Who is who: Ναόμι Γουότς

who-is-who-naomi-gouots

ΤΡΙΤΗ, 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Με αργά και σταθερά βήματα ανοδικής πορείας, η Ναόμι Γουότς πάλευε από πολύ μικρή ηλικία με διάφορες δουλειές για να ζήσει και κατόρθωσε να καθιερωθεί στον κινηματογράφο χάριν των ικανοτήτων της και όχι των εξωτερικών προσόντων, ενώ οι προτιμήσεις και η επιμονή της σε δραματικούς ρόλους ή ακόμη και στα θρίλερ επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Η Ναόμι Γουότς γεννήθηκε στο Κεντ της Αγγλίας στις 28 Σεπτεμβρίου του 1968 από Ουαλή μητέρα αντικέρ και σχεδιάστρια ρούχων και Άγγλο πατέρα μάνατζερ συναυλιών και ηχολήπτη, συνεργάτη των Pink Floyd. Οι γονείς της χώρισαν όταν η Γουότς ήταν τεσσάρων ετών κι έτσι αυτή και ο αδερφός της μεγάλωσαν με τη μητέρα της, τους παππούδες και τις τρεις θείες της. Το 1974, ο πατέρας της βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Νότινγκ Χιλ από υπερβολική δόση ηρωίνης. Έπειτα απ’ αυτό το γεγονός, μετακόμισαν στη Βόρεια Ουαλία, όπου η Ναόμι Γουότς πήγε σχολείο.

Αργότερα θα περιγράψει τη μητέρα της, που ήταν επίσης ηθοποιός, σαν χίπισσα με «παθητικές-επιθετικές τάσεις» και χωρίς χρήματα, η οποία συνήθιζε να απειλεί ότι θα στείλει τα παιδιά της σε ανάδοχη οικογένεια με σκοπό να αναγκάζει τους γονείς της να παρέχουν τα πάντα εκείνοι.

Όλα για τη... δόξα

Το μικρόβιο της υποκριτικής και του Χόλιγουντ... εισχώρησε στα κύτταρα της δωδεκάχρονης τότε Ναόμι το 1980, όταν παρακολούθησε για πρώτη φορά το γνωστό μιούζικαλ «Fame».

Στα δεκατέσσερά της, μετακόμισε στην Αυστραλία, απ’ όπου καταγόταν η γιαγιά της και η μητέρα της εργάστηκε ως στυλίστρια σε διαφημίσεις και ως σχεδιάστρια μόδας για να καταλήξει στην ομάδα της σαπουνόπερας «Return to Eden». Η μητέρας της την έγραψε σε μαθήματα υποκριτικής και παράλληλα έκανε οντισιόν για τηλεοπτικά σποτ.

Στο σχολείο ήταν συμμαθήτρια με τη Νικόλ Κίντμαν, αλλά δεν κατάφερε να το τελειώσει, αφού έκανε διάφορες δουλειές για να βγάλει τα προς το ζην. Στα 18 της αποφάσισε να γίνει μοντέλο και υπέγραψε με ένα πρακτορείο, που την έστειλε στην Ιαπωνία. Ύστερα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, επέστρεψε στο Σίδνεϊ, όπου εν τέλει βρέθηκε να γράφει στο περιοδικό μόδας «Follow Me» από τη θέση της βοηθού μόδας.

Ωστόσο, μία πρόσκληση για να συμμετάσχει σε ένα εργαστήρι υποκριτικής έκανε τη Γουότς να επιστρέψει στην ηθοποιία, να παραιτηθεί από τη δουλειά της και να αρχίσει την αναζήτηση ρόλων.

Το 1986, πραγματοποίησε το ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη με τη δραματική ταινία αυστραλιανής παραγωγής «For love alone» και το 1991 συμμετείχε στη δεύτερη ταινία της -επίσης αυστραλιανής παραγωγής-, με τίτλο «Flirting» του Τζον Ντούιγκαν, δίπλα στις ανερχόμενες τότε Νικόλ Κίντμαν και Θάντι Νιούτον. Η ταινία κέρδισε την αποδοχή των κριτικών και μπήκε στη λίστα των 10 καλύτερων ταινιών της χρονιάς από το διάσημο Αμερικανό κριτικό και σεναριογράφο Ρότζερ Έμπερτ. Μετά από κάποιες εμφανίσεις της σε τηλεοπτικές σειρές, το 1993 συναντά και πάλι το σκηνοθέτη Τζον Ντούιγκαν για τις ανάγκες της ταινίας «Wide Sargasso Sea».

Ο δρόμος προς τη... δόξα, όμως, δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα για τη νεαρή ηθοποιό και η μετάβασή της από την Αυστραλία στο Λος Άντζελες, έκανε ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή της. Η εύρεση μάνατζερ, παραγωγών και σκηνοθετών ήταν ο πρώτος της στόχος, ωστόσο, η οικονομική της στενότητα -δεν είχε τη δυνατότητα να πληρώσει το νοίκι της κι έχασε την ιατρική ασφάλισή της- την οδήγησε να εργαστεί εκτός χώρου.

Οι προσπάθειες συνεχίζονται

Ύστερα από ένα μικρό ρόλο, το 1993, στην κωμωδία του Τζο Ντάντε «Matinee», υποδύεται το Jet Girl στη φουτουριστική ταινία του 1995 «Tank Girl», ενώ πρωταγωνιστεί και στο θρίλερ του μετρ του είδους Στίβεν Κινγκ «Τα παιδιά του καλαμποκιού ΙV: η συλλογή».

Το 1996 τη βρίσκει να κάνει δύο ταινίες για την τηλεόραση, «Bermuda Triangle» και «Timepiece», ενώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας εμφανίζεται κυρίως σε τηλεοπτικές σειρές και τηλεταινίες.

Το 1998, πρωταγωνιστεί στη δραματική ταινία «Επικίνδυνη ομορφιά» που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και διαδραματίζεται στη Βενετία του 16ου αιώνα, ενώ το 1999, υποδύεται την Άλις στη ρομαντική κομεντί «Strange planet».

Το 2001 τη συναντάμε σε δύο ταινίες μικρού μήκους («Never date an actress» και «Ellie Parker»), καθώς και στην ταινία τρόμου «Down» στο πλευρό του Τζέιμς Μάρσαλ. Την ίδια χρονιά, πρωταγωνιστεί στο ψυχολογικό θρίλερ «Οδός Μαλχόλαντ» του Ντέιβιντ Λιντς, με συμπρωταγωνιστές τους Τζάστιν Θερού και Λόρα Χάρινγκ.

Η ερμηνεία της πανέμορφης ηθοποιού στο πλαίσιο της σουρεαλιστικής ιστορίας του Λιντς ήταν μία αποκάλυψη, όλος ο Τύπος μιλούσε γι΄ αυτήν, ενώ ταυτόχρονα απέσπασε πολύ καλές κριτικές, αλλά και διάφορα βραβεία και υποψηφιότητες. Η αναγνώριση για την Ναόμι Γουότς ήρθε και οι ευκαιρίες άρχισαν να παρουσιάζονται.

Ήρθε για να μείνει

Το 2002 ήταν μία παραγωγική χρονιά για την βρετανο-αυστραλέζα, η οποία συναντά και πάλι στο πλατό τη Λόρα Χάρινγκ, αλλά και τον σκηνοθέτη Ντέιβιντ Λιντς για την ταινία «Rabbits».

Η μεγάλη επιτυχία, όμως, ήρθε με την αμερικανική εκδοχή του «The ring» της δημοφιλούς ταινίας τρόμου του Χίντιο Νακάτα, η οποία της χάρισε το βραβείο Saturn Καλύτερης ηθοποιού κι έκανε το όνομά της πασίγνωστο. Εκτός από τις καλές κριτικές, η ταινία αποτέλεσε εμπορική επιτυχία με αποτέλεσμα το 2005 να δούμε και το δεύτερο μέρος του υποβλητικού θρίλερ.

Το 2003 πρωταγωνίστησε σε τρεις επιτυχημένες ταινίες. Μαζί με τους Χιθ Λέτζερ, Ορλάντο Μπλουμ και Τζέφρι Ρας πρωταγωνιστεί στη δραματική ταινία «Η συμμορία του Νεντ Κέλι» σκηνοθεσίας Γκρέγκορ Τζόρνταν, για τη ζωή του πιο διάσημου παράνομου της Αυστραλίας και της συμμορίας του, Νεντ Κέλλυ (Χιθ Λέτζερ). Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο του Ρόμπερτ Ντρούι «Our sunshine» και η έκδοση του 2003 αποτελεί το ριμέικ της ταινίας του 1906 «Η ιστορία της συμμορίας του Κέλι», η οποία θεωρείται ως η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους που είχε δημιουργηθεί μέχρι τότε.

Στα γυρίσματα της ταινίας, η Ναόμι και ο Χιθ Λέτζερ ερωτεύτηκαν και είχαν δεσμό για δύο χρόνια. Η διάσημη ηθοποιός έχει παραδεχτεί σε συνέντευξή της πως ακόμα δεν έχει ξεπεράσει τον πρόωρο θάνατό του, αφού μετά τη σχέση τους παρέμειναν δύο πολύ καλοί φίλοι.

Ακολουθεί η κομεντί «Le divorce», στην οποία πρωταγωνιστεί με την Κέιτ Χάντσον και στη συνέχεια συγκλονίζει με την ερμηνεία της στην εκπληκτική δραματική ταινία του Μεξικανού σκηνοθέτη Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου «21 Γραμμάρια», μαζί με τους Σον Πεν και Μπενίτσιο Ντελ Τόρο, όπου υποδύεται την Κριστίνα, σύζυγο του νεκρού από το τροχαίο ατύχημα που θα δώσει το μόσχευμα στον ετοιμοθάνατο καθηγητή Πολ Ρίβερς (Σον Πεν), που υποφέρει από την καρδιά του. Η ταινία, της οποίας το σενάριο υπογράφει ο Γκιγιέρμο Αριάγκα, αναφέρεται στο βάρος που χάνει το σώμα την ώρα του θανάτου, το υποτιθέμενο βάρος της ψυχής. Η Ναόμι Γουότς λαμβάνει την πρώτη και μοναδική μέχρι τώρα υποψηφιότητα για Όσκαρ από την Ακαδημία, για την εκπληκτική ερμηνεία της, καθώς και υποψηφιότητα βραβείου BAFTA.

Η πιο σημαντική ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί το 2004, είναι η δραματική ταινία που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα με τίτλο «Η Δολοφονία του Ρίτσαρντ Νίξον» του Νιλς Μιούλερ. Η Ναόμι Γουότς συναντά ξανά στο πλατό τον εκπληκτικό Σον Πεν, ο οποίος υποδύεται τον άνθρωπο που αποπειράται να δολοφονήσει τον πρόεδρο Νίξον και η όμορφη ηθοποιός ενσαρκώνει την πρώην γυναίκα του.

Επιτυχία σε μέγεθος... king

Εκτός του δημοφιλούς σίκουελ «The ring two», οι επιτυχίες για τη νεαρή ηθοποιό συνεχίζονται και το 2005, με κορυφαία ταινία την περιπέτεια φαντασίας «King Kong» του Πίτερ Τζάκσον. Ο σκηνοθέτης σέβεται το αριστούργημα του 1933 και μεγαλουργεί, ενώ η Ναόμι Γουότς με τη σειρά της υποδύεται εξαίσια, λαμβάνοντας πολύ καλές κριτικές, την Αν Ντάροου, την ηθοποιό που ερωτεύεται ο... γορίλας Κινγκ Κονγκ.

Την Αυστραλέζα ηθοποιό που παλεύει για μια καριέρα στο Χόλιγουντ υποδύεται στη δραματική ταινία με αυτοβιογραφικά στοιχεία με τίτλο «Ellie Parker» (2005), ενώ το ψυχολογικό θρίλερ «Stay» του Μαρκ Φόρστερ είναι, επίσης, μία ταινία άξια αναφοράς, όπου η πραγματικότητα συνδέεται με το πλασματικό στην ιστορία του ψυχίατρου Σαμ Φόρστερ (ΜακΓκρέγκορ) που προσπαθεί να σώσει από αυτοκτονία τον Χένρι Λέιθαμ (Γκόσλινγκ), καταθλιπτικό φοιτητή των Καλών Τεχνών και στην οποία η Ναόμι υποδύεται τη φιλενάδα του ψυχίατρου, ξεδιπλώνοντας και πάλι το ταλέντο της.

Το 2006 πρωταγωνιστεί με τον Έντουαρντ Νόρτον στη δραματική ταινία «Βαμμένο πέπλο» του Τζον Κάραν, σε μια ατμοσφαιρική ιστορία αγάπης με διάφορες κοινωνικές προεκτάσεις στη δεκαετία του 1920, στην Κίνα.

Επικίνδυνη... Ναόμι

Η εκθαμβωτική ηθοποιός έχει καθιερωθεί στη βιομηχανία του Χόλιγουντ και οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι έρχονται πολύ πιο εύκολα. Το 2007 πρωταγωνιστεί στο γεμάτο ένταση θρίλερ του Ντέιβιντ Κρόνενμπερκ «Επικίνδυνες υποσχέσεις» και υποδύεται τη ρωσικής καταγωγής μαία που βοηθά μια κακοποιημένη ετοιμοθάνατη 14χρονη να γεννήσει, καταλήγοντας στα άδυτα της μαφίας.

Το 2008 έρχεται το θρίλερ του Μίκαελ Χάνεκε «Funny Games» και η Γουότς στο ρόλο της Αν συναντά τους Τιμ Ροθ και Μπρέιντι Κορμπέ για να θυμίσει ότι οι ειδυλλιακές διακοπές κάθε ξέγνοιαστης οικογένειας μπορούν να μετατραπούν στο μεγαλύτερο εφιάλτη τους, αν συναναστρέφονται με αγνώστους...

Το 2009 πρωταγωνιστεί σε ακόμη ένα θρίλερ, οικονομικής φύσεως αυτή τη φορά, με τίτλο «The international» και συμπρωταγωνιστή τον Κλάιβ Οουεν και την ίδια χρονιά πρωταγωνιστεί στο κοινωνικό δράμα του Ροντρίγκο Γκαρσία «Μέχρι να σε βρω», μαζί με τους Ανέτ Μπένινγκ και Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, που περιγράφει τρεις ιστορίες που συνδέονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο για να καταλήξουν στη μοναδική έννοια της μητρότητας και της θέσης που έχει στη ζωή τριών ηρωίδων, με διαφορετικές προτεραιότητες για τη ζωή τους.

Το 2010 πρωταγωνιστεί στη δραματική κομεντί του Γούντι Άλεν «Θα συναντήσεις ένα ψηλό μελαχρινό άντρα» με τους Άντονι Χόπκινς, Αντόνιο Μπαντέρας και Τζος Μπρόλιν, με θέμα τις ερωτικές σχέσεις, έλξεις και επιλογές μιας οικογένειας που οδηγούν σε τραγελαφικές εξελίξεις κάνοντας πολύ κόσμο να γελάσει, αλλά και ταυτόχρονα να σκεφτεί...

Το 2010 και πάλι, συναντά έπειτα από μια πενταετία τον Σον Πεν και πρωταγωνιστούν ως ζευγάρι στο βιογραφικό δράμα του Νταγκ Λάιμαν «Παιχνίδια συνωμοσίας», όπου βασίζεται στην υπόθεση της Βάλερι Πλέιμ, μυστικής πράκτορος της CIA.

Τελευταία της ταινία είναι το θρίλερ του Τζιμ Σέρινταν «Το σπίτι των ονείρων», μία κλασική συνταγή ταινίας τρόμου με τον Ντάνιελ Κρεγκ, ενώ τον Ιανουάριο του 2012, θα τη δούμε να πρωταγωνιστεί στη βιογραφική δραματική ταινία του Κλιντ Ίστγουντ «J. Edgar», στο πλευρό του Λεονάρντο ντι Κάπριο.

Σήμερα, η Ναόμι Γουότς ζει ευτυχισμένη με τους 2 γιους της και τον σύντροφό της Λιβ Σράιμπερ στη Νέα Υόρκη.

Ενδεικτική φιλμογραφία: «For Love Alone» (1986), «Flirting» (1991), «Wide Sargasso Sea» (1993), «Matinee» (1993), «Gross Misconduct» (1993), «Custodian» (1993), «Tank Girl» (1995), «Children of the Corn IV: The Gathering» (1995), «Persons Unknown» (1996), «Under the Lighthouse Dancing» (1997), «A House Divided» (1997), «Dangerous Beauty» (1998), «Strange Planet» (1999), «Down» (2000), «Mulholland Drive» (2001), «Rabbits» (2002), «The Ring» (2002), «Ned Kelly» (2003), «Divorce» (2003), «21 Grams» (2003), «We Don't Live Here Anymore» (2004), «I Heart Huckabees» (2004), «The Assassination of Richard Nixon» (2004), «The Ring Two» (2005), «Stay» (2005), «Ellie Parker» (2005), «King Kong» (2005), «Painted Veil» (2006), «Eastern Promises» (2007), «Funny Games» (2008), «International» (2009), «Mother and Child» (2009), «You Will Meet a Tall Dark Stranger» (2010), «Fair Game» (2010), «Dreamhouse» (2011), «Impossible» (2011), «J. Edgar» (2011).