Μικρά μυστικά για να μη μοιάζετε συνεχώς με τουρίστα

touristes
ΤΡΙΤΗ, 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Είναι τουρίστες και το δείχνουν! Ηλιοκαμένοι, συνεχώς φορτωμένοι μ’ ένα σακίδιο πλάτης, κρατούν μονίμως ανά χείρας μια φωτογραφική μηχανή ή ένα χάρτη, συχνά δε «συνοδεύουν» μικρά παιδιά.

Τους συναντάμε συχνά μπροστά μας, έστω κι αν δεν κινούμαστε στα πέριξ κάποιου τουριστικού προορισμού, και τις περισσότερες φορές είναι «χαμένοι» στην πόλη, αναζητώντας κάποιον να τους καθοδηγήσει. Μερικές φορές τα καταφέρνουν, αφού πολλοί είναι πρόθυμοι να τους βοηθήσουν να προσανατολιστούν. Συχνά, όμως, γίνονται ο εύκολος στόχος είτε επιτήδειων που αφαιρούν με δεξιοτεχνία κάτι από τα υπάρχοντα τους ή απλά αφιλόξενων κατοίκων απρόθυμων να βοηθήσουν.

Για το λόγο αυτό, καλό είναι να μην «προκαλούμε», να μην φαινόμαστε σαν ξένοι μέσα στην πόλη. Υπάρχουν μερικές απλές πρακτικές συμβουλές για να αποφύγετε κι εσείς να μοιάζετε πάντοτε με τουρίστες. Δοκιμάστε να τις ακολουθήσετε.

Να είστε πάντα «καλά διαβασμένοι»

Όταν επισκέπτεστε για πρώτη φορά κάποιο μέρος, καλό είναι να έχετε φροντίσει από πριν να ενημερωθείτε για κάποια στοιχειώδη πράγματα που αφορούν τον προορισμό σας. Λίγη ιστορία για τον τόπο, λίγες γνώσεις για τον τρόπο μετακίνησης ή το ωράριο λειτουργίας μουσείων ή άλλων επισκέψιμων χώρων, ακόμη και των καταστημάτων, θα σας βγάλουν από πολλούς δυσάρεστους μπελάδες, όπως π.χ. να φτάσετε στα μαγαζιά και τα μουσεία και να είναι κλειστά.

Μάθετε τις ισοτιμίες ξένων νομισμάτων

Αν ταξιδεύετε εντός Ευρώπης, και δη της ευρωζώνης, είστε μάλλον τυχεροί, αφού δεν χρειάζεται ούτε συνάλλαγμα, ούτε περίπλοκοι υπολογισμοί ισοτιμιών που μόνο πονοκέφαλο προκαλούν στους περισσότερους. Αν όμως θελήσετε να περάσετε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ή να πάτε πιο κοντά, μέχρι τη Βρετανία, την Ελβετία, τη Νορβηγία, τότε μάλλον θα έχετε πρόβλημα. Καλό είναι λοιπόν να ενημερωθείτε εκ των προτέρων για τις αντιστοιχίες ευρώ και τοπικών νομισμάτων, να εφοδιαστείτε μ’ ένα κομπιουτεράκι τσέπης και να «ξεχάσετε» για λίγο το ευρώ. Δεν είναι τόσο δύσκολος ο υπολογισμός, απλώς συχνά μας εκμεταλλεύονται, όσο εμείς μετράμε ή σκεφτόμαστε σιωπηρά ή φωναχτά «πόσα ευρώ είναι άραγε τα 10 δολάρια;»

Εξοικειωθείτε με την πόλη

Εφοδιαστείτε μ’ έναν χάρτη ή έναν τουριστικό οδηγό, πλοηγηθείτε στο διαδίκτυο και γνωρίστε από πριν το μέρος που επισκέπτεστε. Σίγουρα δεν σας εξασφαλίζει την απόλυτη άνεση κινήσεων μέσα στην πόλη, είναι όμως προτιμότερο από το να ξεκινάτε από το μηδέν. Με τη σωστή εκ των προτέρων ενημέρωση, μειώνονται οι πιθανότητες να χαθείτε μέσα στην πόλη, αλλά και σίγουρα δεν θα είστε στην αμήχανη θέση του τουρίστα που απελπισμένα ψάχνει κάποιον να τον βοηθήσει κι αυτός ο κάποιος ίσως να μην μιλάει αγγλικά…

Μάθετε λέξεις για να συνεννοείστε

Σίγουρα όταν επισκεπτόμαστε μια χώρα δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση από τους άλλους να μιλάνε την μητρική μας γλώσσα, ούτε να γνωρίζουν αγγλικά. Τότε τι κάνουμε; Απλά, έχουμε φροντίσει να μάθουμε κάποιες στοιχειώδεις λέξεις ή φράσεις που θα κάνουν ευκολότερη τη συνεννόηση μας. Υπάρχουν και μικρά χρηστικά λεξικά τσέπης που είναι ιδανικά για τις περιπτώσεις αυτές, αλλά και εφαρμογές στο κινητό που μπορούν να βοηθήσουν, όπως η Word Lens που σας μεταφράζει επιγραφές και οτιδήποτε άλλο συναντήσετε στο δρόμο σας, μέσω της κάμερας του κινητού σας σε 36 γλώσσες.

Επιλέξτε την κατάλληλη ένδυση

Για να μην μοιάζετε εντελώς εκτός κλίματος και εκτός τόπου, φροντίστε να ντύνεστε ανάλογα με τις συνήθειες και το κλίμα κάθε περιοχής. Για παράδειγμα, τα χαβανέζικα πουκάμισα και οι βερμούδες μπορεί να είναι ιδανικά για κάποια εξωτική παραλία, στο ψυχρό κλίμα της Ρωσίας και της Γερμανίας, όμως, τα δεδομένα διαφοροποιούνται, ακόμη κι όταν είναι καλοκαίρι. Ακόμη, έστω κι αν σας αρέσει να αγοράζετε τα χαρακτηριστικά ρούχα και καπέλα σουβενίρ, καλό είναι τα φυλάτε στη βαλίτσα σας μέχρι να επιστρέψετε, διότι διαφορετικά σας προδίδουν. Προτιμότερο είναι, επίσης, να μην κουβαλάτε όλη μέρα κρεμασμένη πάνω σας τη φωτογραφική μηχανή, που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του τουρίστα. Όταν δεν βρίσκεστε σε μέρη που θα τη χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να τη φυλάξετε στην τσάντα.

Ευγένεια και χαμόγελο

Η ευγένεια και οι καλοί τρόποι προδιαθέτουν τον άλλο να μας αντιμετωπίσει καλύτερα. Αποφύγετε τις εντάσεις και τις παρεξηγήσεις, κι αν πάλι δεν σας αρέσει και τόσο το συλλογικό πνεύμα, καλό είναι να αποφεύγετε οργανωμένες εκδρομές ή εξορμήσεις με μεγάλη παρέα. Δύσκολα θα προσαρμοστείτε στα σχέδια των πολλών, οπότε προτιμήστε να κινηθείτε ανεξάρτητα και ήρεμα.