Ποια είναι τα πιο ηλιόλουστα μέρη του πλανήτη;

massalia-liakada
ΤΕΤΑΡΤΗ, 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Ο ήλιος είναι κάτι που στην Ελλάδα –ευτυχώς- χορταίνουμε και με το παραπάνω. Ποια άλλα μέρη στον κόσμο, όμως, είναι εξίσου και παραπάνω ηλιόλουστα και ποιο μέρος της Ελλάδας απολαμβάνει τον περισσότερο ήλιο κάθε χρόνο;

Το καλοκαίρι μπορεί να μας αποχαιρετά σιγά-σιγά, ο ήλιος, όμως, όσο κι αν μερικές φορές παίζει κρυφτό μαζί μας, δεν μας αποχωρίζεται τόσο εύκολα. Ούτε εμάς, ούτε άλλα μέρη του κόσμου. Κι εκεί που στο Ρέικιαβικ παίρνουν άδεια από τη δουλειά τις λιγοστές μέρες που λάμπει ο ήλιος στον ισλανδικό ουρανό, σε άλλα μέρη η ηλιοφάνεια είναι πρωτοφανής. Ας δούμε σε ποια.

Μασσαλία, Γαλλία
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας βρίσκεται κοντά στη Μεσόγειο και λαμβάνει περίπου 2.600 ώρες ήλιου κάθε χρόνο με περισσότερες από 300 μέρες ηλιοφάνειας. Mais oui!

Αλγερία
Στην Αλγερία της βόρειας Αφρικής ο ήλιος είναι κάτι που δεν λείπει εύκολα στους κατοίκους της χώρας, ειδικά από το Μάιο ως το Σεπτέμβριο. Και όπως είναι φυσικό, με τον ήλιο έρχεται και η ζέστη με τη θερμοκρασία στην πόλη Tiguentour να έχει φτάσει και τους 62 βαθμούς Κελσίου.

Κανάρια Νησιά, Ισπανία
Περίπου 200 χιλιόμετρα από την ακτή της δυτικής Σαχάρα, τα Κανάρια Νησιά είναι γνωστά ως το ηλιόλουστο κέντρο της Ευρώπης, καθώς σημειώνουν περίπου 11 ώρες ηλιοφάνειας καθημερινά, στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ζανζιβάρη, Τανζανία
Η ημιαυτόνομη περιοχή της Τανζανίας στην Ανατολική Αφρική, το Αρχιπέλαγος της Ζανζιβάρης, παρουσιάζει ζέστη σε όλη τη διάρκεια του χρόνου με μέσο όρο λιακάδας 2.755 ώρες ετησίως. Ο ήλιος εκεί λάμπει περίπου στο 63% του χρόνου και το αντηλιακό σίγουρα μοιάζει απαραίτητο.

Γιούμα, Αριζόνα
Σύμφωνα με το βιβλίο Guinness, η Γιούμα είναι η πιο ηλιόλουστη πόλη του πλανήτη, με 11 ώρες ηλιοφάνεια καθημερινά και περισσότερες από 4 χιλιάδες ώρες ηλιοφάνειας κάθε χρόνο. Εκεί ίσως παρακαλούν για λίγη βροχή και συννεφιά…

Ντόνγκολα, Σουδάν
Στις όχθες του Νείλου, η πόλη Ντόνγκολα σημειώνει κατά μέσο όσο μόλις τα 7/10 της ίντσας (2,54 εκατοστά) βροχής το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι ο ήλιος λάμπει το μεγαλύτερο διάστημα και η ηλιοφάνεια φτάνει τις 10,4 ώρες καθημερινά.

Ανδαλουσία, Ισπανία
Με περισσότερες από 300 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο, η Ανδαλουσία θεωρείται ένα από τα πιο ηλιόλουστα σημεία της Ευρώπης. Αποτελεί, μάλιστα, ιδανικό χειμερινό θέρετρο για χιλιάδες επισκέπτες που ψάχνουν ζεστό, ξηρό και πλούσιο σε ήλιο κλίμα.

Κιριμπάτι
Η νησιωτική αυτή χώρα, που συμπεριλαμβάνει 33 νησιά και ανήκει στην Ωκεανία, διαθέτει έναν από τους πιο καλά διατηρημένους κοραλλιογενείς υφάλους του κόσμου και ταυτόχρονα είναι μια από τις πιο… λαμπερές χώρες με 12 ώρες ηλιοφάνειας καθημερινά.

Όαση Χάργκα, Αίγυπτος
Βρίσκεται δυτικά του Νείλου στην κεντρική Αίγυπτο και σημειώνει ένα μέσο όρο 10,4 ωρών που λάμπει ο ήλιος κάθε μέρα και μόλις 3/100 της ίντσας (2,54 εκατοστά) βροχής το χρόνο.

Ρόδος, Ελλάδα
Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε, φυσικά, να λείπει από τη λίστα με τα πιο ηλιόλουστα μέρη του πλανήτη. Φαίνεται, μάλιστα, πως η Ρόδος, το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, αποτελεί ένα από τα πιο ηλιόλουστα νησιά της Ευρώπης με 300 μέρες και 3 χιλιάδες ώρες ηλιοφάνειας το χρόνο. Ευκαιρία για περισσότερα μπάνια!

Κύπρος
Η νησιωτική αυτή χώρα της ανατολικής Μεσογείου σημειώνει το μεγαλύτερο αριθμό ημερών με ήλιο στη Μεσόγειο και οι ώρες που ο ήλιος λάμπει καθημερινά εκεί –το καλοκαίρι- φτάνουν τις 13.