H Mona Lisa στην ψηφιακή εποχή

mona-lisa-3
ΤΕΤΑΡΤΗ, 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Ο διάσημος πίνακας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι με τη γυναικεία φιγούρα και το αινιγματικό χαμόγελο, έχει απασχολήσει τους φιλότεχνους για αιώνες. Τώρα ήρθε η ώρα να αποκτήσει και ψηφιακή μορφή…

Εκτός από το αινιγματικό της χαμόγελο και το ιδιαίτερο βλέμμα που ακολουθεί τον θεατή, η ψηφιακή εκδοχή του γνωστού πίνακα του Ντα Βίντσι, αναμένεται να δώσει ακόμα περισσότερη τροφή για σκέψη στους απανταχού φιλότεχνους.

Η διαδραστική μορφή της Mona Lisa έχει τη δυνατότητα να αλλάζει συναισθήματα κι εκφράσεις, ενώ παρακολουθεί στενά τον παρατηρητή της. Το κεφάλι της μπορεί να στρέφεται δεξιά κι αριστερά, τα μάτια της κινούνται και τα χείλη της χαμογελούν ή σφίγγουν.

Ειδική τεχνολογία επιτρέπει στο πρόσωπο της Mona Lisa να αντιδρά ανάλογα με «τη διάθεσή της» και τον παρατηρητή της, σύμφωνα με το δημιουργό της ψηφιακής Τζοκόντα, Jean-Claude Heudin και την Telegraph.

Αντίθετα με το αυθεντικό έργο που βρίσκεται στο Λούβρο, οι ψηφιακές εκδοχές του θα κυκλοφορήσουν σε διάφορα μεγέθη και οι φιλότεχνοι θα μπορούν να αποκτήσουν κάποια από αυτές. Η μικρότερη αναμένεται να κοστίζει 70 λίρες και θα μοιάζει με μενταγιόν, ενώ οι μεγαλύτερες εκδοχές του θα φτάνουν τα εκατομμύρια ευρώ.