Ο καλλιτέχνης Ai Weiwei μπορεί να βγει ξανά από την Κίνα

ai-weiwei-6
ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Εδώ και μια εβδομάδα περίπου, ο Ai Weiwei έχει και πάλι στην κατοχή του το διαβατήριό που είχαν κατασχέσει οι κινεζικές αρχές πριν 4 περίπου χρόνια.

Ο κινέζος καλλιτέχνης Ai Weiwei είναι πια ελεύθερος να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Εκθέσεις του ετοιμάζονται σε Λονδίνο, Παρίσι, Ελσίνκι και Μελβούρνη

Πριν από 4 περίπου χρόνια, ο Ai Weiwei είχε συλληφθεί για φοροδιαφυγή, γεγονός που μεταφράστηκε από την παγκόσμια κοινότητα ως ένας τρόπος φίμωσης του καλλιτέχνη που είχε ασκήσει έντονη κριτική ενάντια στην κινεζική κυβέρνηση για τον ρόλο του ανθρώπου, την αξία της ανθρώπινης ζωής στην Κίνα και τη λογοκρισία σε αυτή.

Το διαβατήριό του κατασχέθηκε χωρίς να προηγηθεί κάποια δίκη και χωρίς καμία εξήγηση. Ο εγκλεισμός του αποτέλεσε έμπνευση για το έργο που παρουσίασε το 2013 στην Μπιενάλε της Βενετίας.

Η επόμενη μεγάλη έκθεση που ετοιμάζει ο καλλιτέχνης είναι στο Royal Academy of Arts του Λονδίνου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Μάλιστα πρόκειται για την πρώτη μεγάλη έκθεση του Ai Weiwei στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το έργο του περιλαμβάνει γλυπτά κι εγκαταστάσεις, ξύλινες κατασκευές, video και φωτογραφία. Από τα γνωστότερα έργα του είναι το Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου σε συνεργασία με την ελβετική εταιρεία Herzog & de Meuron, αλλά και η εγκατάσταση με τους ηλιόσπορους στην Tate Gallery ωςσυμβολισμός για την αξία και τα δικαιώματα της ανθρώπινης ζωής.