Τίτλοι τέλους για τους R.E.M.

titloi-telous-gia-tous-rem

ΠΕΜΠΤΗ, 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Οι θρυλικοί R.E.M. ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την ενεργό δράση, μετά από επιτυχίες τριών δεκαετιών.

Χθες, ένα από τα πιο σημαντικά συγκροτήματα των τελευταίων 30 ετών, οι R.E.M. ανακοίνωσαν την διάλυση τους. Μέσω της ιστοσελίδας τους άφησαν το παρακάτω μήνυμα: «Σε όλους τους φανατικούς και φίλους μας: Ως R.E.M και ως φίλοι από τα παλιά και συνεργάτες, αποφασίσαμε να δώσουμε τέλος στο συγκρότημα. Φεύγουμε έχοντας μεγάλη αίσθηση ευγνωμοσύνης, οριστικότητας και έκπληξης για όλα όσα έχουμε πετύχει. Θέλουμε να ευχαριστούμε βαθύτατα, όσους καταφέραμε να αγγίξουμε με την μουσική μας».

Στη συνέχεια τα πρώην πλέον, μέλη των R.E.M. έκαναν χωριστά κάποιες δηλώσεις μέσω της ιστοσελίδας τους. Ο τραγουδιστής Μάικλ Στράιπ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι φίλοι του συγκροτήματος θα καταλάβουν ότι «δεν ήταν εύκολη απόφαση όμως, όλα πρέπει να τελειώσουν κάποτε και θέλαμε να το κάνουμε σωστά, με τον δικό μας τρόπο».

Ο Μάικ Μιλς υπογράμμισε ότι ο χωρισμός τους έγινε σε φιλικό κλίμα «χωρίς διαφωνίες, χωρίς τσακωμούς, χωρίς δικηγόρους να αναμετρώνται». Τέλος, ο κιθαρίστας Πίτερ Μπακ ευχαρίστησε τους φίλους του συγκροτήματος εξηγώντας ότι «ένα από τα καλύτερα πράγματα του να είσαι μέλος των REM είναι το γεγονός ότι οι δίσκοι και τα τραγούδια που γράψαμε σήμαιναν τόσα πολλά στους φανατικούς μας, όσο και σε εμάς. Ήταν και είναι σημαντικό για εμάς να κάνουμε το σωστό. Είναι απίστευτο δώρο που ήμασταν κομμάτι της ζωής σας».

Η παρέα των Μάικλ Στράιπ, Πήτερ Μπακ, Μάικ Μιλς και Μπιλ Μπέρι ποτέ δεν ήταν το τυπικό ροκ συγκρότημα, αναπτύσσοντας μια πλούσια περιβαλλοντολογική και πολιτική δράση. Οι LA Times μάλιστα τους είχαν ανακηρύξει ως «το πιο φιλελεύθερο και πολιτικά ορθό ροκ συγκρότημα» της Αμερικής. Τα μεγάλα τους σουξέ ήταν το «Everybody Hurts και το «It’s the End of the World as We Know it (And I Feel Fine)».

Σχηματίστηκαν το 1980 στην… Αθήνα της Georgia, γνωρίζοντας την mainstream καταξίωση την δεκαετία του 1990. Τότε κυκλοφόρησαν τους πλατινένιους δίσκους «Out of Time», «Automatic For The People» και «Monster». Αν και άρχισαν να χάνουν λίγο από την λάμψη τους, το «Accelerate» του 2008 κατέλαβε ψηλές θέσεις στα charts παγκοσμίως. Φέτος, κυκλοφόρησαν τον δέκατο πέμπτο και τελευταίο δίσκο τους, το «Collapse into Now», το οποίο απέσπασε θετικές κριτικές.