Who is Who: R.E.M

who-is-who-rem

ΤΡΙΤΗ, 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Το συγκρότημα από την Αθήνα της Georgia ανακοίνωσε τη διάλυση του μετά από 30 χρόνια συνεχούς πορείας, κλείνοντας έτσι μια ιστορία με ταραχώδεις προσωπικές σχέσεις, πολλά ανεβοκατεβάσματα, αλλά κυρίως με πολλά τραγούδια που έχουν γίνει πλέον κλασικά.

- Οι R.E.M. σχηματίστηκαν στις αρχές του 1980, όταν ο frontman του group Michael Stipe συνάντησε τον κιθαρίστα Peter Buck σε ένα δισκάδικο στην Αθήνα της Georgia. Ανακάλυψαν ότι μοιράζονταν τα ίδια γούστα στη μουσική, όπως η Patti Smith και οι Velvet Underground, ενώ λίγο αργότερα ως φοιτητές γνωρίστηκαν με τον μπασίστα Mike Mills και τον drummer Bill Berry. Οι τέσσερις τους αποφάσισαν να φτιάξουν ένα συγκρότημα, χωρίς ακόμα να έχουν καταλήξει σε όνομα.

- Το όνομα R.E.M.-που σημαίνει Rapid Eye Movement, ένα από τα στάδια του ύπνου- ήρθε μετά από μια τυχαία αναζήτηση του Stipe σε ένα λεξικό.

- Ένα χρόνο αργότερα και ενώ είχαν ήδη αρχίσει να περιοδεύουν σε πολιτείες των Η.Π.Α. και να τραβάνε την προσοχή του κοινού της γενέτειράς τους, κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους single, το «Radio Free Europe». Το κομμάτι γνώρισε τεράστια επιτυχία, και οι χίλιες κόπιες στις οποίες είχε κυκλοφορήσει εξαντλήθηκαν. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησαν το EP «Chronic Town», το οποίο έλαβε θετικές κριτικές.

- Το πρώτο τους album «Murmur» κυκλοφόρησε το 1983. Το περιοδικό Rolling Stone το ονόμασε δίσκο της χρονιάς, ενώ θεωρείται ανάμεσα στα must-have albums της μπάντας. Η παραγωγή του Mitch Easter, οι στίχοι του Michael Stipe και οι όμορφες κιθαριστικές μελωδίες είχαν αρχίσει να διαμορφώνουν το μουσικό στιλ της μπάντας.

- Την ίδια επιτυχημένη πορεία είχαν και το δεύτερο album «Reckoning» και το επόμενο «Fables Of Destruction». Τότε όμως άρχισαν και τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις των μελών, μιας και το τρίτο τους album, ηχογραφήθηκε με διαφορετικό παραγωγό και στην Αγγλία, μια χώρα στην οποία δεν μπορούσαν να ζήσουν σύμφωνα με τα λεγόμενα τους. Η μουντή ατμόσφαιρα του βρετανικού τοπίου στάθηκε όμως η έμπνευση για τα τραγούδια του album, το οποίο έκανε και τη μεγαλύτερη μέχρι τότε εμπορική τους επιτυχία στην Αμερική.

- Από τότε ουσιαστικά άρχισε μια ανοδική πορεία για τους R.E.M. Ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησαν το πέμπτο τους album με τίτλο «Document». Οι στίχοι ήταν έντονα πολιτικοί, επηρεασμένοι από τη συντηρητική πολιτική του Reagan. Το «Document» αποτέλεσε το άλμπουμ με το οποίο έγιναν γνωστοί στα ευρύτερα ακροατήρια, με κομμάτια όπως «It’s The End Of The World As We Know It» και «The One I Love».

- Παρά την τεράστια επιτυχία στην Αμερική, τα ευρωπαϊκά ακροατήρια δεν τους είχαν ακόμα υποδεχθεί το ίδιο θερμά. Το 1988 μεταπήδησαν στη Warner Bros, κυκλοφορώντας το «Green», με επίσης πολικό περιεχόμενο, και hits όπως το «Orange Crush».

- Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ήρθε η στιγμή του «Out Of Time» το οποίο σημείωσε πωλήσεις 12 εκατομμυρίων παγκοσμίως. Το «Losing My Religion» είναι ένα από τα πιο εμβληματικά κομμάτια των R.E.M. που σημάδεψε την σύγχρονη ιστορία της rock. Την ίδια τεράστια απήχηση είχαν και τα επόμενα singles «Shiny Happy People» στο οποίο συνεργάστηκαν με την Kate Pierson των B-52’s. Το «Out Of Time» βραβεύθηκε με τρία Grammy.

- Το πιο επιτυχημένο και καλύτερο ίσως album της καριέρας τους ήταν το «Automatic For The People» που ακολούθησε. Με στίχους που καταπιάνονται με την απώλεια, και τα υπέροχα «Everybody Hurts» και «Man On The Moon» κατάφερε και πούλησε πάνω από δέκα εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

- Εκτός από τη μουσική τους καριέρα, οι R.E.M. επέδειξαν και μια μεγάλη ακτιβιστική δράση σε όλη τα διάρκεια της πορείας τους. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι βασανισμοί των ζωών και το περιβάλλον είναι μόνο μερικά από τα παγκόσμια προβλήματα για τα οποία έχουν πάρει θέση είτε μέσω των τραγουδιών τους είτε με φιλανθρωπική δράση.

- Το 1995 και ενώ βρίσκονταν στη διάρκεια της περιοδείας τους για το album «Monster», ο Bill Berry κατέρρευσε επί σκηνής μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Δύο χρόνια αργότερα ανακοίνωσε την αποχώρηση του από το συγκρότημα. Η συνέχεια δεν ήταν εύκολη για τους τρεις εναπομείναντες R.E.Μ. Το «Up» που κυκλοφόρησε λίγο αργότερα δε γνώρισε την αναμενόμενη επιτυχία, μιας και είχε αρκετά στοιχεία που διαφοροποιούσαν τον ήχο του από αυτόν που μέχρι τώρα το ακροατήριο είχε συνηθίσει.

- Η νέα δεκαετία τους βρήκε να αντιμετωπίζουν πολλά σκαμπανεβάσματα με albums που είτε λάμβαναν καλές κριτικές όπως το «Reveal» και άλλα που πέρασαν αδιάφορα όπως το «Around The Sun».

- Πριν λίγες μέρες και ενώ το τελευταίο τους album, «Collapse Into Now» κυκλοφόρησε πριν μερικούς μήνες, οι R.E.M. ανακοίνωσαν τη διάλυση τους. Ο Michael Stipe δήλωσε ότι η απόφαση αυτή δεν ήταν μια βιαστική λύση, αλλά κάτι που ήθελαν να κάνουν με τον δικό τους τρόπο.

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ