Τι δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή μιας εγκύου;

egkuos-egkumosuni-diatrofi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Η περίοδος της εγκυμοσύνης αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη διατροφικά -και όχι μόνο- περίοδο, στην οποία κάποιες τροφές δεν πρέπει να λείπουν.

Οι επιλογές στην καθημερινή μας διατροφή ξέρουμε όλοι πόσο σημαντικές είναι για τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας μας. Φανταστείτε, λοιπόν, τη σημασία των επιλογών αυτών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η διατροφή μιας εγκύου γυναίκας απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό με τη βοήθεια ειδικού, έτσι ώστε τα θρεπτικά συστατικά, όχι απλώς να μην λείψουν, αλλά να υπάρχουν και σε σωστή αναλογία στον οργανισμό και να καλύπτουν τις ενεργειακές της ανάγκες. Όπως καταλαβαίνετε, το «τρώω τα πάντα, γιατί τρώω για δύο» καταρρίπτεται και αντικαθίσταται με μέτρο και υγιεινές επιλογές, έχοντας στο μυαλό ότι οι ενεργειακές ανάγκες της εγκύου αυξάνονται κατά περίπου 300 θερμίδες ημερησίως στη διάρκεια των 2 τελευταίων τριμήνων.

Στη διατροφή μιας εγκύου πρέπει να υπάρχει:

Πρωτεΐνη, την οποία μια έγκυος χρειάζεται, γιατί συμβάλλει στην ανάπτυξη του μωρού και στην ενέργειά της και μπορεί να λαμβάνει από το κρέας, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά, τα αβγά, το γάλα.

Σίδηρος, ο οποίος βοηθάει στη δημιουργία του αίματος. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας, το ψάρι, το συκώτι, το μπρόκολο και το σπανάκι (αλλά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά γενικά). Για καλύτερη αφομοίωση του σιδήρου, συνδυάστε τον με βιταμίνη C (λεμόνι, ντομάτα, πιπεριά, μπρόκολο) και αποφύγετε την ταυτόχρονη κατανάλωσή του με γαλακτοκομικά, καθώς το ασβέστιο δεσμεύει το σίδηρο.

Φυλλικό oξύ, το οποίο μειώνει τις πιθανότητες νευρολογικών προβλημάτων του μωρού. Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το κόκκινο κρέας, αλλά και ο χυμός πορτοκαλιού, τα όσπρια και οι φράουλες.

Νερό, το οποίο πρέπει να μην είναι λιγότερο από 8-10 ποτήρια την ημέρα.

Φυσικά, μαζί με όλα τα παραπάνω, έχετε υπόψη σας ότι τα γλυκίσματα, οι λιπαρές, τροφές και τα επεξεργασμένα τρόφιμα πρέπει να βρίσκονται αραιά έως καθόλου στο πιάτο σας, ενώ από τη διατροφή σας στην περίοδο εγκυμοσύνης πρέπει να λείψουν τροφές που περιέχουν ωμό αυγό, γαλακτοκομικά χωρίς παστερίωση και μισοψημένα κρέατα και ψάρια.