Όλα όσα οι σερβιτόροι λένε μεταξύ τους

serbitoros
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Τι θα μαθαίναμε άραγε, αν οι σερβιτόροι μπορούσαν να μας μιλήσουν ανοιχτά, χωρίς φόβο και πάθος;

Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσα ξέρουν οι σερβιτόροι ανά τον κόσμο για το φαγητό που σερβίρουν, για το τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες της κουζίνας και τι πιστεύουν για τους πελάτες; Ας δούμε τι αναφέρουν σερβιτόροι στο Rider’s Digest για την καθημερινότητα ενός εστιατορίου, αναφερόμενοι σε πράγματα που δεν αναγράφονται στο μενού.

Πιάτο ημέρας
Σε κάποια εστιατόρια, το πιάτο ημέρας μπορεί να είναι κάτι που πρέπει να πουληθεί πριν χαλάσει. Δώστε προσοχή στις σούπες που περιέχουν π.χ. ψάρι, καθώς υπάρχει περίπτωση το ψάρι αυτό να είναι από εκείνα που θέλουν να ξεφορτωθούν άμεσα.

Λεμόνι στο ποτό
Όπως όλοι υποψιαζόμαστε, είναι σύνηθες το φαινόμενο τα λεμόνια να είναι άπλυτα, συν του ότι τα πιάνουν όλοι, είτε έχουν καθαρά χέρια, είτε όχι. Γι’ αυτό καλύτερα να προτιμήσετε το παγωμένο τσάι σας άνευ.

Ντρέσινγκ με το κιλό
Ορισμένα εστιατόρια αγοράζουν ντρέσινγκ με το…κιλό, στα οποία έπειτα προσθέτουν διάφορα υλικά, όπως φρέσκα βότανα, για να τα εμπλουτίσουν και τα περιγράφουν έπειτα ως «σπιτικά» στο μενού.

Το τσάι μπορεί να κάνει κακό
Μην τρομάζετε, δεν κάνει κακό σε εσάς, μπορεί, όμως, να στρέψει το σερβιτόρο εναντίον σας, καθώς το τσάι είναι μια παραγγελία που απαιτεί το μεγαλύτερο κόπο: βράσιμο νερού, τσαγιέρα, λεμόνια, μέλι, φλιτζάνι, κουταλάκι… Οι περισσότεροι το θεωρούν «πολλή δουλειά για το τίποτα».

Αβγά σκραμπλ ή σκόνη;
Σε πολλούς μπουφέδες ανά τον κόσμο, ακόμη και στους καλύτερους, το μεγαλύτερο ποσοστό των αβγών σκραμπλ που θα βρείτε, φτιάχνονται με σκόνη.

Ποιος φταίει για την αργοπορία;
Παρ’ όλο που συνήθως «την πληρώνουν» οι σερβιτόροι, για τις 9 στις 10 φορές που αργεί η παραγγελία να φτάσει στο τραπέζι σας ευθύνεται η κουζίνα.

Δείπνο με ερωμένη
Οι σερβιτόροι αναφέρουν ότι καταλαβαίνουν πότε ένας πελάτης έρχεται με την ερωμένη κι όχι με τη γυναίκα του. Πώς; Από τον τρόπο που τουςς συμπεριφέρεται: όταν είναι με την ερωμένη, είναι πολύ πιο φιλικός και ευγενικός μαζί τους.

Ημέρες αιχμής
Αποφύγετε τις επισκέψεις σε εστιατόρια τις ημέρες αιχμής όπως Αγίου Βαλεντίνου, Τσικνοπέμπτη κ.ο.κ., καθώς τις ημέρες αυτές η κίνηση είναι πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα να μειώνεται η προσοχή στην ποιότητα. Εκτός αυτού, βγαίνουν και ειδικά μενού για τις ημέρες αυτές όπου τα περισσότερα πιάτα είναι πιο ακριβά.

Ποιος δίνει το καλύτερο φιλοδώρημα
Τα καλύτερα tips φαίνεται πως αφήνουν άνθρωποι που έχουν δουλέψει και συνεχίζουν να δουλεύουν για ό,τι έχουν αποκτήσει στη ζωή τους. Οι πραγματικά πλούσιοι και όσοι είναι γόνοι πλούσιων οικογενειών, συνήθως δεν εκτιμούν τόσο τη δουλειά ενός σερβιτόρου, ώστε να τον ανταμείψουν καταλλήλως.

«Είναι καλό αυτό το πιάτο;»
Μια ερώτηση που όλοι έχουμε κάνει κατά καιρούς στο σερβιτόρο. Όπως καταλαβαίνετε, όμως, του έχει απαγορευτεί να εκφέρει (αρνητική) άποψη για οποιοδήποτε πιάτο, οπότε, αν δεν του αρέσει κι έρθει σε δύσκολη θέση, πιθανόν να σας απαντήσει ότι «είναι πολύ δημοφιλές».