Οι εχθροί της λίμπιντο

libido
ΤΡΙΤΗ, 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Η σεξουαλικότητα πολλές φορές βάλλεται με τις αιτίες να ποικίλλουν. Αν αισθάνεστε πεσμένη την ερωτική διάθεση, ίσως βρείτε την απάντηση σε κάποιους από τους παρακάτω υπονομευτές της υγιούς σεξουαλικής ζωής.

Στρες
Το άγχος για τα επαγγελματικά ή τα οικονομικά σίγουρα λειτουργεί αρνητικά μειώνοντας τη λίμπιντο κατακόρυφα. Το στρες και η σεξουαλικότητα ποτέ δε συμπορεύτηκαν, γ αυτό, καλό είναι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα απολαμβάνοντας μια φυσιολογική ζωή.

Κακή σχέση
Συνήθως, η ποιότητα μιας σχέσης αντικατοπτρίζεται στη σεξουαλικότητα του ζευγαριού. Ένας σύντροφος ανικανοποίητος από το ταίρι του, σπάνια έχει μαζί του τη σεξουαλική σχέση που επιθυμεί. Ο πόθος, ειδικά για το γυναικείο φύλο, είναι πρώτα συναισθηματικός και έπειτα σαρκικός. Η κακή επικοινωνία, η ψυχρότητα και οι συχνές προστριβές κάνουν πολύ κακό στο σεξ.

Αλκοόλ
Ένα ποτήρι κρασί, ένα κοκτέιλ ή ένα αλκοολούχο ποτό μπορεί να φτιάξει τη διάθεση και να ανεβάσει τη σεξουαλικότητα. Η συχνή όμως κατανάλωση αλκοόλ ή η λήψη του σε μεγάλες δόσεις, επηρεάζει την σεξουαλικότητα και μακροπρόθεσμα μειώνει την ερωτική επιθυμία.

Έλλειψη ύπνου
Οι λίγες ώρες ύπνου επηρεάζουν αρνητικά τις λειτουργίες του οργανισμού συνολικά συμπεριλαμβανομένων και όσων σχετίζονται με την ερωτική επιθυμία. Το ίδιο επιθετικός για τη λίμπιντο είναι και ο κακής ποιότητας ύπνος.

Τα φάρμακα
Κάποια φάρμακα μπορεί να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα για το οποίο προορίζονται, όμως η λήψη τους μπορεί να προκαλέσει μείωση στη σεξουαλική επιθυμία, ως παράπλευρη απώλεια. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα αντικαταθλιπτικά, εκείνα που λαμβάνονται για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης κ.ά.

Οι απόγονοι
Είναι συχνό φαινόμενο, μετά τη γέννα και για κάποιο διάστημα που ποικίλει ανά περίπτωση, η γυναίκα να νιώθει μειωμένη την ερωτική της επιθυμία. Είναι θέμα ορμονικό που, αν δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι, όπως η επιλόχειος κατάθλιψη, περνά με το χρόνο. Επιπλέον, πολλοί νέοι γονείς καταθέτουν ότι, με τον ερχομό του μωρού, οι υποχρεώσεις αυξάνονται, οι προτεραιότητες ανατρέπονται, με αποτέλεσμα το σεξ να περνάει σε δεύτερη μοίρα. Τη λύση και πάλι δίνει ο χρόνος, αλλά και η…babysitter!

Παχυσαρκία
Η παχυσαρκία επίσης μπορεί να ευθύνεται για τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία αφού το επιπλέον σωματικό βάρος καταστρέφει την αυτοεκτίμηση, αλλά και περιορίζει την κίνηση και αυξάνει το αίσθημα κόπωσης.

Οι ορμόνες
Η "T" ορμόνη, η τεστοστερόνη, θα μπορούσε να ονομαστεί η ορμόνη της σεξουαλικής επιθυμίας. Με την ηλικία, η τεστοστερόνη μπορεί να μειωθεί στους άνδρες, άρα, πίσω από την πεσμένη λίμπιντο μπορεί να βρίσκονται τα πεσμένα επίπεδα τεστοστερόνης. Αντίστοιχα, η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει το ίδιο φαινόμενο στις γυναίκες.