;

Τα κείμενα όλων των διαφορετικών συγγραφέων ή εμπνευστών της παράστασης τα ενώνει η μη αναμενόμενη ματιά πάνω στα θέματα που πραγματεύονται, οι μικρές ή μεγαλύτερες υπερβάσεις που κάνουν οι ήρωες τους. Παράλληλα όλες οι ιστορίες αποτελούν ένα κομμάτι της καταγραφής και παρατήρησης μιας «εκκεντρικής» μπαργούμαν – στον χώρο της οποίας εκτυλίσσονται.

Η σύγχρονη ζωή περιορίζει την προσωπικότητά μας;  Και αν ναι, πώς;

Η σύγχρονη ζωή όσο περιορίζει την προσωπικότητα μέσα από τον βομβαρδισμό προτύπων συμπεριφοράς και αισθητικής, άλλο τόσο δίνει την ευκαιρία να διερευνήσεις άπειρες «προτάσεις» και επιλογές. Το θέμα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι στο χέρι μας να διαλέξουμε τι θα μας συμβεί.

Πόση ανάγκη έχουμε λίγη κωμωδία στην καθημερινότητά μας;

Η ζωή είναι μια συνεχής ροή τραγικών, αναπάντεχων και κωμικών συμβάντων και πληροφοριών κι οι άνθρωποι είχαν πάντα την ανάγκη να το  «διασκεδάσουν» όλο αυτό. Σήμερα ίσως περισσότερο, το χιούμορ δίνει μια διέξοδο στην συνεχή πλύση εγκεφάλου  που δεχόμαστε για το «μαύρο» παρόν μας και το αναπότρεπτο μέλλον μας.

Μελλοντικά σχέδια έχετε;

Τον Οκτώβριο θα ανεβάσω την παιδική παράσταση « Η Μάγια στην Ονειροχώρα»  σε συνεργασία με τα Αθηναϊκά Θέατρα, που συνδυάζει το Θέατρο με την έντεχνη Μαγεία και αργότερα τον χειμώνα ένα σύγχρονο Ισπανικό έργο, το «Νέριουμ Παρκ», μια συμβολική ματιά πάνω στην κατάρρευση του ονείρου της ευμάρειας στην σύγχρονη Ευρώπη.

Dimitris Pappas

Ταυτότητα παράστασης

Παίζουν οι: Νίκος Γεωργάκης, Χάρης Γρηγορόπουλος, Αγγελική Καρυστινού, Μάρα Μπαρόλα και Φωτεινή Ντεμίρη. Σκηνοθεσία: Σταύρος Στάγκος. Παραγωγή EPOPSIS.

Πληροφορίες: «Δες το αλλιώς», Από τις 12 Ιουλίου κάθε Κυριακή και Δευτέρα στις  21:30 στο Square, (Πραξιτέλους 43 και Αγίου Μάρκου). Για λίγες μόνες παραστάσεις. Τηλέφωνα κρατήσεων 2103210460 και 6944887717.