Η εφιαλτική Dismaland του μοναδικού Banksy

dismaland-3
ΔΕΥΤΕΡΑ, 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Όλοι οι προβληματισμοί του γνωστού βρετανού street artist σε μια εφιαλτική παρωδία της Disneyland…

Το «Πάρκο της Σύγχυσης» ή αλλιώς Dismaland είναι ένα δραματικό θεματικό πάρκο στο Bristol της Μ. Βρετανίας που σχεδίασε ο γνωστός street artist Banksy σαν παρωδία της Disneyland και ο καλλιτέχνης το αποκαλεί «Το πιο απογοητευτικό νέο αξιοθέατο της Βρετανίας».

Στο πάρκο αυτό που στήθηκε στην παρατημένη πισίνα Tropicana στο Bristol, ο επισκέπτες μπορεί να δει από το καμμένο κάστρο της Disneyland, μέχρι έναν συνταξιούχο που του επιτίθενται γλάροι ή τη νεκρή Σταχτοπούτα που σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό με την άμαξά της.

Οι ταμπέλες μέσα στο πάρκο θυμίζουν πολύ τη Disneyland, ενώ οι απελπισμένοι φρουροί από την είσοδο κιόλας μαρτυρούν το ύφος του πάρκου.

Όπως δήλωσε όμως και ο ίδιος ο καλλιτέχνης, στόχος του δεν ήταν να πλήξει τη Disney, αλλά τα θεματικά πάρκα. Τα έργα του πάρκου έχουν φιλοτεχνήσει μερικοί από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες όπως οι Damien Hirst, Jenny Holzer, Jimmy Cauty, Bill Barminski κ.ά.

Το πάρκο είναι σκοτεινό, σαρκαστικό και βαθιά ειρωνικό. Είναι φυσικά κάτι διαφορετικό από την αιχμηρή street art που συνήθιζε να κάνει μέχρι ώρας, αλλά εξίσου δυνατό που σε κάνει να σκεφτείς την σύγχρονη πραγματικότητά μας.

Το πάρκο έχει στηθεί στο Bristol για 5 εβδομάδες.