Η Amy Schumer είναι ένας κωμικός θησαυρός

amy-schumer
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Η αθυρόστομη και ακομπλεξάριστη κωμικός έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο και εμείς εξηγούμε γιατί είναι τόσο αγαπητή.

Της πήρε μερικά χρόνια, αλλά η Έιμι Σούμερ κατάφερε να αποκτήσει την αναγνώριση που της αξίζει. Η αθυρόστομη νεοϋρκέζα κωμικός πήρε τον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο στο σινεμά στο «Κατακούτελα» («Trainwreck» ο πρωτότυπος τίτλος) του Τζαντ Άπατοου, δεν έφτασε όμως ως εκεί έτσι ξαφνικά. Ξεκίνησε δειλά-δειλά από τα stand up της Νέας Υόρκης στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας και το μεγάλο «μπαμ» ήρθε με το «Inside Amy Schumer» για χάρη του Comedy Central.

Εκεί η Σούμερ πήρε το ελεύθερο να χτίσει μια τηλεοπτική σειρά γύρω από την ίδια και απελευθερώνεται πλήρως με απολαυστικά αποτελέσματα. Η σειρά που πρόσφατα ολοκλήρωσε την τρίτη σεζόν αποτελεί μια συρραφή από κωμικά σκετσάκια και στο ενδιάμεσο παρεμβάλλονται συνεντεύξεις της Σούμερ από περαστικούς στο δρόμο και αποσπάσματα από stand up της, ενώ στο τελευταίο πεντάλεπτο παίρνει συνέντευξη από άσημα κατά κύριο λόγο άτομα που ανήκουν συνήθως στο κοινωνικό περιθώριο και παρουσιάζει τη δράση τους, χωρίς διάθεση κανιβαλισμού ή ανάδειξης της ίδιας μέσα από τη διαδικασία.

Κάθε σεζόν που περνάει, το «Inside Amy Schumer» γίνεται όλο και πιο μεστό ως προς το περιεχόμενό του και ωριμάζει παράλληλα με τη Σούμερ. Κάτι που ξεκίνησε ως μια απλή απόπειρα για καυστική κωμωδία, έχει αποκτήσει σήμερα προσωπικότητα και έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία δημιουργικότητας. Ένα απλό παράδειγμα είναι το επεισόδιο «12 Angry Men Inside Amy Schumer». Η κλασική ταινία «12 Angry Men» («Οι δώδεκα ένορκοι») αναδιατυπώνεται και ένα δυνατό καστ ηθοποιών (Τζεφ Γκόλντμπλουμ, Πολ Τζιαμάτι και Ντένις Κουέιντ μεταξύ πολλών άλλων) κλείνεται σε ένα δωμάτιο για να αποφασίσει αν η Έιμι Σούμερ είναι αρκετά καυτή ώστε να εμφανίζεται στην τηλεόραση. Μέσα από μια ξεκαρδιστική διαδικασία, στηλιτεύεται ο σεξισμός στη σύγχρονη ποπ κουλτούρα που λειτουργεί μέσα από τις ορέξεις του ανδρικού πληθυσμού. Το «Inside Amy Schumer» εκτός από αστείο, είναι μια από τις ισχυρότερες φεμινιστικές φωνές στην τηλεόραση. Οι δυναμικές των φύλων και τα στερεότυπα μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Σούμερ που μέσα από ακραίες καταστάσεις και κοφτερές ατάκες μεγεθύνονται μπροστά στο κοινό.

Ασφαλώς και δε λειτουργούν όλα τα σκετς της σειράς και υπάρχουν και αστοχίες, είναι όμως αναζωογονητικό να υπάρχει μια δυναμική γυναικεία φωνή που δε διστάζει να «λερωθεί», χωρίς παράλληλα ποτέ να γίνεται προκλητική. Η επιτυχία του «Inside Amy Schumer» έφερε στο προσκήνιο και την πλούσια stand up παρουσία της κωμικού, η οποία σε αρκετά σημεία μοιάζει με θηλυκό alter ego του Λούις Σι Κέι και αξίζει να αναζητήσετε ειδικότερα το «Amy Schumer: Mostly Sex Stuff». Το μόνο που έμενε λοιπόν ήταν να δοκιμάσει το βήμα και στη μεγάλη οθόνη, όπερ και εγένετο στο «Κατακούτελα», για το οποίο η Σούμερ υπογράφει και το ίδιο το σενάριο.

Οι προσδοκίες για το κινηματογραφικό της ντεμπούτο ήταν υψηλές, δεν επιβεβαιώθηκαν πάντως στο μέτρο του δυνατού. Δηλαδή ασφαλώς και υπάρχουν στιγμές που θα γελάσεις, λείπει όμως η προσωπικότητα της Σούμερ από το τελικό αποτέλεσμα. Η ταινία αποδεικνύεται αρκετά πιο συντηρητική απ’ ό,τι περιμέναμε στο χιούμορ της και στην απόδοση των σχέσεων των δύο φύλων, εμπεριέχοντας αρκετά κλισέ που η ίδια η Σούμερ καταρρίπτει στη σειρά της. Η σφραγίδα είναι του Άπατοου, όχι της Σούμερ.

Μπορεί το «Κατακούτελα» να μην ήταν ακριβώς αυτό που θέλαμε, έφερε ωστόσο το όνομα της Έιμι Σούμερ στο προσκήνιο. Η τέταρτη σεζόν του «Inside Amy Schumer» θα έχει πολύ μεγαλύτερο κοινό και θα συζητηθεί και έχει την ευκαιρία να κάνει καριέρα στο σινεμά σύμφωνα με τους δικούς της κανόνες. Δεν είναι πολλές οι γυναίκες κωμικοί που παίρνουν πρωταγωνιστικούς ρόλους και είναι ακόμη πιο λίγες αυτές που διατηρούν την ταυτότητά τους και ξεχωρίζουν. Η Σούμερ είναι ένας θησαυρός για το είδος, έχει την αναγνώριση από τους πάντες και τα καλύτερα είναι μπροστά. Τόσο για την ίδια όσο και για εμάς.

Η ταινία «Κατακούτελα» κυκλοφορεί στις αίθουσες από την UIP.

Γιάννης Μόσχος
[email protected]