Ποια είναι η «Γυναίκα από Χρυσό» στον πίνακα του Κλιμτ;

klimt
ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Ποια είναι άραγε η Maria Altmann και ποια η ιστορία του πίνακα του Γκούσταβ Κλιμτ «Γυναίκα από χρυσό»; Όλο το backround εδώ…

Το κινηματογραφικό έργο με πρωταγωνίστρια την Έλεν Μίρεν στο ρόλο της Maria Altmann που προβλήθηκε φέτος στη μεγάλη οθόνη, περιγράφει την πραγματική ζωή της Εβραίας Altmann και την προσπάθειά της να σώσει το έργο «Γυναίκα από Χρυσό» του Κλιμτ που ανήκε στην οικογένειά της, αλλά εκλάπη από τους Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ποια ήταν όμως η «Γυναίκα από Χρυσό»;

Η γυναίκα που απεικονίζεται στον πίνακα του Κλιμτ είναι η Adele Bloch-Bauer, η σύζυγος του Αυστριακού μεγιστάνα Ferdinand Bloch-Bauer, ο οποίος ζήτησε από τον καλλιτέχνη Κλιμτ να ζωγραφίσει το πορτρέτο της γυναίκας του, όταν εκείνη ήταν 25 ετών.

Το πρώτο και πιο γνωστό από τα δύο έργα που έφτιαξε ο Κλιμτ είναι η «Γυναίκα από Χρυσό». Η αυστριακή Adele φιλοξενούσε συχνά μουσικούς και καλλιτέχνες στο μεγάλο σαλόνι της κοντά την Κρατική Όπερα της Βιέννης. Όμως, έγινε ευρύτερα γνωστή μέσα από το έργο του Κλιμτ το 1907.

Ο Κλιμτ την ζωγράφισε να φορά μια εντυπωσιακή χρυσή τουαλέτα και να περιτριγυρίζεται από αιγυπτιακά σύμβολα. Η εικόνα της έγινε η επιτομή της Χρυσής Εποχής της Βιέννης.

Η Μaria Αltmann

Η Adele πέθανε από μηνιγγίτιδα σε ηλικία 44 ετών το 1925. Η Maria Altmann, η οποία πρωταγωνιστεί στο κινηματογραφικό έργο, είναι η ανιψιά του Bloch-Bauer και λέγεται ότι στις κυριακάτικες συνεστιάσεις στο σπίτι του θείου της, μετά τον θάνατο της Adele, πέρναγε ώρες κοιτάζοντας τον πίνακα της Adele μαζί με ακόμα 4 έργα του Κλιμτ, συμπεριλαμβανομένου κι ενός μεταγενέστερου πορτρέτου της Adele.

Τα έργα αυτά εκλάπησαν από τους Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η Maria Altmann είχε σκοπό ζωής να τα επαναφέρει στην οικογένειά της. Και τελικά τα κατάφερε…

Σήμερα ο πίνακας του Κλιμτ βρίσκεται στη Neue Gallery του Μανχάταν.