Δισκοκριτική: «Turtleneck &Chain» The Lonely Island

diskokritiki-turtleneck-kaichain-the-lonely-island

ΤΡΙΤΗ, 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Το μεγαλύτερο comedy hip-hop σχήμα εντυπωσιάζει και πάλι με celebrity συμμετοχές και τις αυτοσαρκαστικές διαθέσεις του.

Η τριάδα των Lonely Island αποτελείται από τους κωμικούς Akiva Schaffer, Jorma Taccone και Andy Samberg, οι οποίοι έγιναν γνωστοί από την θρυλική τηλεοπτική σειρά Saturday Night Live. Στην ίδια εκπομπή πήραν τις πρώτες ευκαιρίες τους κλασικοί κωμικοί όπως οι Νταν Άκροϋντ, Μπιλ Μάρεϋ, Τσέβι Τσέις και Τζον Μπελούσι.

Ως Lonely Island μεταφέρουν το χοντροκομμένο χιούμορ τους από την τηλεόραση στο χώρο της μουσικής, με την βοήθεια καταξιωμένων καλλιτεχνών της σύγχρονης μουσικής σκηνής. Για αυτό το λόγο ο ήχος τους κινείται σε ένα σύγχρονο hip-hop πλαίσιο με χορευτική διάθεση και αρκετά electro και RnB στοιχεία.

Οι συμμετοχές στο «Turtleneck and Chain» είναι πέρα για πέρα εντυπωσιακές και θα τις ζήλευε ο κάθε ανερχόμενος pop καλλιτέχνης: Michael Bolton, Snoop Dogg, Akon, Rihanna, Justin Timberlake, Nicki Minaj, Beck και Santigold! Οι συμμετέχοντες ακροβατούν ανάμεσα στο «σοβαρό» ύφος με το οποίο τους έχουμε γνωρίσει και τον στιχουργικό σουρεαλισμό του ανώριμου χιούμορ των Lonely Island.

Από τις συνεργασίες ξεχωρίζουν ο Justin Timberlake για την άνεση του στην τρίτη συνεργασία του με τους Lonely Island στο «Motherlover», ο Snoop Dogg στο ομώνυμο τραγούδι του δίσκου και ο Akon στο μεγάλο σουξέ του δίσκου «I Just Had Sex». Η πιο σουρεαλιστική συμμετοχή πρέπει όμως να είναι αυτή του Michael Bolton στο «Jack Sparrow», όπου τραγουδάει με πάθος για τους… «Πειρατές της Καραϊβικής»!

Στιχουργικά -όπως και μουσικά- ο δίσκος θυμίζει αρκετά το ντεμπούτο των Lonely Island «Incredibad». Η φόρμουλα της αυτοαποδοκιμασίας, οι παραπομπές σε ταινίες, η μουσική των 1980s και η διάθεση να γελάσουν με την σύγχρονη mainstream κουλτούρα ανανεώθηκε μόνο ως προς τις συμμετοχές γνωστών καλλιτεχνών.

Παρά τις επαναλήψεις και την σχετική έλλειψη φρεσκάδας, οι Lonely Island έχουν γράψει άλλον ένα comedy hip hop δίσκο που λόγω ποιότητας κάνει αρκετές «σοβαρές» δουλειές να φαίνονται ερασιτεχνικές. Ευτυχώς, γιατί ο Weird Al Jankovich γερνάει και δεν «το έχει» πλέον.

Καλλιτέχνης: The Lonely Island

Album: Turtleneck and Chain

Label: Universal Republic

Βαθμολογία: 9 / 10

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΛΕΓΡΙΝΗΣ